70 χρόνια από τη δολοφονία του Στρατή Περγαλίδη - Ειδήσεις Pancreta

Το ΚΚΕ Ηρακλείου, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τη δολοφονία του πρώην προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στρατή Περγαλίδη, πραγματοποίησε εκδήλωση την Τετάρτη στην πλατεία Δασκαλογιάννη.

Ομιλητής της εκδήλωσης με τίτλο «70 χρόνια μετά... τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Συνεχίζουμε», ήταν ο Γιάννης Γωνιανάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

Ο Στρατής Περγαλίδης

Ο Στρατής Περγαλίδης γεννήθηκε το 1908 στην Προύσα της Μικράς Ασίας και ήρθε στην Ελλάδα με τη Μικρασιατική Καταστροφή, μαζί με την οικογένειά του.

Πήρε δραστήρια μέρος στο εργατικό κίνημα του Ηρακλείου, στην περίοδο του Μεσοπολέμου και γρήγορα αναδείχτηκε στέλεχος του Σωματείου των Κουρέων και του ΕΚΗ.

Στα χρόνια της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, έγινε μέλος της ΟΚΝΕ και αγωνίστηκε δραστήρια για τα συμφέροντα της τάξης του και γι' αυτό διώχτηκε.

Μετά τη Μάχη της Κρήτης, το 1941, κατέφυγε στη Νεάπολη Λασιθίου, όπου έγινε μέλος του ΚΚΕ και συμμετείχε δραστήρια στον αντιστασιακό αγώνα.

Είχε πιαστεί στις 12/6/1947, με το πρόσχημα της ηθικής αυτουργίας για τραυματισμό απεργοσπάστη κατά την απεργία διαρκείας των τυπογράφων με αφορμή το κλείσιμο της ΕΑΜικής εφημερίδας «Ελεύθερη Κρήτη». Μέσα στην Ασφάλεια Ηρακλείου, βασανίστηκε απάνθρωπα και πέθανε από τα βασανιστήρια 2 μέρες αργότερα, στις 14/6/1947.

Στην σχετική ανακοίνωσή το ΚΚΕ Ηρακλείου αναφέρει:

Με την εκδήλωση αυτή τιμάμε όλους τους αλύγιστους της ταξικής πάλης που έδωσαν και τη ζωή τους για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Αντλούμε δύναμη από την ιστορική πείρα, οργανώνοντας τους σύγχρονους αγώνες της εργατικής τάξης, τη συμμαχία της με τα άλλα λαϊκά στρώματα, ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου, στα συνεχόμενα αντιλαϊκά μέτρα, στα μνημόνια, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών για την εργατική εξουσία.

Στα πρόσωπα του Στρατή Περγαλίδη, του Χρήστου και του Κωστή Χατζηγιώργη, τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, που πιστοί στο δίκιο της εργατικής τάξης, το Κόμμα της το ΚΚΕ, αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εκτελέστηκαν από τη ντόπια και ξένη αστική τάξη και φωτίζουν μέχρι σήμερα το δρόμο της πάλης για την ανατροπή του καπιταλισμού που γεννά κρίσεις, πολέμους, φτώχεια, ανεργία, προσφυγιά, για την οικοδόμηση μια κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Τιμάμε όλους τους νεκρούς της εργατικής τάξης, τα θύματα των εργοδοτικών εγκλημάτων και της αυθαιρεσίας στους χώρους δουλειάς.

πηγή


Πηγή: pancreta