Καταδικάζουν την επίθεση στον δημοσιογράφο Γιώργο Γεωργακάκη - Ειδήσεις Pancreta

Την καταδίκη του προπηλακισμού, τον οποίο δέχτηκε ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργακάκης, κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ στη διαδήλωση προάσπισης των δημόσιων χώρων και της κατάληψης Rosa Nera, εξέφρασε η τοπική κοινωνία Χανίων. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων καταδίκασε τον προπηλακισμό του δημοσιογράφου Γιώργου Γεωργακάκη κατά την διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του:

Είναι δικαίωμα των πολιτών να συγκεντρώνονται και να διαδηλώνουν για τους δημόσιους χώρους και την χρήση τους. Είναι όμως συνταγματική και δημοκρατική επιταγή να επιτελούν οι δημοσιογράφοι ανεμπόδιστα τη δουλειά τους και να εκφέρουν άποψη, όποια κι αν είναι αυτή.

Τα σοβαρά θέματα όπως η χρήση και η τύχη του ιστορικού κτιρίου της 5ης Μεραρχίας, εκτός από την αναγκαία και αυτονόητη υποχρέωση του Πολυτεχνείου να διαχειρίζεται το ιστορικό κτίριο με ευαισθησία και σεβασμό στην πόλη και στις μνήμες των κατοίκων της, απαιτούν ανοιχτό διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα, την δημοτική αρχή και κάθε αρμόδιο φορέα και όχι κινήσεις αιφνιδιασμού μιας ολόκληρης κοινωνίας από τη πρυτανεία. Η παρεμπόδιση όμως ή η φίμωση του Τύπου δεν υπηρετούν όσους θέλουν μια πόλη φιλική στους πολίτες, αντίθετα οξύνουν την αντιπαράθεση και προκαλούν συντηρητικά ανακλαστικά.

Η επίθεση στο δημοσιογράφο προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου των Χανίων Τάσου Βάμβουκα.

Ο δήμαρχος προέβη στην ακόλουθη δήλωση αναφορικά με την επίθεση, την οποία δέχτηκε ο δημοσιογράφος: «Πληροφορήθηκα το συγκεκριμένο λυπηρό γεγονός, το οποίο και καταδικάζω απερίφραστα. Σε καμία περίπτωση ο διάλογος, η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης δεν πρέπει να υποκαθίστανται από τη μονομέρεια, τον φόβο και τη βία. Συμπαραστέκομαι στον Γιώργο Γεωργακάκη, με την ιδιότητά του ως πολίτη και ως δημοσιογράφου».

Με κείμενό τους, 45 πολίτες των Χανίων εκφράζουν την αντίθεσή τους στην επίθεση την οποία δέχθηκε ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργακάκης, κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ στη διαδήλωση προάσπισης των δημόσιων χώρων και υπέρ της κατάληψης Rosa Nera.

Οι «45» καταδικάζουν την επίθεση σε βάρος του δημοσιογράφου και τονίζουν ότι δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές τέτοιες συμπεριφορές, από τους δημοκρατικούς πολίτες των Χανίων.

Αναλυτικά το κείμενο

Προπηλακισμοί δημοσιογράφων, όπως αυτοί εναντίον του Γιώργου Γεωργακάκη, την ώρα μάλιστα άσκησης του δημοσιογραφικού του λειτουργήματος, όχι μόνο δεν μπορεί να γίνονται ανεκτοί από τους δημοκρατικούς πολίτες των Χανίων, αλλά θα πρέπει να  καταδικάζονται καθολικά από το σύνολο των κομμάτων, των τοπικών φορέων και την κοινωνία των πολιτών, σαν γεγονότα ξένα στις δημοκρατικές παραδόσεις της πόλης μας, στο πολιτισμό της και στην ιστορίας της.

Η επίλυση των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας προϋποθέτει, τον δημοκρατικό διάλογο και τον σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις, αλλά και το σεβασμό στο νόμο και το κράτος δικαίου. Κανείς ή καμιά «συλλογικότητα» ή «αλληλέγγυος», δεν είναι υπεράνω του νόμου και των αποφάσεων των επίσημων θεσμών που εκπροσωπούν την κοινωνία.

Όπως επίσης κανείς δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει τις απόψεις του, με την χρήση βίας.

Υπογράφουν 45 Χανιώτες και Χανιώτισσες

  1. Αντωνακάκη – Γαροφαλάκη Ξανθίππη
  2. Αποστολάκης Γιάννης
  3. Αποστολάκη Νίκη
  4. Αρτεμάκης Μιχάλης
  5. Βιρβιδάκης Σταύρος
  6. Γκαζή Μαίρη
  7. Γκαζής Μανώλης
  8. Γρυσπολάκης Ιωακείμ
  9. Ερινάκης Δημήτρης
  10. Ευλογημένος Γιάννης
  11. Ζερβουδάκης Τάκης
  12. Καλογεράκης Νίκος
  13. Καψαλάκης Αλέξανδρος
  14. Κοντορουχάς Γιώργος
  15. Κούρτης Σπύρος
  16. Κουτσομίτης Γιάννης
  17. Λαδάκης Μανώλης
  18. Λαφάτα Ελένη
  19. Λεμονής Δημήτρης
  20. Μαθιουλάκη Ιωάννα
  21. Μαργιολάκης Γιώργος
  22. Μητριτσάκης Δημήτρης
  23. Μπομπολάκη Έφη
  24. Μποτωνάκη Αντωνία
  25. Νικολούδης Μανώλης
  26. Ντερμανάκη Λία
  27. Παπαβασιλείου Μιχάλης
  28. Παπαδάκης Αρτέμης
  29. Παπαφιλιππάκης Νίκος
  30. Παυλίδου  Έλενα
  31. Πετραντωνάκης Νίκος
  32. Πετσετάκης Παντελής
  33. Πρώιμος Κωνσταντίνος
  34. Σηφοδασκαλάκη Λήδα
  35. Σταφυλαράκης Γιάννης
  36. Στεφανάκη Φρίντα
  37. Σχετάκης Αντώνης (π. Δήμ. Κισσάμου)
  38. Σχοινοπλοκάκης  Γιώργος
  39. Τζανάκη Αμαλία
  40. Τσουρουνάκη Κωστούλα
  41. Φουρναράκης Νικόλας
  42. Φωτάκης Γιάννης
  43. Χαραλαμπάκης  Όθωνας
  44. Χιωτάκη Άννα- Μαρία
  45. Ψωματάκη Αγγελική

πηγή


Πηγή: pancreta