Απορρίφθηκε η πρόταση σύστασης εξεταστικής για τον Π. Καμμένο - Ειδήσεις Pancreta

Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση της εμπλοκής του υπουργού Άμυνας στην υπόθεση του «Noor One» και την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Μάκη Γιαννουσάκη. Σε σύνολο 273 παρόντων, «κατά» ψήφισαν 151 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) και υπέρ σύσσωμη η αντιπολίτευση (122 ψήφοι), πλην της Ένωσης Κεντρώων που αποχώρησε.

Στην ψηφοφορία δεν μετείχε ο Πάνος Καμμένος, ενώ απουσίαζε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Παπαδόπουλος.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, ανέφερε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αδιαφορεί για τον αν η πρότασή της βοηθάει στη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη ή όχι καθώς στόχος της είναι να πλήξει τον Πάνο Καμμένο.

«Έτσι διακινδυνεύει τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια, διότι η υπόθεση αφορά περισσότερους από 2 τόνους ηρωίνης, προκειμένου να πληγεί ένας υπουργός. Διακινδυνεύει την ουσία της υπόθεσης επειδή ένα τηλεφώνημα δεν είναι comme il faut, όπως πρέπει» σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος και έκανε λόγο για ωμή παρέμβαση στη δικαιοσύνη και την ασφάλεια, εκ μέρους της αντιπολίτευσης, μόνο για κομματικό όφελος.

Κόντρα Κοντονή - Παπαθεοδώρου

Την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, προκάλεσε η αναφορά του βουλευτή της ΔΗΣΥ Θ. Παπαθεοδώρου στο υπόμνημα που έχει καταθέσει η εισαγγελέας Ειρ. Τζίβα για την εμπλοκή της στην όλη υπόθεση.

«Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έκανε μια αναφορά και του υποβάλλω τώρα το ερώτημα. Ανέφερε στοιχεία από το υπόμνημα της εισαγγελέως κ. Τζίβα, το οποίο είχε καταθέσει ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών κ. Μπρακουμάτσου, και τον ερωτώ, με ποια διαδικασία και πώς έχει φτάσει το υπόμνημα της κυρίας εισαγγελέως στα χέρια του. Και απαιτώ τώρα απάντηση» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

«Να αρχίσουμε από τα βασικά, κύριε υπουργέ. Όταν απευθύνεστε σε εμένα, δεν θα κουνάτε το δάχτυλο» είπε ο κ. Παπαθεοδώρου και κάλεσε τον υπουργό να ανατρέξει σε δημοσιεύματα του Τύπου των τελευταίων 15 ημερών, διότι έχει αναφερθεί.

«Η αναφορά στο υπόμνημα έχει γίνει από τρεις εφημερίδες τις τελευταίες 15 ημέρες», είπε ο κ. Παπαθεοδώρου και στη συνέχεια κατέθεσε τα δημοσιεύματα.

Επίθεση Μητσοτάκη σε Τσίπρα για κάλυψη σε Καμμένο

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό για κάλυψη στον Πάνο Καμμένο εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα εάν ο πρώτος είχε προηγούμενη ενημέρωση από τον υπουργό, ενώ άφησε αιχμές και για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα ρώτησε «τι είπαν 12 φορές και σε 21 λεπτά συνομιλίας ο υπουργός Άμυνας με τον ισοβίτη, Γιαννουσάκη;». «Αν ο κ. Τσίπρας γνώριζε, είναι απολύτως συνυπεύθυνος σε μία βαριά θεσμική εκτροπή. Αν δεν γνώριζε έπρεπε να έχει ήδη αποπέμψει τον υπουργό του», ανέφερε.

Ο κ. Καμμένος, με την κομψότητα που τον διακρίνει, είχε πει αν έχουμε τα άντερα να κάνουμε προανακριτική επιτροπή ή πρόταση μομφής. Του επιστρέφουμε την πρόκληση. Αν αισθάνεται καθαρός ας ζητήσει εκείνος τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να φωτιστεί κάθε πτυχή της υπόθεσης. Θα έπρεπε πρώτος εκείνος να το ζητήσει. Αυτός όμως είναι ο κ. Καμμένος- υβρίζει εκ του ασφαλούς και καλύπτεται πίσω από τη βουλευτική του ασυλία.

Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ανέχεστε τις κακόγουστε φιέστες του κ. Καμμένου, τον προκλητικό τρόπο ζωής του, αλλά να ανέχεστε προσπάθεια ανάμειξης στη Δικαιοσύνη, αυτό πάει πολύ». Ρώτησε δε, «θα εμφανιστεί σήμερα ο κ. Τσίπρας ή θα παραμείνει κρυμμένος, όπως κρύβεται δύο εβδομάδες τώρα, από την στιγμή που χτύπησε τον Σαρωνικό μία πρωτοφανής οικολογική καταστροφή;».

