Τρισδιάστατη αποτύπωση του Δικταίον Άντρου στο Οροπέδιο Λασιθίου - Ειδήσεις Pancreta

Ξεκίνησε η τρισδιάστατη αποτύπωση του σπηλαίου στο Δικταίο Άντρο, στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Πρόκειται για τρισδιάστατη αποτύπωση με λέιζερ και απόλυτη ακρίβεια, στην οποία ηγείται ο καθηγητής Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του ΑΤΕΙ Αθηνών Βασίλης Παγούνης.

Είναι μια μελέτη η οποία σχετίζεται άμεσα με τις παρεμβάσεις και τα έργα αναβάθμισης του περιβάλλοντα χώρου και θεωρείται κρίσιμη για ένα έργο το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί για την περιοχή, δεδομένης της μεγάλης επισκεψιμότητας που έχει το σπήλαιο και της σημασίας του ως αρχαιολογικού χώρου.

Ο δήμος Οροπεδίου, χρηματοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος των μελετών και των ερευνών, οι οποίες γίνονται για την ανάδειξη του σπηλαίου αφού διαχρονικός στόχος είναι η περαιτέρω ανάδειξη του μινωικού ιερού λατρείας και του γενέθλιου τόπου του Δία καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς για την Κρήτη.

Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης ανέφερε:

Είναι πολύ κρίσιμο για την περιοχή ως έργο. Μέχρι τώρα ο καθηγητής και η ομάδα του έχουν αποτυπώσει την είσοδο του σπηλαίου και τον γύρω χώρο. Αυτό που θέλουμε από το συγκεκριμένο έργο είναι να πάρουν το ανάγλυφο του χώρου και να μεταφέρουν σε τρισδιάστατη απεικόνιση στον υπολογιστή όλη την εικόνα αυτή με απόλυτη ακρίβεια. Χρειάζεται αρκετό χρόνο γιατί σαρώνει με ακτίνα λέιζερ κάθε χιλιοστό και είναι πολύ σημαντικό που γίνεται στα πλαίσια της συνεργασίας μας με το υπουργείο Πολιτισμού για την ανάπλαση της περιοχής και την αναβάθμιση του σπηλαίου.

Πρόκειται για ένα κομμάτι του έργου, που δεν θα τελειώσει στην παρούσα επίσκεψη, αφού ο καθηγητής θα επιστρέψει με την ομάδα του για να ολοκληρωθεί η καταγραφή και να συνεχιστεί η προετοιμασία του έργου της ανάπλασης.

Η όλη διαδικασία που γίνεται για να ολοκληρωθεί η βραχοστερέωση του σπηλαίου και σε δεύτερη φάση να γίνουν τα νέα μονοπάτια, υποστηρίζει τον βασικό μας στόχο που είναι να γίνει μια σοβαρή μελέτη και να αξιοποιηθεί σωστά και να αναδειχθεί ο χώρος του Δικταίου Άντρου, σημείου αναφοράς για τον τόπο.

Είναι μια δράση που έρχεται να προστεθεί στην προγενέστερη παρουσία του αρχιτέκτονα δρ. Μιχάλη Λεφαντζή, ο οποίος μας έχει στηρίξει στην προσπάθεια αυτή καθοριστικά, σε συνεργασία με την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού και με την βοήθεια της Εφορίας Σπηλαιολογίας.

Ο δήμος κάνει μια προσπάθεια να εφαρμόσει πολιτικές για την ανάδειξη και την προστασία του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής του Λασιθίου, με σημείο εκκίνησης την ολοκληρωμένη επιστημονική τεκμηρίωση των αρχαιολογικών χώρων και σπηλαίων (Δικταίο Άντρο, Κρόνιο, Πλάτης κλπ) σε συνεργασία τόσο με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, όσο και με άλλους φορείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα.

πηγή


Πηγή: pancreta