Εληξε η απεργία, αναχωρούν το βράδυ τα πλοία από την Κρήτη - Ειδήσεις Pancreta

Τη λήξη της απεργίας αποφάσισε η ΠΝΟ ενώ το πλοίο Φαιστός Παλάς παραμένει φορτωμένο με φορτηγά αλλά και επιβάτες στο λιμάνι του Ηρακλείου. Γύρω στις 11.30 το βράδυ της Πέμπτης άρχισε η φόρτωση των αγροτικών προϊόντων ενώ οι αγρότες είχαν παραταχθεί από τις επτά το απόγευμα διεκδικώντας τον άμεσο απόπλου του καραβιού. 

Νωρίτερα επικράτησε ένταση μεταξύ των λιμενικών και επιβατών που βρίσκονταν στο λιμάνι έχοντας ειδοποιηθεί από την ίδια την εταιρία ότι το πλοίο επρόκειτο να αναχωρήσει. Οι επιβάτες, κάποιοι εκ των οποίων είχαν φτάσει στο λιμάνι από αρκετά μακρινές περιοχές διεκδικούσαν τουλάχιστον να ανοίξουν οι μπουκαπόρτες του πλοίου ώστε να επιβιβαστούν καθώς έβλεπαν μπροστά τους το ενδεχόμενο διανυκτέρευσης στον προβλήτα του λιμανιού ή στα αυτοκίνητά τους.  

αγρότες στο λιμάνι του Ηρακλείου ΕΦ.ΣΥΝ. / Μάριος Διονέλλης
 

Τελικά επετράπη η επιβίβαση και η φόρτωση του πλοίου, ωστόσο δεν υπάρχει διευκρίνιση για το πότε θα αναχωρήσει, ενώ το πρωί της Παρασκευής συνεδριάζει εκ νέου η ΠΝΟ για να καθορίσει την περαιτέρω στάση της. 

Το απόγευμα της Πέμπτης στο ίδιο σημείο βρέθηκαν και μέλη του συντονιστικού Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ηρακλείου υποστηρίζοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών.

 αγρότες στο λιμάνι του Ηρακλείου

Υπό το φόβο δημιουργίας αντεγκλήσεων των δύο ομάδων για περίπου 3 ώρες δεν επετράπη η επιβίβαση στο πλοίο. Ωστόσο ακόμα και μετά την αποχώρηση της ομάδας του Συντονιστικού των Πρωτοβάθμιων Σωματείων φάνηκε να υπάρχει κωλυσιεργία από τη μεριά του λιμενικού στο να δοθεί η εντολή για φόρτωση του πλοίου, κάτι που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των αγροτών και των επιβατών.  

αγρότες στο λιμάνι του Ηρακλείου

Ο εσωτερικός χώρος του λιμανιού παρέμεινε επί ώρες αποκλεισμένος από δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.

αγρότες στο λιμάνι του Ηρακλείου ΕΦ.ΣΥΝ. / Μάριος Διονέλλης
 

Οι αγρότες είχαν λάβει λάβει δεσμεύσεις πως την Πέμπτη θα αναχωρήσει τουλάχιστον ένα πλοίο για τον Πειραιά.

Σημειώνεται πως το πρωί της Πέμπτης, οι αγρότες κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΠΝΟ, τα οποία δεν έγιναν δεκτά από το δικαστήριο λόγω αναρμοδιότητας, καθώς κρίθηκε ότι πρέπει να κατατεθούν στα δικαστήρια του Πειραιά όπου εδρεύει η ΠΝΟ.

Υπενθυμίζεται πως με τη μέχρι τώρα απόφαση της ΠΝΟ, η απεργία συνεχίζεται μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ενώ έχει ξεκινήσει από την Τρίτη. 

πηγή


Πηγή: pancreta