Συνεχίζοντας την επίθεση στον πρωθυπουργό θύμισε παλαιότερη φράση του κ. Καμμένου ότι «με τον Τσίπρα θα πάμε μέχρι τέλους», για να καταλήξει «στο εξής δεν θα αναφέρομαι σε κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου, αλλά σε κυβέρνηση Καμμένου- Τσίπρα».

«Η έρευνα για την υπόθεση ΝΟΟR-1 πρέπει να συνεχιστεί και να φθάσει μέχρι το τέλος και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Στις δημοκρατικές χώρες όμως τις αποφάσεις αυτές τις παίρνει η Δικαιοσύνη και όχι ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης ή ο Καμμένος».

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
 

Απαντώντας σε επιχειρήματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας είπε ότι το Σύνταγμα προβλέπει την εξεταστική επιτροπή ως μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου και απόδοσης πολιτικών και όχι ποινικών ευθυνών. Γι αυτό και η Βουλή εξετάζει άλλες υποθέσεις που παράλληλα εξετάζει η Δικαιοσύνη.

«Είστε εκτεθειμένοι, πολιτικά ανέντιμοι και ευάλωτοι. Εμείς έχουμε ψηφίσει όλες τις προτάσεις για εξεταστικές επιτροπές, ακόμη και αυτές που αφορούσαν υποθέσεις της ΝΔ, ενώ εσείς δεν έχετε ψηφίσει καμία. Τα επιχειρήματά σας είναι προφάσεις εν αμαρτίαις», είπε ο κ. Μητσοτάκης και ρωτώντας «θεωρείτε ότι δεν υπάρχει ζήτημα;» σημείωσε ότι «οι συνομιλίες που είδαν το φως της δημοσιότητας προκαλούν κάθε δημοκρατικό πολίτη».

Αναφέρθηκε και στον λιμενικό υπάλληλο που καταγράφηκε «να λέει ευθέως ότι επιδίωξή του είναι να πληγεί ο Μητσοτάκης και να κυβερνά για 10 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ. Και ο αρμόδιος υπουργός δεν έχει κινήσει δίωξη εναντίον του. Είναι όμως ο ίδιος υπουργός που μένει στην καρέκλα του ενώ έχει μαυρίσει ο Σαρωνικός».

Ξεκαθάρισε ότι στο εξής η ΝΔ δεν θα ψηφίζει νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση αν δεν έχουν συνολικά την στήριξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας. «Στο εξής ότι έρχεται προς ψήφιση θα πρέπει να έχει τη στήριξη όλης της πλειοψηφίας. Αφού διαλέξατε Καμμένο θα πάτε μέχρι το τέλος με τον Καμμένο».

Καταλήγοντας είπε ότι «η χώρα βρίσκεται σε έναν θεσμικό κατήφορο. Είναι χρέος όλων μας να προστατεύσουμε την νομιμότητα και τους δημοκρατικούς θεσμούς, είναι χρέος μας να δείξουμε ότι δεν γίνονται συνταγματικές εκπτώσεις. Η υπόθεση Καμμένου δεν επιτρέπεται να δηλητηριάζει τον δημόσιο βίο». Και κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν το αίτημά για σύσταση εξεταστικής επιτροπής και να μην γίνουν συνένοχοι σε μία σκοτεινή υπόθεση.

Κουτσούμπας: Η στάση Καμμένου είναι προβληματική

Ερωτήματα σχετικά με την υπόθεση, που είναι γνωστή εδώ και δύο χρόνια αλλά διερευνάται τώρα, έθεσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και διαχώρισε αυτή καθαυτή την δικαστική διερεύνησή της από την εμπλοκή του Πάνου Καμμένου.

Είναι άλλο ζήτημα η διαλεύκανση μιας πολύ σοβαρής υπόθεσης, που πρέπει να γίνει έτσι και αλλιώς -και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους τους φυσικούς ηθικούς αυτουργούς και συνεργούς- και είναι άλλο η εμπλοκή ενός υπουργού και μάλιστα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, οι περίεργες συνεννοήσεις και επαφές του, που το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν σκιές και να πλήττουν την αξιοπιστία της όποιας δικαστικής έρευνας.

«Όλα αυτά κατά τη γνώμη μας είναι τα μεγάλα και αναπάντητα ερωτήματα για τα οποία η κυβέρνηση προτιμά να μην μιλά και δεν είναι "η γόβα στιλέτο" της τάδε κυρίας, "που δεν θα χρησιμοποιηθεί για να λιώσει τα σκουλήκια", όπως μας είπε προχθές, ή τα ακριβά κοσμήματα και η επίσκεψη σε καζίνο του εξωτερικού, που έγραψε ο Τύπος, για να γίνεται αυτή η αντιπαράθεση σικέ μεταξύ των άλλων κομμάτων» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.

