Υπογράφηκε η σύμβαση για τους πρόσφυγες στην Κρήτη - Ειδήσεις Pancreta

Ο περιφερειάχης Κρήτης, ο δήμαρχος Ηρακλείου, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλας και ο αντιπρόσωπος της ΥΑ του ΟΗΕ Φιλίπ Λε Κλερκ | Διονέλλης Μάριος

Υπογράφεται αυτήν την ώρα, η σύμβαση ανάμεσα στην ΥΑ του ΟΗΕ και τους τοπικούς φορείς, για το πρόγραμμα στέγασης και φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη.

Την σύμβαση υπογράφουν ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίπ Λε Κλερκ, παρουσία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. 

ypografi-simvasis-prosfyges1 Ο κ. Μουζάλας (κέντρο) με τον Φιλίπ Λε Κλερκ, εκπρόσωπο της ΥΑ του ΟΗΕ, κατά την υπογραφή της σύμβασης φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη | Διονέλλης Μάριος
 

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζαλας ευχαρίστησε τους Κρητικούς, οι οποίοι με ανοιχτή καρδιά και μυαλό, υλοποιούν το πρόγραμμα και αναλαμβάνουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. 

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Φιλίπ Λε Κλερκ τόνισε τον σημαντικό ρόλο των δήμων, της Περιφέρειας και των φορέων της Κρήτης καθώς το πρόγραμμα έχει δείξει ότι μπορεί να πετύχει.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός επισήμανε ότι το προσφυγικό αποτελεί εθνικό ζήτημα και από την πρώτη στιγμή, η ΠΕΔ Κρήτης στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, διασφαλίζοντας όρους και προϋποθέσεις για την υλοποίησή του ενώ ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτακης ανέφερε ότι οι φορείς της Κρήτης, ανέλαβαν την ευθύνη τους και τώρα πρέπει και η Ευρώπη να αναλάβει τις δικές της.

Σε πρώτη φάση, το πρόγραμμα αφορά την ενοικίαση 40 σπιτιών, σε επίπεδο Κρήτης και σε σύνολο 125 σπιτιών ενώ στις δομές οι οποίες θα δημιουργηθούν, αναμένεται να απασχοληθούν 45 με 50 άτομα.

Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.760.000 ευρώ και είναι 12μηνης διάρκειας. Στη σύμπραξη, θα μετέχουν η Αναπτυξιακή Πλοηγός Ηρακλείου, ΑΚΟΜΜ από το Ρέθυμνο, η Αναπτυξιακή Λασιθίου και η σύμπραξη Χανίων ενώ την ευθύνη για την υλοποίηση και το συντονισμό του προγράμματος, έχει αναλάβει η Αναπτυξιακή Ηρακλείου. 

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαγωνισμοί για τα σπίτια και ξενοδοχεία, τα οποία θα φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες, ενώ έχουν προκηρυχθεί 15 θέσεις εργασίας για τις δομές φιλοξενείας στο Ηράκλειο.

πηγή


Πηγή: pancreta