Παντοπωλείο χωρίς μεσάζοντες στο Ρέθυμνο - Ειδήσεις Pancreta

Από παλαιότερη διανομή τροφίμων

Ένα νέο συνεταιριστικό παντοπωλείο, αναμένεται να δημιουργήσει το «Δίκτυο Αλληλεγγύης Χωρίς Μεσάζοντες Ρεθύμνου».

Το παντοπωλείο φτιάχνεται χωρίς κεφάλαιο, με πολύ εθελοντική εργασία και με έναν δανεισμό ο οποίος έγινε με κουπόνια από τα μέλη του δικτύου και τους καταναλωτές και θα βρίσκεται στη γωνία της οδού Σβάιτσερ και Παπαναστασίου,στην Καλλιθέα Ρεθύμνου.

Το νέο παντοπωλείο έχει στόχο τη διάθεση ποιοτικών προϊόντων, να στηρίξει την τοπική οικονομία και τους ντόπιους παραγωγούς ενώ δεν επιχειρεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά. 

Το παντοπωλείο θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες κι επίσημα τη λειτουργία του και θα διαθέτει αλεύρι, ρύζι, φρέσκα προϊόντα που θα είναι βιολογικά, τυροκομικά προϊόντα, πιθανόν και βιολογικό κρέας, μακαρόνια, μέλι κ.ά.

Διανομή Προϊόντων

Την Κυριακή των Βαΐων, το «Δίκτυο Αλληλεγγύης Χωρίς Μεσάζοντες Ρεθύμνου» πραγματοποιεί την 16η διανομή προϊόντων, στον χώρο στο οποίο θα λειτουργεί το παντοπωλείο.

Από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα θα βρίσκονται στον χώρο μέλη του Δικτύου, ώστε να πραγματοποιήσουν τη διανομή αλλά και την ενημέρωση ενώ παραγγελίες γίνονται δεκτές μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής, στην ιστοσελίδα www.dareth.gr.

Όπως ανέφερε η Σοφία Κατόπη, μέλος του Δικτύου:

Σκεφτήκαμε να ανοίξουμε έναν χώρο όπου ο καθένας θα μπορεί να βρει τα προϊόντα του δικτύου, αλλά και περισσότερα, σε τιμές αντίστοιχες. Δηλαδή θα συνεχίσει να είναι χωρίς μεσάζοντες, είναι μη κερδοσκοπικό το παντοπωλείο και θα είναι ελάχιστα πιο ακριβά τα προϊόντα για να μπορεί να πληρωθεί το νοίκι και οι δύο άνθρωποι που θα λειτουργούν το παντοπωλείο.

Τα προϊόντα των διανομών, προέρχονται από παραγωγούς του Ρεθύμνου και της Κρήτης αλλά και παραγωγούς από άλλες περιοχές της χώρας. Στα προϊόντα τα οποία διανέμονται, πάντα γίνονται έλεγχοι και το ίδιο θα συμβαίνει και γι’ αυτά τα οποία θα διαθέτει το παντοπωλείο.

Είναι πολύ σημαντικό για το Δίκτυο να είναι τα προϊόντα καθαρά και να παράγονται με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Δεν θα διαθέσουμε σε καμία περίπτωση προϊόντα που έχουν παραχθεί σε συνθήκες τύπου Μανωλάδα.

Ο ανταγωνιστής  του παντοπωλείου είναι το παγκόσμιο σύστημα διατροφής και παραγωγής. Είναι το σύστημα το οποίο καταστρέφει τις τοπικές οικονομίες και τους ντόπιους παραγωγούς.

Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε την τοπική οικονομία. Είναι βασικό στοιχείο των αρχών μας αυτό. Το φτηνό προϊόν που έρχεται από το εξωτερικό στην ουσία καταστρέφει τον παραγωγό. Γι’ αυτό δεν θεωρούμε ότι είμαστε ανταγωνιστές με την τοπική οικονομία. Ο επιχειρηματίας που έχει αντίστοιχα προϊόντα, που στηρίζει τον ντόπιο παραγωγό δεν έχει λόγο να φοβάται από εμάς.

Αυτό στο οποίο εμείς είμαστε ανταγωνιστές είναι η παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων, που επιβάλλει ένα συγκεκριμένο μοντέλο διατροφής, που καταστρέφει και το περιβάλλον και τις τοπικές οικονομίες. Είναι τρόφιμα που είναι πολύ συχνά μη ασφαλή, γιατί δεν υπόκεινται σε ελέγχους.

πηγή


Πηγή: pancreta