Συμφωνίες και διαφωνίες στο πρώτο debate της Κεντροαριστεράς - Ειδήσεις Pancreta

Την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους, είχαν πέντε από τους δέκα υποψηφίους για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Στην πρώτη τηλεμαχία που έλαβε χώρα στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, έλαβαν μέρος οι Νίκος Ανδρουλάκης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης

Όλοι οι υποψήφιοι έκαναν λόγο για τη δημιουργία μίας μεγάλης παράταξης, η οποία θα πρωταγωνιστήσει στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας. Κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας διαφάνηκαν επιμέρους διαφορές, ωστόσο όλοι σημείωσαν την ανάγκη για ενότητα στον φορέα που δημιουργείται. 

Οι υποψήφιοι απάντησαν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που τους τέθηκαν, ενώ είχαν να τη δυνατότητα να απευθύνουν μία ερώτηση προς έναν συνυποψήφιό τους. Στο τέλος, απάντησαν σε ερωτήσεις που είχαν θέσει πολίτες.

Στην πρώτη τηλεμαχία δεν πήραν μέρος η Φώφη Γεννηματά, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Δημήτρης Τζιώτης, ο Απόστολος Πόντας και ο Κωνσταντίνος Γάτσιος.

Τι είπαν οι υποψήφιοι

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι η δική του επιθυμία δεν είναι ένα μικρό κόμμα, αλλά ένα μεγάλο που να μην περιορίζεται στα όρια της Κεντροαριστεράς. Άσκηση κριτική κατά της κυβέρνησης κι άφησε αιχμές κατά της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά. 

Σημεία από τις δηλώσεις του:

Ενώνουμε την προοδευτική παράταξη, εμπλουτίζουμε τη Δημοκρατία. Δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να ψηφίσουν για ένα εντελώς νέο κόμμα μακριά από τα παλιομοδίτικα πρότυπα, μακριά από συντηρητικές και λαϊκίστικες επιλογές. 

⇒ Η μεγάλη προοδευτική παράταξη έχει χώρο για όλους. Δεν θέλω ένα μικρό κόμμα. Θέλω μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Είχα θέσει κάποιες προϋποθέσεις, ωστόσο δεν έγιναν δεκτές. Η κ. Γεννηματά δεν ήθελε να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού. Όλα αυτά τώρα είναι δευτερεύοντα. Δίνουμε τη δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες να ψηφίσουν. 

⇒ Θα έχουμε μια σκληρή αντιπαράθεση. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Πρέπει να καταλάβει ο πολίτης ποιον επιλέγει. Μετά την εκλογή θα υπάρχει ενότητα. 

⇒ Δυο πράγματα είναι για εμάς (σ.σ.: στο Ποτάμι) πάνω από όλα: ο ανθρωπισμός και ο πατριωτισμός. Εμείς δεν θα κάνουμε καμία συμμαχία εάν το θέμα αφορά σε καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιώματα. Η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κρύβεται, απουσίαζε από τη Βουλή κατά την ψηφοφορία για τη ταυτότητα φύλου. Εμείς δεν κανένα παζάρι στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα τα ψηφίζουμε. 

⇒ Εγώ θα καταργούσα το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Ξέρετε πόσο στοιχίζει; 1,5 εκατομμύριο ετησίως. Αυτό σημαίνει περίπου τρεις παιδικοί σταθμοί. Την ημέρα που ψήφιζαν στη Βουλή τον κόφτη, ίδρυσαν 77 νέες γραμματείες. Έχουμε 156 γραμματείες σήμερα. Πρέπει να περιορίσουμε το κομματικό κράτος και να αξιολογήσουμε αυστηρά τους δημοσίους υπαλλήλους. Υπάρχουν λύσεις αλλά δεν υπάρχει τόλμη από το πολιτικό σύστημα.

⇒ Επικρίνω το παλιό πολιτικό σύστημα. Πήγε με τα χέρια ψηλά να ζητήσει χρήματα από την Ευρώπη. Θα πρέπει να μη είχε δεχτεί κακές λύσεις, όπως αυτές του ΔΝΤ.  

