Πολιτική αντιπαράθεση και για τις πυρκαγιές - Ειδήσεις Pancreta

Φωτιά έχει πάρει... και η πολιτική αντιπαράθεση. Ενώ τα πύρινα μέτωπα μαίνονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Ανατολική Αττική, Ζάκυνθος, Ηλεία) πόλεμος δηλώσεων έχει ξεσπάσει μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε «την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος» στο μήνυμά του στο Twitter και δήλωσε ότι «αυτές τις δύσκολες ώρες είμαστε δίπλα στους κατοίκους, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες».

Ωστόσο η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με την οποία υπάρχει «σχέδιο εμπρησμών σε όλη την χώρα, εν όψει του τριημέρου», πυροδότησε την αντιπαράθεση.

Την εκτίμηση αυτή αιτιολογεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο μπαράζ των πυρκαγιών που εκδηλώνονται τις τελευταίες μέρες, καθώς, όπως αναφέρεται, οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές στις οποίες ο χάρτης πρόληψης κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο (Δείκτη 4).

«Οργανωμένο σχέδιο για να υπάρξει μια κοινωνικά έκρυθμη κατάσταση στη χώρα» βλέπει πίσω από τις εκατοντάδες πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, o οποίος βρίσκεται στην Ζάκυνθο, παρακολουθώντας και συντονίζοντας τις επιχειρήσεις για την κατάσβεση των πυρκαγιών στο νησί.

Κάποιοι δυσαρεστούνται από τα θετικά αποτελέσματα της χώρας, από το γεγονός ότι κλείσαμε την αξιολόγηση και ο τουρισμός έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, είπε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ και άφησε σαφείς αιχμές για οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης, στη σκιά των πύρινων μετώπων που καίνε τη χώρα.

Ερωτηθείς για τη στάση των πολιτικών δυνάμεων, εξέφρασε την απογοήτευση του, πως αυτές τις κρίσιμες στιγμές αντί να δηλώνουν «παρών» έχουν μόνο κατηγορίες.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε «οργή για την ανικανότητα, συμπαράσταση στους συμπολίτες μας» αναφερόμενος στα μέτωπα της χώρας σε «Μάνη, Κύθηρα, Ζάκυνθο, Κάλαμο, Βαρνάβα».

«Αποφασιστική & συντονισμένη δράση, όχι θεωρίες συνωμοσίας. Να σωθούν οι άνθρωποι & οι περιουσίες τους. Αυτή είναι η ευθύνη του υπουργού» έγραψε σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter.

Παράλληλα επίθεση έκανε η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «ολόκληρες περιοχές της χώρας έχουν γεμίσει με στάχτες και αποκαΐδια. Η ανικανότητα της Κυβέρνησης και προσωπικά του κατ' ευφημισμόν υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα έχει τραγικά αποτελέσματα. Αυτός είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας».

Επίσης, κάλεσε τον Νίκο Τόσκα αν διαθέτει στοιχεία, που να αποδεικνύουν τα περί σχεδίου αποσταθεροποίησης ενόψει τριημέρου, «να ενεργήσει άμεσα και να ενημερώσει υπεύθυνα τον ελληνικό λαό και τους πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται».

Στην απάντησή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της «φτηνή αντιπολίτευση» και έλλειψη σοβαρότητας, «τη στιγμή ακριβώς που οι άνδρες της Πυροσβεστικής, κάτοικοι και εθελοντές δίνουν μάχη με τις φλόγες – είναι τέτοια η αδημονία τους που δεν περιμένουν καν να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές. Δεν θα τους ακολουθήσουμε».

Ανακοινώσεις των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης

Κατά του πρωθυπουργού και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στράφηκε το ΠΑΣΟΚ. «Δυστυχώς για μια ακόμη φορά η ανικανότητα και η αδυναμία της Κυβέρνησης στοιχίζουν ακριβά. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της για την μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Αττική».

Το Γραφείο Τύπου υποστήριξε ότι «ο συντονισμός ανύπαρκτος, μεγάλες οι ελλείψεις στα μέσα κατάσβεσης και οι αρμόδιοι ουσιαστικά εξαφανισμένοι», αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ «ο τραγικός κ. Τόσκας αγωνίζεται ως νέος Κλουζώ, να ανακαλύψει συνωμότες και συμμορίες. Η περιφερειάρχης κ. Δούρου αναζητείται. Η ενημέρωση γίνεται μόνο από τα κανάλια, μια και οι υπεύθυνοι σιωπούν. Και ακόμη χειρότερα ο κ. Τσίπρας δίνει εντολές κινητοποίησης με πολύωρη καθυστέρηση μέσω tweet(!), με μοναδικό στόχο να απαλλαγεί από τις ευθύνες».

Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, ζήτησε την άμεση λήψη, από κάθε αρμόδια κρατική και τοπική αρχή, όλων των απαραίτητων μέτρων για την οριστική αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής, αλλά και όσων βρίσκονται σε εξέλιξη και στις άλλες περιοχές της χώρας.

Όπως αναφέρεται «το ζήτημα αυτό έθεσε νωρίτερα σε τηλεφωνική επικοινωνία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, στον αναπλ. υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, από τον οποίο και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στα πύρινα μέτωπα, ενώ αυτή τη στιγμή στην περιοχή του Βαρνάβα βρίσκεται κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή, Γιάννη Γκιόκα.

«Η ύπαρξη πιθανού σχεδίου εμπρησμών», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «πάνω και στην εμπορευματοποίηση της γης, όχι μόνον δεν μειώνει, αλλά αυξάνει τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία ακολουθώντας την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, συντηρεί κι ενισχύει την υποχρηματοδότηση και τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης».

Από την πλευρά του το Ποτάμι υποστηρίζει ότι από τις 22 Μαΐου είχε «απευθύνει ερώτηση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την κατάσταση των μέσων πυρόσβεσης επίγειων και εναέριων και ρωτούσαμε ποιο ήταν το σχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πιθανών πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου».

Ωστόσο, όπως αναφέρει το κόμμα «καμία σαφής απάντηση δε δόθηκε παρά μόνο γενικόλογα φληναφήματα. Μετά από εκατοντάδες καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, Ανατολική Μάνη, Κορινθία, Σαρωνίδα, Ηλεία, Μεσσηνία, Κύθηρα, Ζάκυνθος, Ημαθία, Κάλαμος Αττικής. Είναι βέβαιο πλέον ότι το σχέδιο εμπρησμού της χώρας από το Υπουργείο και τον ίδιο τον Υπουργό έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεδομένου ότι αρκετές περιοχές δεν έχουν καεί ακόμα. Ελπίζουμε κάποιος να σταματήσει τον κ. Τόσκα».

Τέλος, η Ένωση Κεντρώων υπογράμμισε ότι «δεν είναι η ώρα της πολιτικής αντιπαράθεσης, για το ποιος έχει την ευθύνη που καταστρέφονται περιουσίες και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, από τις πρόσφατες πυρκαγιές» και τονίζει πως «είναι όμως η ώρα της πολιτικής ευθύνης και σοβαρότητας».

πηγή


Πηγή: pancreta