Λέγοντας ότι η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει και να είναι και να φαίνεται τίμια, σημείωσε ότι ο υπουργός της Εθνικής Άμυνας, με την ανοχή του πρωθυπουργού, προβαίνει σε πρακτικές που αποδεικνύουν ότι αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο δεν είναι αποφασισμένη να διερευνήσει τις σοβαρές υποθέσεις, να αντιμετωπίσει τα σκάνδαλα, τη διαφθορά «που άλλωστε είναι σύμφυτα με το σύστημα που υπηρετεί, αλλά μετέχει ενεργά και δραστήρια σε διάφορες επιχειρηματικές κόντρες που διεξάγονται αυτήν την περίοδο, και με όλους τους τρόπους, παίρνοντας το μέρος του ενός έναντι του άλλου».

«Οι πόλεμοι, το λαθρεμπόριο και τα ναρκωτικά είναι παιδιά και όχι αποπαίδια του συστήματος που υπηρετείτε με τα μπούνια. Είναι η σαπίλα του συστήματος που ξερνάει την μπόχα του», επισήμανε ο γγ του ΚΚΕ, ξεκαθαρίζοντας πως το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, παρότι δεν τρέφει αυταπάτες για τα αποτελέσματά της.

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
 

ΑΝ.ΕΛΛ.: Πασιφανής στόχος το πλήγμα στη συγκυβέρνηση

Τη συνεργασία των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ «στοχεύει πασιφανώς» η πρόταση της Ν.Δ., εκτίμησε ο ειδικός αγορητής του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κωνσταντίνος Κατσίκης, ο οποίος ζήτησε από τα κόμματα να μην συμπράξουν σε αυτό και να καταψηφίσουν.

«Εξηγήστε πού επικεντρώνετε την κατηγορία κατά του προέδρου των ΑΝ.ΕΛΛ.; Μέχρι σήμερα, λέτε να γίνει Εξεταστική για να δούμε πώς εμπλέκεται ο Πάνος Καμμένος στην υπόθεση του "Νοοr One", δεν λέτε όμως τι προσπαθείτε να προσπορίσετε από αυτή. Δηλαδή πού εμπλέκεται; Δεν το λέτε ευθαρσώς γιατί φοβάστε, γιατί δεν έχετε στοιχεία να του προσδώσετε ποινικά κολάσιμες πράξεις» είπε ο κ. Κατσίκης απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Κατσίκης έκανε λόγο για στρατολόγηση «δημοσιογραφικών παπαγαλίσκων» που με λιβελογραφήματα, νομίζουν κάποιοι ότι θα εξωραΐσουν την «άθλια εικόνα» τους και κατέληξε: «Πλανάσθαι πλάνην οικτρά», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. θα δώσει πολιτική απάντηση.

Ποτάμι: Η διάκριση των εξουσιών έχει γίνει λάστιχο

«Στην περίπτωση του κ. Καμμένου η διάκριση των εξουσιών έχει γίνει λάστιχο» ανέφερε στη συζήτηση της εξεταστικής ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

«Το θέμα είναι αν έπρεπε να έχει ο κ. Καμμένος διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με έναν ισοβίτη για ναρκωτικά. Φανταστείτε να έχει κάνει τη συνομιλία ο Σταύρος Θεοδωράκης. Φανταστείτε να έχει σηκώσει το τηλέφωνο ο Γιώργος Μαυρωτάς και να συνομιλούσε με έναν ισοβίτη» είπε ο ίδιος.

Παρατήρησε, επίσης, ότι η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται σήμερα τη συγκρότηση εξεταστικής διότι η υπόθεση διερευνάται από τη δικαιοσύνη, δεν έπραξε όμως το ίδιο με την εξεταστική για την Υγεία, αν και βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα για το «Ερρίκος Ντυνάν».

Ο βουλευτής του Ποταμιού κάλεσε τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ψηφίσουν «ναι» στην εξεταστική «ώστε να έρθουν όλα στο φως και να μην μένουν στο ημίφως».

Επιφυλάσσεται η Ένωση Κεντρώων

Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, επιφυλάχθηκε να απαντήσει για τον αν θα στηρίξουν την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, σημειώνοντας ότι το κόμμα του «δεν αρέσκεται στο σπορ της ανθρωποφαγίας και του δημόσιου κανιβαλισμού συγκεκριμένων προσώπων».

Υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να παίζονται πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες της δικαιοσύνης, δεν γίνεται δηλαδή να κατηγορείται κάποιος με αβάσιμα στοιχεία, μόνο και μόνο για να αποκομίσει κομματικό όφελος κάποια παράταξη».

Κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι κοιτάζει σαν «ξερολούκουμο» αυτή την υπόθεση, μόνο και μόνο για να «ξηλώσει» τους ΑΝΕΛ, μήπως και έρθει στην εξουσία. «Η πτώση της κυβέρνησης όμως πρέπει να γίνει με θεμιτά και δημοκρατικά μέσα. Η δικαιοσύνη δεν πρέπει να ενδιαφέρεται αν ο κ. Μητσοτάκης βιάζεται να στρογγυλοκάτσει στην καρέκλα του πρωθυπουργού. Οι θεσμοί είναι θεσμοί και ο κοινοβουλευτισμός απαράβατη αξία στη δημοκρατία» είπε.

πηγή


Πηγή: pancreta