Ξεκινά την Κυριακή η 6η Γιορτή Κρητικής Διατροφής - Ειδήσεις Pancreta

Η «Γιορτή Κρητικής Διατροφής», διοργανώνεται για 6η συνεχή χρονιά στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνης, από την Κυριακή 1 έως και την Παρασκευή 7 Ιουλίου.

Η 6η Γιορτή Κρητικής Διατροφής, διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, το Δήμο Ρεθύμνης και το Επιμελητήριο Ρεθύμνης.

Πρόκειται για μία μεγάλη γιορτή της Κρητικής γαστρονομίας, του πολιτισμού και της παράδοσης, με εκλεκτά προϊόντα της Κρητικής γης, αντικείμενα λαϊκής τέχνης, μαθήματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, παρουσιάσεις, γευσιγνωσίες και ποικίλες εκδηλώσεις.

Πολυάριθμοι τοπικοί φορείς συμμετέχουν εθελοντικά για να βοηθήσουν στην καλύτερη  και ασφαλέστερη δυνατή διοργάνωση όπως ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, τα Σώματα Ασφαλείας της πόλης μας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής γίνεται φέτος ακόμα πιο προσιτή στις οικογένειες που θέλουν να την επισκεφτούν, μέσω των οικογενειακών εισιτηρίων, ενώ την 1η και την 7η Ιουλίου η είσοδος είναι δωρεάν για όλους:

  • παιδιά έως 6 ετών, δωρεάν
  • παιδιά από 6 έως 12 ετών, 2€ για όλες τις μέρες
  • από 12 ετών και άνω, 5€ για τις 5 και 6 Ιουλίου
  • από 12 ετών και άνω, 8€ για τις 2,3 και 4 Ιουλίου
  • Εισητήριο Διαρκείας για όλες τις ημέρες, 25€
  • Εισητήριο Οικογενειακό Διαρκείας, 45 € για 2 ενήλικες και για τα παιδιά τους κάτω των  12 ετών

Στην 6η Γιορτή Κρητικής Διατροφής θα συμμετέχουν πάνω από 40 επιχειρήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι παραγωγοί διαφόρων προϊόντων της κρητικής γης.

Τιμώμενα προϊόντα, θα είναι το Κρητικό κρασί, το ελαιόλαδο και το τυρί, για τα οποία θα πραγματοποιηθούν σημαντικές εκδηλώσεις. 

Ο διάσημος ζαχαροπλάστης Στέλιος Παρλιάρος θα δημιουργήσει γλυκά με βάση το Κρητικό ελαιόλαδο, όντας εκείνος που πρωτοστάτησε εδώ και χρόνια στην στην αντικατάσταση άλλων υλικών, περισσότερο επιβλαβών για την υγεία, με ελαιόλαδο. Κεντρικός χορηγός της εκδήλωσης είναι η Grecotel - Φάρμα Agreco. Στα γλυκά που θα δημιουργήσει ο Στέλιος Παρλιάρος θα χρησιμοποιηθεί το εξαιρετικό ελαιόλαδο της Φάρμας Agreco. H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Ιουλίου στις 20:00. 

Ο βραβευμένος Σεφ για το 2017 από τον Παγκόσμιο οδηγό ελαιολάδου FLOSOLEI Βασίλης Λεωνίδου, θα πραγματοποιήσει γευσιγνωσίες ποιοτικών ελαιολάδων, ενώ το Δίκτυο Οινοπαραγωγών Κρήτης "Wines of Crete" θα πραγματοποιήσει γευσιγνωσίες του Κρητικού αμπελώνα, για τον οποίο θα γίνει και ένα πολύ ενδιαφέρον Master Class με τη βοήθεια του συγγραφέα Νίκου Μάνεση και του παραγωγού και προέδρου των Wines of Crete , Νίκου Μηλιαράκη. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα παρουσιάσει το σεμινάριο "Τυριά και Κρητικά κρασιά. Ξεφεύγοντας από τα όρια της Κρήτης» με εισηγητές τους διακεκριμένους δημοσιογράφους και συμβούλους οίνου κ.κ Ανδρέα Ανδρουλιδάκη και Σίμο Γεωργόπουλο. Ξεχωριστά και ιδιαίτερα τυριά συναντιούνται σε μια κοινή γευστική δοκιμή με επιλεγμένα Κρητικά κρασιά. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 2017