⇒ Η παράταξη δεν πρέπει να κλειστεί σε μικρά όρια που έχουν χαρακτηριστεί ως Κεντροαριστερά. Δεν σώζεται με έναν. Θα χρειαστούν πολλοί. Θα χρειαστεί ενότητα.

κεντροαριστερά, debate EUROKINISSI
 

Για μια ισχυρή Δημοκρατική παράταξη έκανε λόγο και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Πρέπει να κάνουμε ένα κόμμα θεσμό, με διαφάνεια, σύγχρονο και ευρωπαϊκό, το οποίο να μην είναι αρχηγικό, τόνισε και ζήτησε εκλογές καθώς -όπως υποστήριξε- η κυβέρνηση είναι επιζήμια για τη χώρα.

Σημεία από τις δηλώσεις του:

Έχω μάθει να σέβομαι τις αποφάσεις των οργάνων. Τα σημερινά γεγονότα με δικαιώνουν. Η παράταξη δεν πρέπει να είναι ένα αρχηγικό κόμμα. 

⇒ Το 2018 θα πάμε σε ένα ιδρυτικό Συνέδριο κι οι αποφάσεις θα μας δεσμεύουν όλους.

⇒ Η κυβέρνηση κάθε μέρα και περισσότερο είναι επιζήμια για ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Ο κ. Τσίπρας λέει τερατώδη ψέματα. Σε όλα τα πεδία λειτουργεί απέναντι από το συμφέρον του ελληνικού λαού. Πρέπει να γίνουν εκλογές.

⇒ Η παράταξή μας οφείλει να δουλέψει για ένα ισχυρό προοδευτικό πρόγραμμα. Να ανατρέψουμε το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. και να πάμε σε μία προγραμματική συμφωνία. Εάν δεν υπάρξει προγραμματική συμφωνία, να μην γίνει συγκυβέρνηση αλλά να υπάρξει συναίνεση.

⇒ Πρέπει να σπάσουμε τη Β' Αθήνας και τις μεγάλες περιφέρειες. Βασικό θέμα είναι να έχουμε ισότιμους βουλευτές και αξιοκρατία και διαφάνεια. Πρέπει να υπάρξει bonus όχι όμως αυτό που έχουμε σήμερα, αλλά ένα bonus με σκαλοπάτια, ώστε να έχουμε ένα αναλογικότερο σύστημα. Μπορούμε να βρούμε συναίνεση για να ηθικοποιήσουμε το πολιτικό σύστημα.

⇒ Πρέπει να κάνουμε ένα κόμμα θεσμό, με διαφάνεια, σύγχρονο και ευρωπαϊκό. Πιστεύω ότι ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να δεσμεύεται στο πρόγραμμα κι όχι στις αντιλήψεις του εκάστοτε αρχηγού.

⇒ Η χρεοκοπία έφερε το μνημόνιο κι όχι το μνημόνιο τη χρεοκοπία. 

Ο Γιώργος Καμίνης δήλωσε ότι δεν θα αποχωρήσει από τον δήμο της Αθήνας, σε περίπτωση που κατακτήσει τη θέση του προέδρου στον νέο φορέα.  Εξαπέλυσε πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι δεν πρέπει να πάμε σε αρχηγικό κόμμα και τόνισε ότι στα σύγχρονα δημοκρατικά κόμματα το παιχνίδι «παίζεται» στην κοινωνία. 

Σημεία από τις δηλώσεις του:

Ο ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε τις ελπίδες, ενώ η Ν.Δ. δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματα των πολιτών. Πρόοδος σημαίνει αξιοκρατία κι όχι ικανοποίηση των συντεχνιών.

⇒ Θα πρέπει να πάμε σε ένα ενιαίο κόμμα, με συναινετικές και συμφωνημένες διαδικασίες, σεβόμενοι την ιστορία και τη συμβολή του καθενός. Το ζητούμενο είναι πώς θα προχωρήσουμε. Θα πρέπει να πηγαίνουμε με μία φωνή, και στη συνέχεια, με μία ενιαία Κοινοβουλευτική ομάδα. Η μεγάλη εγγύηση θα είναι η προσέλευση του κόσμου. 

