Αντιδράσεις για την επιστροφή του «USS ROSS» στη Σούδα - Ειδήσεις Pancreta

Αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία των Χανίων δημιούργησε η επιστροφή του πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ «USS ROSS», στη βάση της Σούδας, το οποίο συμμετείχε στον βομβαρδισμό της βάσης στη Συρία.

Το συγκεκριμένο πλοίο μαζί με το «USS PORTER» ήταν τα δύο που, πριν από την επιχείρηση βομβαρδισμού στη Συρία, είχαν ελλιμενιστεί στη Σούδα.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, η Σούδα παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι των πολεμικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στη Μεσόγειο, κατακρίνοντας την κυβέρνηση για το σχέδιο επέκτασης της συμφωνίας παραχώρησης για άλλα πέντε χρόνια.

Στο κείμενό της η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων( Παράρτημα της ΕΕΔΥΕ) αναφέρει:

Στη Ναυτική Βάση των Αμερικανών στη Σούδα έδεσε τη Δευτέρα το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «USS Ross», το οποίο μαζί με το«USS Porter», που είχε δέσει στη βάση στα τέλη Μάρτη, εξαπέλυσαν πρόσφατα επίθεση εναντίον στρατιωτικής βάσης στη Συρία, με συνολικά 59 πυραύλους «Τόμαχοκ».

Αυτή η εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει το ρόλο-κλειδί που παίζει για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια η βάση, η οποία προσφέρεται ως βασικό στήριγμα του 6ου Στόλου των ΗΠΑ (περιπολεί σε Ευρώπη και Αφρική), ως προκεχωρημένη βάση ανεφοδιασμού για τις επιχειρήσεις των Αμερικανών στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Επιβεβαιώνει και την πρεμούρα της κυβέρνησης να υπηρετήσει τέτοια σχέδια, ελπίζοντας σε γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, όπως φάνηκε και από την προαναγγελία από τον υπουργό Άμυνας της επέκτασης της συμφωνίας για τη βάση της Σούδας για 5 επιπλέον χρόνια, ως μια από τις πολλές “διευκολύνσεις” που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται στις επαφές της με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους.

  • Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις και στρατηγεία στη χώρα μας.
  • Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τη Μεσόγειο θάλασσα και τα Βαλκάνια.

πηγή


Πηγή: pancreta