Σάββατο  1 Ιουλίου 2017 

  • 19:00 - 23:00  Έκθεση Τοπικών Προϊόντων 
  • 19:00 Βιωματικές Αθλητικές δραστηριότητες από τους γυμναστές του PHYSICAL SYRVIVOR SUMMER CAMP. «Με σωστή διατροφή και καλή γυμναστική, είμαι  πάντα γελαστό και τα ...δύσκολα, περνώ». Υπεύθυνος  προγράμματος κ. Ηρακλής Σκουλούδης.
  • 20:00 Έναρξη της Γιορτής Κρητικής Διατροφής 2017- Τέλεση Αγιασμού από το Μητροπολίτη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιο- Χαιρετισμοί αρχών και φορέων. Ακολουθεί γευστικό κέρασμα από την Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων «GRANT», με παρουσίαση μπουφέ από τους μαθητές της σχολής.
  • 21:00 Παραδοσιακή Κρητική μουσική και χοροί της Κρήτης από τον Όμιλο Βρακοφόρων. 21:30 Συναυλία αφιερωμένη στον αείμνηστο Γιάννη Μαρκογιαννάκη. Σκοποί και τραγούδια της Κρήτης. Τέσσερις διεθνώς καθιερωμένοι σολίστες συμπράττουν επί σκηνής ερμηνεύοντας   επιλεγμένο υλικό από την μουσική παράδοση της Κρήτης. Με τους: Μιχάλης Σταυρακάκης (μαντολίνο & τραγούδι), Ζαχάρης Σπυριδάκης (Κρητική λύρα & τραγούδι), Δημήτρης Σιδερής (Κρητικό λαούτο & τραγούδι) και Γιάννης Παπατζανής (κρουστά & τραγούδι).
  • Γευσιγνωσία Κρητικού Αμπελώνα από το Δίκτυο Οινοπαραγωγών Κρήτης «Wines of Crete».

Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

  • 19:00 - 23:00 Έκθεση Τοπικών Προϊόντων 
  • 19:00 «Με Νότες και χαμόγελα, δίνω  ζωή στα χρώματα».Θεατρικό παιχνίδι, αφήγηση παραμυθιού, ζωγραφική με πλαστελίνη και άλλες παραμυθένιες φρούτο-ιστορίες, σε ένα δίωρο πρόγραμμα γεμάτο κέφι και φαντασία. Υπεύθυνοι προγράμματος Θάλια Αλεξάκη - Ρένα Λαδιά (παιδαγωγοί).
  • 20:00 «Γλυκά με κρητικό ελαιόλαδο». Ο διάσημος ζαχαροπλάστης Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί γλυκά με βάση το κρητικό ελαιόλαδο. Αγαπημένα υλικά όπως η σοκολάτα, παντρεύονται ιδανικά με το λάδι για ένα γλυκό, μοναδικό αποτέλεσμα!
  • 21:00 Συναυλία με τον Μπάμπη Στόκα και τη Βίκυ Καρατζόγλου.
  • Γευσιγνωσία Κρητικού Αμπελώνα από το Δίκτυο Οινοπαραγωγών Κρήτης «Wines of Crete».

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

  • 19:00 - 23:00  Έκθεση Τοπικών Προϊόντων
  • 19:30 & 20:30 «Γευστικές δοκιμές ελαιολάδου», με τους Βασίλη Λεωνίδου, Τζανιδάκη Γιώργο, Ξερουδάκη Γιώργο, Μιχάλη Παναγιωτάκη, Ασπασία Σταυρουλάκη.​ Δηλώσεις συμμετοχής στην είσοδο.
  • 19:00 «O Γιάννης και το Πεύκο», ένα βιωματικό εργαστήρι οικολογικού περιεχομένου από την ομάδα Hippo Theatre Group. Το ομώνυμο ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου αξιοποιείται ως καμβάς στην δημιουργία μιας ιστορίας η οποία "χτίζεται"σιγά-σιγά με την συνδρομή των παιδιών. Μέσα στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση σε αξίες όπως σεβασμός και αγάπη για την Φύση, ενώ τονίζεται το αίτημα για καθαρό περιβάλλον και για ανακύκλωση.
  • 20:00 «Μύθοι και αλήθειες περί ελαιολάδου». Παρουσίαση - Γευσιγνωσία ποιοτικών ελαιολάδων με τον Βασίλη Λεωνίδου βραβευμένο σεφ για το 2017 από τον  Παγκόσμιο οδηγό ελαιολάδου «FLOSOLEI».
  • 21:30 Συναυλία με τον Μιχάλη Τζουγανάκη. Μαζί του εμφανίζεται ο Αλέξανδρος Τζουγανάκης.

Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

  • 19:00 - 23:00  Έκθεση Τοπικών Προϊόντων
  • 19:30 & 20:30 «Γευστικές δοκιμές ελαιολάδου», με τους Βασίλη Λεωνίδου, Τζανιδάκη Γιώργο, Ξερουδάκη Γιώργο, Μιχάλη Παναγιωτάκη, Ασπασία Σταυρουλάκη. Δηλώσεις συμμετοχής στην είσοδο.
  • 19:00 «ΦΡΟΥΤΟΠΑΙΧΝΙΔΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΟΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ». Η ομάδα του Παραμυθένιου Κόσμου, παρουσιάζει ένα δια δραστικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας από 3 - 12 ετών. Φορέστε τα πιο άνετα ρούχα σας και το φωτεινότερο χαμόγελο σας. Το ταξίδι στην Φρουτοχώρα μόλις ξεκινά. Υπεύθυνες  προγράμματος Νόνη Λαγουδάκη - Έλενα Κούτικα
  • 20:00 Ποιοτικό ελαιόλαδο και κρητικά snack με τον Βασίλη Λεωνίδου και το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας της Περ. Κρήτης
  • 20:00 Σεμινάριο «Τυριά και Κρητικά κρασιά - Ξεφεύγοντας από τα όρια της Κρήτης», με εισηγητές τους διακεκριμένους δημοσιογράφους και συμβούλους οίνου κ.κ Ανδρέα Ανδρουλιδάκη και Σίμο Γεωργόπουλο. Ξεχωριστά και ιδιαίτερα τυριά συναντιούνται σε μια κοινή γευστική δοκιμή με επιλεγμένα Κρητικά κρασιά 
  • 21:00 Συναυλία με τον Γιάννη Κότσιρα μαζί του η Μιρέλα Πάχου. Τον Γιάννη Κότσιρα και τη Μιρέλα Πάχου συνοδεύει μία ομάδα εξαιρετικών μουσικών: Αλέξανδρος Λιβιτσάνος ενορχήστρωση & πλήκτρα, Γιάννης Αγγελόπουλος τύμπανα, Γιάννης Γρυπαίος μπάσο, Βαγγέλης Μαχαίρας μπουζούκι και Κώστας Μιχαλός: κιθάρα.  

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

  • 19:00 - 23:00  Έκθεση Τοπικών Προϊόντων
  • 19:00 «Πρωινό! Γεύμα κλειδί - Παιδί - Υγεία». Καλεσμένοι ομιλητές οι διατροφολόγοι  Μαριάννα Σταυρουλάκη, Χάρης Χαρωνίτης.
  • 20:00 «Εκλεκτικές συγγένειες και αλληλεπιδράσεις: Aπό την Κρήτη στις Κυκλάδες και πάλι πίσω». Έξι μάγειροι από την Κρήτη και τις Κυκλάδες φτιάχνουν αστικές, αγροτικές και γιορτινές συνταγές. Συντονίζει και παρουσιάζει η γνωστή δημοσιογράφος γεύσης κ. Νανά Δαρειώτη.
  • 21:00 Παραδοσιακή μουσική και χοροί από τις Κυκλάδες με τον Κυριάκο Γκουβέντα και το συγκρότημά του. 
  • 21:30 Παραδοσιακή μουσική και χοροί από την Κρήτη με τους ΚΡΗΤΕΣ.
  • 22:00 Συναυλία με τον Παύλο Καλιτσουνάκη. Παίζουν οι:Παύλος Καλλιτσουνάκης - Τραγούδι και κιθάρα, Μπάμπης Βουλγαράκης - Τραγούδι και λύρα, Λουκάς Μανδακάκης – Λαούτο, Γιώργος Τσουρδαλάκης – Μπουζούκι, Γιώργος Δουλγεράκης - Κρουστά.
  • 19:30 & 20:30 «Γευστικές δοκιμές ελαιολάδου», με τους Βασίλη Λεωνίδου, Τζανιδάκη Γιώργο, Ξερουδάκη Γιώργο, Μιχάλη Παναγιωτάκη, Ασπασία Σταυρουλάκη. Δηλώσεις συμμετοχής στην είσοδο.

