Δέσμη προτάσεων με συνθετικό «Μακεδονία» - Ειδήσεις Pancreta

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μεταξύ του Έλληνα διαπραγματευτή, Αδαμάντιου Βασιλάκη, και του ομολόγου του από την ΠΓΔΜ, Βάσκο Ναουμόφσκι, παρόντος του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Μετά τη συνάντηση, ο Μ. Νίμιτς ανακοίνωσε ότι παρουσιάστηκε μία δέσμη προτάσεων, τις οποίες οι δύο διαπραγματευτές θα μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους, προκειμένου να τις μελετήσουν και να καταλήξουν σε κοινή επιλογή. 

Όπως δήλωσε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, η δέσμη των προτάσεων δεν είναι καινούργια, ενώ υπογράμμισε ότι δεν είναι ρεαλιστική μία ονομασία που δεν θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Ωστόσο, δεν διευκρίνισε σε τι γλώσσα θα είναι γραμμένος ο όρος ή το παράγωγό του, στην ονομασία της γειτονικής χώρας.

Επίσης χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το κλίμα σε αυτήν την πρώτη συνάντηση, εκφράζοντας την αισιοδοξία του «για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση».

Σύμφωνα με τον κ. Νίμιτς, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και (όπως εκτίμησε) μέσα σε 1-2 μήνες θα υπάρξει μία καλή εικόνα της κατάστασης.

«Οι προτάσεις απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση»

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις, Βάσκο Ναουμόφσκι, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τος προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς.

Ο Ναουμόφσκι ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό της ΠΓΔΜ «Sitel» ότι οι προτάσεις αυτές «απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση».

«Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε κράτος μέλος του. Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι "Δημοκρατία της Μακεδονίας", ένα όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα το 2018 κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του "μακεδονικού" λαού και της "μακεδονικής" γλώσσας. Από την πλευρά του διαμεσολαβητή (σ.σ. Μάθιου Νίμιτς) παρουσιάστηκαν σήμερα κάποιες ιδέες που πιστεύω ότι αποκλίνουν από αυτό το πλαίσιο και απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση. Ωστόσο θα μεταφέρω τις προτάσεις αυτές στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας και αυτή θα είναι που θα λάβει θέση στο θέμα αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά

Σημειώνεται ότι ο Ναουμόφσκι είναι και πρέσβης της ΠΓΔΜ στην Ουάσινγκτον και έχει τοποθετηθεί στις θέσεις του από τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Νίκολα Γκρουέφσκι. 

Πρόσφατα, μάλιστα, υπήρξαν και δημοσιεύματα που σημείωναν ότι η νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ίσως προχωρήσει στην αντικατάστασή του από εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ωστόσο διατηρήθηκε στη θέση αυτή.

Πολιτική κρίση εντός ΠΓΔΜ

Κι ενώ εντείνονται οι προσπάθειες για λύση στο θέμα της ονομασίας, υπάρχει πολιτική ένταση εντός της ΠΓΔΜ, έπειτα από την απόφαση του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ να μην υπογράψει το διάταγμα για το νόμο που προβλέπει τη διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα. 

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ ανέφερε ότι ο νόμος αυτός «είναι αντισυνταγματικός και επικίνδυνος για την ακεραιότητα της χώρας» και για τον λόγο αυτό, όπως είπε, τον ανέπεμψε ήδη στη Βουλή. Εάν η Βουλή της ΠΓΔΜ ψηφίσει και πάλι το νόμο, τότε ο πρόεδρος υποχρεούται να υπογράψει το διάταγμα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι η πρώτη φορά που ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, από το 2009 που ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου της χώρας, αναπέμπει νόμο στη Βουλή. Σημειώνεται ότι ο νόμος αυτός προβλέπει την επέκταση της χρήσης της αλβανικής, ως γλώσσας που ομιλείται από άνω του 20% του πληθυσμού σε επίπεδο επικρατείας και τοπικής αυτοδιοίκησης στην ΠΓΔΜ.

πηγή


Πηγή: pancreta