«Πέρασε» το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα - Ειδήσεις Pancreta

  φωτο αρχείου

Ευρεία πλειοψηφία εξασφάλισε η ψήφιση του νομοσχεδίου «Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος». Θετικά ψήφισαν επί της αρχής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝ.ΕΛΛ. αλλά και της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού. Καταψήφισαν το ΚΚΕ και η Χ.Α. και «παρών» δήλωσε η Ένωση Κεντρώων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο απλοποιείται η διαδικασία της αδειοδότησης και άρα διευκολύνεται η κατασκευή κτιρίων, η οποία υπόκειται πλέον στην ευθύνη του μηχανικού και των επιθεωρητών. Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε επίσης ότι δημιουργείται πλέον ένας μηχανισμός ελέγχου που μπορεί να λειτουργήσει και να κάνει τη δουλειά του σε περιφερειακό και αποκεντρωμένο επίπεδο.

Επίσης, αναφέρθηκε στα δρακόντεια μέτρα για την αποτροπή νέας γενιάς αυθαιρέτων και επισήμανε ότι μαζί με τα μέτρα για δάση, κτηματολόγιο, χωρικός σχεδιασμός στους δήμους, τα τοπικά χωρικά σχέδια για κατοικία τουρισμό κλπ, αλλάζει η νοοτροπία στο θέμα της αδειοδότησης και του ελέγχου. Ταυτόχρονα, επισήμανε πως στο σκέλος των προστίμων, εισάγονται δύο καινούργιες κοινωνικές ομάδες, με πολύ ελαφρύτερα πρόστιμα για ανέργους και εκείνους που λαμβάνουν κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, ενώ διευκολύνεται και η ιδέα της τακτοποίησης.

Το νομοθέτημα προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ στις 24 Οκτωβρίου, καθώς την προηγουμένη λήγει η... παράταση της παράτασης του νόμου 4178/2013, που καταργείται. 

Προβλέπει αύξηση, από 80 σε 100, των δόσεων για την καταβολή των προστίμων αυθαιρέτων, διεύρυνση των εκπτώσεων για ανέργους και δικαιούχους επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, καθώς και γενναίες επιδοτήσεις για τη στατική ενίσχυση των κτιρίων.

Αυθαίρετα

Οι διατάξεις για τα αυθαίρετα αφορούν:

- Μείωση των προστίμων σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο: «Απέναντι στο πρόβλημα της ίσης μεταχείρισης, μεγιστοποιούμε με τις μεταβατικές διατάξεις, τη μεταφορά αυτών που δεν έχουν ολοκληρώσει την αποπληρωμή με τις ρυθμίσεις στον προηγούμενο νόμο, στο νέο νόμο με τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις» εξήγησε ο υπουργός.

- Ειδική μεταχείριση δύο επιπρόσθετων ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο: «Η πρώτη είναι οι μακροχρόνια άνεργοι και η δεύτερη είναι οι οικογένειες και τα άτομα που λαμβάνουν εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης. Άρα, δυο ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες, όπου εκεί, τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι εξαιρετικά μικρά» εξήγησε ο υπουργός.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η αυθαίρετη δόμηση διαφοροποιείται για τα παλιά αυθαίρετα και για τα νέα αυθαίρετα (μέχρι το 2011).

Για τα παλιά αυθαίρετα προβλέπεται μια σειρά ρυθμίσεων με τις οποίες ουσιαστικά δίνεται παράταση υπαγωγής για δύο χρόνια και αυξάνονται οι δόσεις καταβολής του προστίμου από 80 σε 100. Μειώνονται τα πρόστιμα για αυθαίρετες κατοικίες που έχουν κατασκευαστεί μεταξύ 1983 1993, αυθαίρετα σε περιοχές εκτός σχεδίου όπου εκκρεμεί η έγκριση πολεοδομικής μελέτης, αυθαίρετα υπόγεια, εσωτερικούς χώρους.

Eξακολουθούν να ισχύουν οι απαγορεύσεις υπαγωγής των αυθαιρέτων που βρίσκονται σε αιγιαλούς, δάση, ρέματα κοινόχρηστους χώρους, αρχαιολογικούς χώρου κλπ.. Αυξάνονται τα πρόστιμα σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, περιοχές natura, παραδοσιακούς οικισμούς κ.λπ.

Στα νεότερα αυθαίρετα (μετά τις 28.7.2011) υπάρχει -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός- μια δρακόντεια αντιμετώπιση από την πλευρά του προτεινόμενου νόμου. Ειδικότερα, για αυθαίρετα που εντοπίζονται από το παρατηρητήριο κατά τη φάση της κατασκευής, προβλέπεται άμεση κατεδάφιση, με πόρους που προέρχονται από τα ίδια τα πρόστιμα.

Για κτίρια που εντοπίζονται αφού έχουν ανεγερθεί, το πρόστιμο ανέγερσης από 30% που είναι σήμερα αυξάνεται στο 100% της αντικειμενικής αξίας του κτηρίου, και στις περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές στο 110%.

Τα πρόστιμα διατήρησης του αυθαιρέτου για όσο καιρό διατηρείται, αυξάνονται με πολύ μεγάλα ποσοστά από 5% ως και 50% και ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα απομείωσης όλων των προστίμων για αυτούς που θα αποφασίζουν, υπό το βάρος των προστίμων αυτών, να κατεδαφίσουν τα κτήριά τους, οπότε δεν θα πληρώσουν πρόστιμα. Εξαιρούνται οι κατασκευές που έχουν προσωρινό χαρακτήρα.

Επίσης, ενσωματώνονται για πρώτη φορά και με διάθεση στήριξης και τακτοποίησης, τα υφιστάμενα βιομηχανικά κτήρια που είναι σύμφωνα με τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις αλλά δεν έχουν τακτοποιηθεί, και θα καταβάλουν το 10% από το 20% που ισχύει για τα υπόλοιπα κτήρια του προστίμου ανέγερσης και διατήρησης, προκειμένου να τονωθεί η ενσωμάτωση και η βιομηχανική παραγωγή και να υπάρχει ένα επιπρόσθετο κίνητρο ως προς αυτό.

πηγή


Πηγή: pancreta