Πέθανε ο Κρητικός λαογράφος Αριστοφάνης Χουρδάκης - Ειδήσεις Pancreta

Στην μέση, ο εκλειπών κρητικός λαογράφος Αριστοφάνης Χουρδάκης | kritipoliskaihoria.gr

Έφυγε από την ζωή σήμερα, σε ηλικία 84 χρονών, ο Κρητικός λαογράφος Αριστοφάνης Χουρδάκης.

Ήταν ένας κορυφαίος σύγχρονος λαογράφος, ο οποίος τιμήθηκε το 2013 από την Ακαδημία Αθηνών, για την συνολική προσφορά του στο χώρο της λαογραφίας. 

Η κηδεία του θα τελεστεί την Τρίτη στις 2 το μεσημέρι, στον Ιερό ναό Παναγίτσας Μασταμπά.

Ο Αριστοφάνης Χουρδάκης, γεννήθηκε σ’ ένα μικρό χωριό της Κρήτης ενώ η μητρική του γλώσσα είναι η κρητική ιδιωματική. Γνώριζε καλά τα ήθη και έθιμα της παλιάς Κρήτης, τα είδε και τα έζησε. Άκουγε ιστορίες, παραμύθια, τραγουδάκια, μαντινάδες και άλλα πολλά. Αυτά ήταν βιώματα τα οποία άφησαν τα ίχνη τους μέσα του.

Πρόκειται ίσως για τη μοναδική περίπτωση λαογράφου στην ελληνική περιφέρεια ο οποίος εξέδωσε εννέα συλλογές με λαϊκά παραμύθια από την περιοχή του.

Το 1989 πήρε την σύνταξη του και στην συνέχεια, βρέθηκε στο δρόμο του παραμυθιού και γνώρισε μιαν άλλη Κρήτη, η οποία δυστυχώς χάνεται.

Το έργο του «Οι μύθοι της Κρήτης» αποτελεί μια σπουδαία συλλογή λαογραφικής ύλης και ρίχνει φως σε μια άγνωστη ως σήμερα πτυχή του κρητικού λαϊκού πολιτισμού, όργανο απαραίτητο για κάθε μελετητή και ερευνητή του Κρητικού πολιτισμού, αλλά και για κάθε κρητική οικογένεια λόγω του διδακτικού χαρακτήρα των μύθων. 

πηγή


Πηγή: pancreta