Ετοιμάζουν παγκρήτιο συλλαλητήριο οι αγρότες - Ειδήσεις Pancreta

Για 14 ημέρα συνεχίζεται η παρουσία των αγροτών στα μπλόκα της Κρήτης, σε Μεγάλα Χωράφια και Πριατώρια. Τις περαιτέρω κινήσεις τους καθόρισαν οι αγρότες του νησιού, σε σύσκεψη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου, τη Κυριακή. Ετοιμάζουν παγκρήτιο αγροτικό συλλαλητήριο, ενδεχομένως και νέα «απόβαση» στην Αθήνα. 

Πρώτο μέλημα είναι η διασφάλιση της εκπροσώπησης όλων των νομών της Κρήτης στη διαδικασία της λήψης των αποφάσεων και στο πλαίσιο αυτό από τη  σύσκεψη προέκυψε η σύσταση πολυμελούς επιτροπής, άνω των 10 ατόμων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Φαιστού, Γιώργο Ντισπυράκη, η επιτροπή αυτή, θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να οργανωθούν τα επόμενα βήματα του αγροτικού κόσμου.

Στη χθεσινή πρώτη σύσκεψη κυριάρχησε η πρόταση για τη διοργάνωση μεγάλου παγκρήτιου παναγκροτικού συλλαλητηρίου ενώ ακούστηκαν και προτάσεις ακόμα και γαι νέα μετάβαση των αγροτών του νησιού στην Αθήνα.  

Εν τω μεταξύ για 14 ημέρα συνεχίζεται η παρουσία των αγροτών στα μπλόκα της Κρήτης, σε Μεγάλα Χωράφια και Πραιτώρια. 

Οι αγρότες, προχώρησαν την Κυριακή το μεσημέρι σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Χανίων-Ρεθύμνου, στο ύψος των Μεγάλων Χωραφιών.

Την Δευτέρα στις 7μμ, αγρότες και κτηνοτρόφοι θα δώσουν το παρών στο μπλόκο των Μεγάλων Χωραφιών για αποκλεισμό της εθνικής οδού ενώ την Τρίτη, αντιπροσωπεία από το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια, θα συμμετάσχει στην πανελλαδική σύσκεψη στην Νίκαια.

Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στην Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων, στην Αγιά Χανίων.

Οι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν για την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ ενώ διαβάστηκαν κείμενα συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους αγρότες από εκπροσώπους σωματείων και συλλόγων.

Ο Δήμος Κισσάμου εκφράζει με τον πλέον  ξεκάθαρο τρόπο, την καθολική στήριξή του στα δίκαια αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Κρήτης, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδος που, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του: 

Δυστυχώς κι εμφανώς, πλήττονται για ακόμα μια φορά από τις αποφάσεις της νυν κυβέρνησης, ως συνέχειας των αποφάσεων και των προηγουμένων 
κυβερνήσεων. 

Δηλώνουμε τη στήριξή μας στους αγρότες της Κρήτης και όχι μόνο, οι οποίοι επιβαρύνονται με βαρύτατη φορολογία και άλλους είδους ασφαλιστικά μέτρα, αντιστρόφως ανάλογα με όσα εκείνοι παράγουν. 

Κυρίως όμως, στηρίζουμε τους αγρότες αυτούς, διότι πλήττονται σφόδρα, σε σχέση με περιοχές που ευνοούνται διαχρονικά, πρόβλημα που δε φαίνεται να διορθώνεται.

Ο δήμος Κισσάμου στηρίζει τον δίκαιο και δύσκολο αγώνα των αγροτών, ενάντια σε εκείνους που επιδιώκουν διαχρονικά να τους αφανίσουν. 

Στο μεταξύ, ορατός είναι ο κίνδυνος για τους παραγωγούς της Κρήτης, να χάσουν τη δυνατότητα να λάβουν αποζημίωση από τα ΠΣΕΑ για τις καταστροφές τις οποίες υπέστησαν οι καλλιέργειες τους και κυρίως τα χιλιάδες ελαιόδεντρα, τα οποία καταστράφηκαν από τον πρόσφατο χιονιά.

Οι παραγωγοί του νησιού, δηλώνουν απογοητευμένοι καθώς βλέπουν τις περιουσίες τους κατεστραμένες ενώ, εκτός από την τροποποίηση των νόμου, ζητούν να γίνει να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις, τόσο του υπουργού όσο και του πρωθυπουργού, τις ημέρες του χιονιά.

Ο διευθυντής του ΕΛΓΑ, τόνισε ότι αν δεν συμπληρωθεί ζημιά 30%, ανά περιφερειακή ενότητα, η αποζημίωση από τα ΠΣΕΑ θα πρέπει να θεωρείται, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εξαιρετικά δύσκολη. Η υποστελέχωση της υπηρεσίας, δημιουργεί καθυστερήσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν τροχοπέδη στο σχεδιασμό τους καθώς δεν μπορούν να υπολογίσουν πότε θα λάβουν αυτά τα χρήματα, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν ως βασικό εργαλείο για την φροντίδα των καλλιεργειών τους.

πηγή


Πηγή: pancreta