Εγκαίνια για το κέντρο φροντίδας ΑμεΑ στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος - Ειδήσεις Pancreta

Tο Κέντρο Διημέρευσης ΑμεΑ «Δικαίωμα στη Ζωή», στο Θραψανό | Flashnews.gr

Εγκαινιάζεται από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ «Δικαίωμα στη Ζωή», στο Θραψανό.

Τα εγκαίνια του Κέντρου, θα γίνουν το Σάββατο 11 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι, παρουσία του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) Ιωάννη Βαρδακαστάνη και του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη.

Το Κέντρο, θα λειτουργεί στο ισόγειο κτήριο του πρώην δημαρχείου Θραψανού του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, χώρος που παραχωρήθηκε στο σωματείο από το Δήμο, με χρήματα τόσο του ταμείου του Σωματείου, όσο και μέσω προγράμματος Leader.

Πρόκειται για μια δομή, η οποία θα εξυπηρετεί 50 παιδιά και τις οικογένειές τους, με στόχο να λειτουργήσει σε δύο ωράρια, πρωινό και απογευματινό ενώ θα εξυπηρετεί σε κάθε ωράριο, 25 παιδιά.

Ήδη λειτουργεί, από τις 20 Φεβρουαρίου, το απογευματινό ωράριο με 25 παιδιά ενώ ως το Σεπτέμβριο, αναμένεται να λειτουργεί και η πρωινή βάρδια.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ «Σύλλογος Δικαίωμα στη Ζωή» Παύλος Σημαντηράκης δήλωσε:

Στο Κέντρο, ένα παιδί μπορεί να ακολουθήσει τις ατομικές θεραπείες που χρειάζεται, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, ψυχοθεραπεία, φυσιοθεραπεία κ.τ.λ., αλλά και να παίξει, να διασκεδάσει παρέα με άλλα παιδιά και να απολαύσει το γεύμα του, να κοινωνικοποιηθεί.

Είναι μια ολιστική παρέμβαση που παρέχεται στα παιδιά, ανάλογα με το τι έχει ανάγκη το καθένα. Αυτά τα Κέντρα, λειτουργούν ως ανάχωμα στην ασυλοποίηση των ατόμων με αναπηρία και συμβάλλουν καταλυτικά στο να μείνουν τα παιδιά στα σπίτια τους για πάρα πολλά χρόνια και να μην αποζητήσει η οικογένειά τους τον εγκλεισμό σε κάποιο ίδρυμα ασυλικού τύπου, όπου στην αρχή τα επισκέπτονται κάθε εβδομάδα, ύστερα κάθε δεκαπέντε μέρες, μετά κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, και στο τέλος μένουν μόνα τους, μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Τέλος, ο κ. Σημαντηράκης ανέφερε πως σχεδιάζεται η δημιουργία κι άλλων Κέντρων σε περιοχές της ενδοχώρας, όπου υπάρχουν παιδιά με αναπηρία.

Μεγάλος στόχος είναι η δημιουργία Στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης, που θα αποτελέσουν μόνιμες κατοικίες των ατόμων με αναπηρία, ειδικά όταν οι οικογένειές τους δε θα μπορούν πλέον να τα στηρίζουν.

πηγή


Πηγή: pancreta