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

  • 19:00 - 23:00  Έκθεση Τοπικών Προϊόντων
  • 19:00 «Τα 5 συν ένα χρωματιστά μάλλινα κουβαράκια». Ένα παραμύθι  για μικρά και μεγάλα παιδιά. Αφηγήτρια η ίδια η συγγραφέας Γεωργία Λουκά ή όπως την ξέρουν τα παιδιά "η γιαγιά Γωγώ η παραμυθού"! Μετά την αφήγηση ακολουθεί εικαστικό εργαστήρι.
  • 19:00 «Καρέτα- Καρέτα!  οι χελώνες της καρδιάς μας». Δημιουργικές δραστηριότητες , παιχνίδια  και  ενημέρωση με οπτικά μέσα ,για τους κινδύνους κ την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και των βιοτόπων ωοτοκίας της. Επιμέλεια Αρχέλων.
  • 20:00 «Πίτες και καλλιτσούνια». Η Άννα Πλυμάκη χρησιμοποιεί πιστοποιημένα τυροκομικά προϊόντα  με το σήμα «Κρήτη» από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περ. Κρήτης
  • 20:00 Master class Κρητικού Aμπελώνα - Εισηγητές: Νίκος Μηλλιαράκης, πρόεδρος Wineς of Crete -  Νίκος Μάνεσης δημοσιογράφος οίνου - συγγραφέας.
  • 20:30 Συναυλία με την ορχήστρα OsmannGold
  • 21:30 Συναυλία με την Πένυ Μπαλτατζή. Ενορχήστρωση, κιθάρες: Παντελής Ντζιάλας. Πλήκτρα: Μένιος Γούναρης, Τρομπόνι: Τζιμ Σταρίδας, Άλτο σαξόφωνο, κλαρινέτο:
  • Σπύρος Νίκας, Κοντραμπάσο: Ηλίας Καρκαβέλιας, Τύμπανα: Φοίβος Άνθης, Επιμέλεια ήχου: Νίκος Κόλλιας

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

  • 19:00 - 23:00  Έκθεση Τοπικών Προϊόντων
  • 19:00 «Παίζουμε με τη θυγατέρα του ήλιου, την ελιά». Καλωσορίζουμε τα παιδιά μ' ένα δυναμωτικό κέρασμα, δώρο από το αγαπημένο μας δέντρο την ελιά και παίζουμε παιχνίδια για να γνωρίσουμε με βιωματικό τρόπο τη ζωή της ελιάς και τα προϊόντα που μας χαρίζει απλόχερα.. Στο τέλος φτιάχνουμε το δικό μας καντηλάκι για τις καλοκαιρινές βραδιές μας. Παρουσίαση Σοφία Τρούλη Δρ. μουσειοπαιδαγωγός, Κατερίνα Γιαβρίδη ζωγράφος.
  • 20:00 Master class Κρητικού Aμπελώνα - Εισηγητές: Νίκος Μηλλιαράκης, πρόεδρος Wineς of Crete -  Νίκος Μάνεσης δημοσιογράφος οίνου - συγγραφέας. 
  • 19:30 Παραδοσιακή μουσική και χοροί από την Κρήτη με το μουσικοχορευτικό εργαστήρι «Πυρρίχια Δρώμενα».
  • 20:30 Συναυλία με τους «ΣΧΗΜΑ ΛΟΓΟΥ».
  • 21:30 Συναυλία με τον Βαγγέλη Κακουριώτη.

πηγή


Πηγή: pancreta