⇒ Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει μία απαράδεκτη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και προσπαθεί με σπασμωδικό κ όχι πειστικό τρόπο συνεργασία με εμάς. Τα δείγματα ΣΥΡΙΖΑ είναι απελπιστικά σε όλα τα πεδία.

⇒ Εμείς πάμε να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο κόμμα. Πρέπει να πάμε στη μεγάλη σύνθεση, στη μεγάλη παράταξη. Πιστεύω ότι από τη στιγμή που θα πάμε με σοβαρότητα κι επεξεργασμένο πολιτικό λόγο, αυτό θα έχει επιπτώσεις σε όλο το πολιτικό σύστημα. 

⇒ Θεωρητικά, σε δυο χρόνια θα γίνουν οι εκλογές. Πολλά θα έχουν αλλάξει. Θα πρέπει να δούμε πώς σε κάποια ζητήματα θα μπορούν να υπάρχουν συναινέσεις. Στα μεγάλα ζητήματα θα πρέπει να πάμε με συναίνεση κι αυτό θα το υποβάλουμε εμείς, με το πρόγραμμά μας. 

⇒ Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, θα μπορούσε να κάνει μεγάλες τομές εάν ήταν άλλες οι συνθήκες. Δεν ήταν προετοιμασμένη για να αναλάβει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων. Να ξεχωρίσουμε τον κ. Βενιζέλο από τον κ. Σαμαρά. Επάξια στάθηκε ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Σαμαρας έκανε θεμελιώδη λάθη. 

⇒ Δεν θα πάμε σε αρχηγικό κόμμα. Θα πρέπει να πάμε σε κάτι συλλογικό. Στα σύγχρονα δημοκρατικά κόμματα το παιχνίδι παίζεται στην κοινωνία.

κεντροαριστερά, debate EUROKINISSI
 

Ο Γιάννης Μανιάτης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο ίδιος θα βρίσκεται στον β΄γύρο των εκλογών, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του και εξέφρασε τη δυσφορία του για τη φράση «παλιό πολιτικό σύστημα», καθώς -όπως υποστήριξε- «δεν είμαστε όλοι ίδιοι». 

Σημεία από τις δηλώσεις του:

⇒ Ως υπουργός κατάφερα και έδωσα δείγματα μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό πρόσημο στην πράξη.  

⇒ Εγώ θα είμαι στον β' γύρο. Εάν δεν γίνει αυτό, θα τοποθετηθώ ευθέως, χωρίς να θέλω να προ καταλάβω την άποψη κανενός. 

⇒ Υποχρέωση όλων να δουλέψουμε για τον ενιαίο φορέα, με θεσμικά οχυρωμένα όργανα. Θέλουμε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροαριστερά.

⇒ Προσωπικά, είμαι απέναντι και στον αγοραίο νεοφιλελευθερισμό του κ. Μητσοτάκη και στον λαϊκισμό του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

⇒ Ήταν λάθος τακτική ο υπερδανεισμός των κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ αποπληρώνει κανονικά τα δάνεια του και συνεισφέρουν όλα τα στελέχη. Δεσμεύομαι ότι οι Έλληνες πολίτες δεν θα επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ, από την αποπληρωμή των δανείων του ΠΑΣΟΚ. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και πώς θα πάμε στην επόμενη ημέρα. 

⇒ Με ενοχλεί η έκφραση παλιό πολιτικό σύστημα, καθώς δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Αναλάβαμε να κρατήσουμε την πατρίδα όρθια το 2010. Προφανώς κι έγιναν επί μέρους λάθη, όμως το ισοζύγιο ήταν θετικό. 

⇒ Ο κ. Τσίπρας είναι ένα παιδί του κομματικού σωλήνα. Νέο στην πολιτική είναι αυτό που έχει ένσημα ζωής. Έχουμε βαθιά ανάγκη να περάσουμε σε νέο πολιτικό πολιτισμό, με χαρακτηριστικά την αλήθεια και την αξιοπιστία λόγων και έργων.

κεντροαριστερά, debate EUROKINISSI
 

Ο Γιάννης Ραγκούσης επανέλαβε ότι θα πρέπει η νέα παράταξη να κρατήσει απόσταση τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τη Νέα Δημοκρατία. Στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με την Εκκλησία της Ελλάδας, σημείωσε ότι ο ίδιος δεν προκάλεσε τη σύγκρουση και δεν είναι πρόθυμος να στηρίξει τον ακροδεξιό σκοταδισμό. 

