Στον αέρα τα παιδιά ειδικής αγωγής - Συγκέντρωση στο Ηράκλειο - Ειδήσεις Pancreta

Συγκέντρωση των θεραπευτών ειδικής αγωγής, πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, όπου συζήτησαν τις επόμενες κινήσεις τους, αφού δεν υπογράφουν τις νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, τις οποίες χαρακτήρισαν εξευτελιστικές.

Πλέον θα γίνονται δεκτές από τον ΕΟΠΥΥ υποβολές δαπανών και αιτήσεις για αποζημίωση από τους ασφαλισμένους, μόνο από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ επιστήμονες ειδικής αγωγής και μόνο εφόσον αυτοί συμβληθούν με τον οργανισμό, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών υποβολών.

Κατά συνέπεια, οι οικογένειες παιδιών με προβλήματα όπως τραυλισμός, αρθρωτικές διαταραχές,  βαρηκοΐα, προβλήματα κίνησης, αναπτυξιακές δυσκολίες και αυτισμό, θα αναγκαστούν να πληρώνουν από την τσέπη τους τις συνεδρίες. 

Οι επιστήμονες- θεραπευτές που συναντήθηκαν, μίλησαν για το ασφυκτικό πλαίσιο που ορίζει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, όσον αφορά τη διαδικασία της αποζημίωσης ενώ ακταγγέλουν ότι δεν τους άφησαν κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης.

Σε δηλώσεις της, η εκπρόσωπος των θεραπευτών Σίσσυ Μηναδάκη, τόνισε:

Η σύμβαση, η οποία προτάθηκε από τον ΕΟΠΥΥ, υποβιβάζει τις επιστήμες που ασχολούνται με την Ειδική Αγωγή (Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Ειδικούς Παιδαγωγούς, Ψυχολόγους) και οδηγεί στην εξαθλίωση και στον αφανισμό των Θεραπευτών με άμεσο αντίκτυπο στους ίδιους τους ασφαλισμένους και στα παιδιά αυτών.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα «κόφτη» στις θεραπευτικές παρεμβάσεις, οι οποίες προορίζονται για ένα ιδιαίτερα ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού, τα παιδιά και τους εφήβους με μαθησιακές και κινητικές δυσκολίες, νοητική υστέρηση, γλωσσικές, αισθητηριακές και ψυχικές διαταραχές, αφήνοντας αβοήθητες χιλιάδες οικογένειες αλλά και απαξιώνοντας τους επιστήμονες που παρέχουν αυτές τις ειδικές θεραπείες.

Θα συνεχίσουμε τον άγωνα μας ενάντια στην οριζόντια περικοπή της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή.

πηγή


Πηγή: pancreta