Νέα πολιτική αντιμετώπισης των πυρκαγιών - Ειδήσεις Pancreta

  φωτο αρχείου

Με τις προτάσεις της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής (2007 – 2009) ανά χείρας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρά τη σφοδρή κριτική που εξαπέλυσε τις προηγούμενες μέρες εναντίον της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, δεν ξεδίπλωσε το σχέδιο του κόμματος της Πειραιώς, αλλά υιοθέτησε το πόρισμα της Επιτροπής, παρουσιάζοντας «6 προτάσεις για μια νέα πολιτική αντιμετώπισης των πυρκαγιών».

Αντιμετώπιση πυρκαγιών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «με διάθεση να μην επεκταθεί σε περαιτέρω κριτική» επικαλούμενος το ομόφωνο πόρισμα της Βουλής όταν και ήταν πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος (2007-2009), αναφέρει περιληπτικά «κάποιες σκέψεις που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μια νέα πολιτική αντιμετώπισης των πυρκαγιών»:

- Προληπτικός καθαρισμός των δασών από οτιδήποτε μπορεί να λειτουργήσει ως εύφλεκτη ύλη. Διάνοιξη και άλλων αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων και τοποθέτηση δεξαμενών ανεφοδιασμού των ελικοπτέρων τουλάχιστον στα οικολογικά κρίσιμα περιαστικά δάση της Αττικής. Κάθε σχολείο υποχρεωτικά θα συμμετέχει μια μέρα σε διαδικασία καθαρισμού δάσους. Η προστασία των δασών δεν διασφαλίζεται μόνο το καλοκαίρι, αλλά και πολλούς μήνες νωρίτερα.

- Δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και συγκρότηση ειδικού σώματος δασοκομάντος εντός της Πυροσβεστικής, οι οποίοι θα παρεμβαίνουν άμεσα στο αρχικό στάδιο της πυρκαγιάς, πριν αυτή εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα.

- Απόλυτη προτεραιότητα στην αναβάθμιση των εναέριων μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας. Δεν γίνεται από τα 18 Canadair να πετάνε μόνον τα 6. Κάτι γίνεται λάθος. Ανάλυση κόστους-οφέλους κατά το πόσο συμφέρει η αγορά, σε σύγκριση με την ενοικίαση πυροσβεστικών ελικοπτέρων, που είναι πιο αποτελεσματικά σε πυρκαγιές σε δύσβατες περιοχές.

- Χρήση μέσων σύγχρονης τεχνολογίας που θα βοηθούν στον έγκαιρο εντοπισμό και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο αρχικό τους στάδιο. Πλήρης επιχειρησιακή αξιοποίηση των χιλιάδων εθελοντών δασοπυροσβεστών κατ’ εφαρμογή του Νόμου 4249/2014.

- Καλύτερος συντονισμός κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικής, Δασικής Υπηρεσίας, Αυτοδιοίκησης, κ.λπ.), υπό την επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ξεκάθαρες αρμοδιότητες και γραμμές επικοινωνίας.

- Οι ειδικοί λένε ότι μετά την πυρκαγιά η φύση θα πρέπει να αφεθεί να κάνει τη «δουλειά» της, ώστε να έχουμε άμεση φυσική αναδάσωση, αλλά υπάρχουν πράγματα που και η πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουν να κάνουν. Έμφαση πρέπει να δίνεται στη συγκράτηση των εδαφών και στα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα και φυσικά στην αποτροπή των όποιων καταπατήσεων και της βοσκής. Μόνο όταν διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνεται φυσική αναδάσωση, να προχωράμε σε τεχνητή αναδάσωση με βάση και τις επιταγές του Συντάγματος.

Κλιματική αλλαγή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ως πολύ σημαντικό γεγονός την κλιματική αλλαγή αναφέροντας πως «η πρόληψη είναι σαφώς προτιμότερη και έχει μικρότερο κόστος από την κατάσβεση και την αποκατάσταση».

Με αυτή την αφορμή, εκφράζει τις ευχαριστίες του «από καρδιάς» σε όλους όσους «ξεπέρασαν τον εαυτό τους και κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, σε όλη τη χώρα, για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών».

πηγή


Πηγή: pancreta