Σημεία από τις δηλώσεις του:

⇒ Με ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε μία νέα πλειοψηφία με αυτά που έρχονται. 

⇒ Ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα θα χάσει τις εκλογές. Το ερώτημα είναι εάν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε περίπτωση που αποτύχει να συγκεντρώσει 151 βουλευτές. Εγώ προτείνω να μη δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά να υποβάλλει και παραίτηση. Για να κάνουμε μία μεγάλη προοδευτική παράταξη, θα πρέπει να είμαστε καθαροί και να μη δώσουμε λευκή επιταγή σε κανέναν. Είναι θέμα αρχής. 

Εγώ δεν είμαι υπάλληλος της διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Δεν προκάλεσα σύγκρουση αλλά την αποφάσισε η διοίκηση της Εκκλησίας. Όμως, δεν είμαι πρόθυμος να στηρίζω τον ακροδεξιό σκοταδισμό που πολλές φορές εκπέμπεται από την Εκκλησία. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε η διοίκηση της Εκκλησίας να κάνει βήματα προόδου κι όχι οπισθοδρόμησης. 

⇒ Αποδείχθηκε ότι η χώρα δεν είχε άλλη λύση το 2010. Όσοι έλεγαν το αντίθετο ψεύδονται. Το ερώτημα είναι γιατί η χώρα κόλλησε στο μνημόνιο.

⇒ Το θέμα για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υφίσταται. Επιμένω στο θέμα για τη συνεργασία με τη Ν.Δ., και το κάνω γιατί πιστεύω ότι από εκεί εξαρτάται η δυνατότητά μας να κάνουμε την παράταξη μεγάλη. 

Οι ερωτήσεις

Σε σχετική ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη προς τον Γιώργο Καμίνη για το εάν θα διατηρήσει τη θέση του δημάρχου Αθηναίων στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος στον νέο φορέα της Κεντροαριστερά, ο κ. Καμίνης απάντησε θετικά. Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «πάμε για ένα κόμμα με συνολική ηγεσία» κι όχι αρχηγικό, ενώ υποστήριξε ότι ο ίδιος πάντα στη ζωή του έκανε δύο πράγματα μαζί. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ρώτησε τον Σταύρο Θεοδωράκη γιατί επέλεξε να ενταχθεί το Ποτάμι στους Ευρωπαίους Φιλελεύθερους κι όχι στους Σοσιαλιστές. «Εάν ηγηθώ, θα υπάρχει μία θέση για όλους», απάντησε ο Θεοδωράκης. Το  μέλλον θέλει ενώσεις στο κέντρο, συμπλήρωσε, προτείνοντας να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρον.

Ο Γιώργος Καμίνης ρώτησε τον Γιάννη Ραγκούση για το πώς η κινητικότητα θα γίνει συνώνυμο αξιοκρατίας, και το πώς η αξιολόγηση θα γίνει συνώνυμο της αποτελεσματικότητας στο Δημόσιο. «Τα βλέπω περίπου όπως και εσύ», ήταν η απάντηση του Γ. Ραγκούση. Υπάρχει πάρα πολύ δουλειά να γίνει στο Δημόσιο, πρόσθεσε και θύμισε μια σειρά από αλλαγές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. 

Τέλος, ο Γιάννης Μανιάτης ρώτησε τον Σταύρο Θεοδωράκη, τη στιγμή που το Ποτάμι δεν βρίσκεται τα καλύτερά του, να αντιμετωπίσει μία μεγαλύτερη πρόσκληση. «Είσαι βουλευτής ενός κόμματος που βρέθηκε από το 40% στο 4%. Πώς κάνεις αυτήν την ερώτηση; Το Ποτάμι δεν απέτυχε», δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης για να συμπληρώσει πως ο ίδιος έχει αποδείξει στη Βουλή ότι έχει τις λύσεις, υποστηρίζοντας πως «ακόμη κι οι εχθροί μου ξέρουν πως είμαι τολμηρός». 

πηγή


Πηγή: pancreta