Αποσύρθηκε η τροπολογία κατά της απεργίας - Ειδήσεις Pancreta

Αποσύρθηκε, για «νομοτεχνικές βελτιώσεις», το βράδυ της Δευτέρας η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για την κήρυξη απεργίας, που είχε κατατεθεί ως εκπρόθεσμη μετά από συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα.

Σύμφωνα με την τροπολογία, για την κήρυξη απεργίας σε ένα πρωτοβάθμιο σωματείο θα απαιτείται πλέον «η απαρτία τουλάχιστον του 50% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης», ενώ με τον μέχρι τώρα ισχύοντα νόμο απαιτούνταν η παρουσία του 20%. 

Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η τροπολογία θα κατατεθεί εκ νέου σε επόμενο νομοσχέδιο, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, αλλά και προκειμένου να δοθεί ο χρόνος για ευχερέστερη συζήτηση του περιεχομένου στο Κοινοβούλιο. Η κατάθεσή της προκάλεσε την αντίδραση της ΑΔΕΔΥ, η οποία προκήρυξε για την Τρίτη στάση εργασίας και πορεία προς τη Βουλή.

Στην τροπολογία του υπουργείου επίσης, διευκρινιζόταν ότι της αποζημίωσης εργαζόμενου προηγείται δικαστική απόφαση, που διαπιστώνει εάν υπήρχε δόλος εκ μέρους του εργοδότη, είτε σε ό,τι αφορά το ατύχημα ειδικά, είτε στη μη τήρηση μέτρων προστασίας της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία.

Η κατάθεση της ροπολογίας προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ΑΔΕΔΥ, που προκήρυξε στάση εργασίας την Τρίτη. «Το απόγευμα της Δευτέρας 4/12 η Kυβέρνηση έφερε, κατά την πάγια τακτική της, εκπρόθεσμα και σε άσχετο νομοσχέδιο, τη σχετική τροπολογία που συμφώνησε με τους Θεσμούς στα κρυφά και ερήμην των εργαζομένων, με σκοπό να ψηφιστεί από την Βουλή την Τρίτη 5/12!» τονίζει η ΑΔΕΔΥ.

Η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί να περιορίσει το δικαίωμα στην απεργία, ένα δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα!» αλλά και ότι μέσω της τροπολογίας «κάνει ένα ακόμη δώρο στους εργοδότες, καθώς περιλαμβάνεται διάταξη που προβλέπει πως για την καταβολή αποζημίωσης σε εργατικό ατύχημα απαιτείται η διαπίστωση με δικαστική απόφαση πως το ατύχημα οφείλεται σε δόλο του εργοδότη».

KKE: Έσπασαν κάθε ρεκόρ πολιτικής αθλιότητας


Το ΚΚΕ εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως με την τροπολογία αυτή, η κυβέρνηση φέρνει «άρον  - άρον- τροπολογία για να ξεκινήσει το ξήλωμα της μεγαλύτερης κατάκτησης της εργατικής τάξης, που είναι το δικαίωμα στην απεργία».

Η ανακοίνωση τονίζει ότι η αδίστακτη κυβέρνηση προσπαθεί να εξυπηρετήσει με κάθε τρόπο τα συμφέροντα του κεφαλαίου, χτυπώντας το δικαίωμα στην απεργία και παίρνει τα εύσημα των εταίρων της για το κλείσιμο των αντιλαϊκών αξιολογήσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έσπασε κάθε ρεκόρ πολιτικής ξετσιπωσιάς και αθλιότητας, φέρνοντας σαν τον κλέφτη στη Βουλή -και μάλιστα σε άσχετο νομοσχέδιο για να ψηφιστεί άρον  - άρον- τροπολογία για να ξεκινήσει το ξήλωμα της μεγαλύτερης κατάκτησης της εργατικής τάξης, που είναι το δικαίωμα στην απεργία.

Πρόκειται για μια αδίστακτη κυβέρνηση, που δεν έχει καμία αναστολή, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, πάγια επιδίωξη του οποίου είναι το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, για να υπάρχει σιγή νεκροταφείου μέσα στους χώρους δουλειάς. Για αυτόν το λόγο, η κυβέρνηση παίρνει τα εύσημα των “εταίρων” της στην ΕΕ, γι’ αυτόν το λόγο κλείνει γρήγορα τις αντεργατικές - αντιλαϊκές "αξιολογήσεις". Το δικαίωμα στην απεργία, που κατακτήθηκε με αίμα και θυσίες, είναι αδιαπραγμάτευτο και όποιος τολμήσει να τ’ αγγίξει θα βρει απέναντί του τους εργαζόμενους και το ταξικό κίνημά τους.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα τους, να είναι από αύριο και κάθε μέρα στους δρόμους, να πυκνώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών, με αποκορύφωμα την πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη».

πηγή


Πηγή: pancreta