Δημοψήφισμα για το όνομα της ΠΓΔΜ προτείνει ο Καμμένος - Ειδήσεις Pancreta

  φωτο αρχείου

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το όνομα της ΠΓΔΜ προτείνει ο υπουργός Άμυνας, λίγες μέρες πριν την πρώτη συνάντηση στη Νέα Υόρκη ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της γειτονικής χώρας.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία» ο Πάνος Καμμένος υποστηρίζει ότι  «τυχόν συμπερίληψη του όρου "Μακεδονία" στο όνομα της πΓΔΜ θα σημάνει την συρρίκνωση του ελληνικού πολιτισμού, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, των τεχνών κλπ για τους αιώνες που ακολουθούν. 

Σε αυτό το σημείο ο υπουργός τονίζει πως «μια τέτοια απόφαση εκφεύγει των εξουσιών οιουδήποτε πολιτικού, οποιασδήποτε βαθμίδος» και πως «ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει για την πρωτοφανή στην ιστορία της ανθρωπότητας εκχώρηση της ιστορίας και του πολιτισμού του σε άλλο λαό».

Χαρακτηρίζει δε «υπονόμευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας» και «ακατανόητη» την «επιμονή της μείζονος αντιπολίτευσης να παραιτηθεί η κυβέρνηση αν δεν ανακοινωθεί ποιο όνομα θα αποδεχθεί», καθώς «η ίδια από το 2007 έχει θέσει ως διαπραγματευτική γραμμή τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes)».

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις ανέφερε ότι για το όνομα της ΠΓΔΜ η αμοιβαία αποδεκτή λύση θα βασίζεται στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, ενώ «πουθενά δεν αναφέρεται ότι στη σύνθετη αυτή ονομασία θα περιλαμβάνεται ο όρος "Μακεδονία"».

Ακόμη, υπογραμμίζει πως για την μη συμπερίληψη του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της πΓΔΜ υπάρχουν δύο ανωτάτου επιπέδου πολιτικές αποφάσεις εκ των οποίων η μία είναι ελληνική και είναι εκείνη του Απριλίου 1992 υπό την προεδρία του τότε ΠτΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή και η άλλη ευρωπαϊκή, εκείνη του Ιουνίου 1992 των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας, ότι δεν θα αναγνωριστεί η κρατική αυτή οντότητα με τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγά του.

Σχολιάζοντας την είδηση της πρότασης του υπουργού χθες οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ανακοίνωσαν το εξής: «Έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας, έχουμε εκφράσει την εμπιστοσύνη μας στον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά και δεν προκαταλαμβάνουμε οτιδήποτε πριν τελειώσει η διαπραγμάτευση».

Σημειώνουμε ότι αντίστοιχη δέσμευση σχετικά με προσφυγή σε δημοψήφισμα για την ονομασία είχε για χρόνια ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ενώ από ότι φαίνεται διαφορετικές προσεγγίσες φέρεται να υπάρχουν και στη σημερινή ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Κι αυτό γιατί ο μεν καθώς ο μεν πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ έχει επαναλάβει τα περί δημοψηφίσματος, ενώ ο αντιπρόεδρος του του αλβανικού κόμματος Ντούι, Μπουγιάρ Οσμάνι, διαμήνυσε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα ότι δεν είναι αναγκαίο το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, ότι δεν πρέπει να τίθεται επιτακτικά στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας, ούτε να αποτελέσει αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης.  

πηγή


Πηγή: pancreta