Σε τρία σημεία οι κινητοποιήσεις των αγροτών της Κρήτης - Ειδήσεις Pancreta

Στην ΔΟΥ Ηρακλείου, στη Δημοτική Αγορά Χανίων και στον κόμβο των Πρατωρίων δίνουν σήμερα ραντεβού οι αγρότες της Κρήτης ξεκινώντας τις κινητοποιήσεις τους στο πλαίσιο του πανελλαδικού συντονισμού του αγροτικού κόσμου. Από το βράδυ της Κυριακής αρχίζουν να συγκεντρώνονται με τρακτέρ στο μπλόκο στον κόμβο των Πραιτωρίων από το αγροτικό Σύλλογο Αστερουσίων. 

Οι αγροτικοί σύλλογοι Ηρακλείου, Καζαντζάκη, Αρχανών και Αρκαλοχωρίου θα συγκεντρωθούν έξω από τη ΔΟΥ Ηρακλείου στις 10.30 το πρωί ενώ η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων καλεί στις 12.00 στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά.

Ανακοίνωση από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων : 

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ: ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΑΡΜΕΝΩΝ, ΑΜΥΓΔΑΛΟΚΕΦΑΛΙΟΥ, ΒΑΜΟΥ, ΕΛΟΥΣ, ΚΑΙΝΑΣ, ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ, ΚΡΥΟΝΕΡΙΔΑΣ, ΜΕΣΚΛΩΝ, ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΜΥΘΗΜΝΑΣ, ΠΑΛΑΙΩΝ ΡΟΥΜΑΤΩΝ,
Η πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ μας βγάζει στα μπλόκα του αγώνα για την επιβίωση
Ο αγώνας που κάνουμε οι μικρομεσαίοι αγρότες αφορά στην ίδια την επιβίωσή μας, αφού με την εφαρμογή των μέτρων των μνημονίων και της ΚΑΠ επιταχύνεται η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών-επιχειρηματιών, με συνέπεια να οδηγούμαστε στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Μόνο το νέο έτος καλούμαστε να πληρώσουμε:
• Αυξημένες από 23,1% έως 27,3% ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, που μέχρι το 2022 σταδιακά θα τριπλασιαστούν.
• Διπλάσιο σχεδόν φόρο, αφού ο φορολογικός συντελεστής από το 13% ανεβαίνει στο 22%. Βαρύς θα πέσει πάνω μας ο «φορολογικός πέλεκυς» και με τα τεκμήρια διαβίωσης, ενώ μετά από πέντε χρόνια θα αρχίσουν να πληρώνουμε και το τέλος επιτηδεύματος.
• Αυξημένο από 13% σε 24% τον ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια, ενώ θα είναι μειωμένη η επιστροφή φόρου κατανάλωσης καυσίμων κι αργότερα θα καταργηθεί εντελώς.
• Αυξημένο ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα και τα χωράφια.
• Ειδικό φόρο στο κρασί και στην τσικουδιά.
• Πρόσθετο «περιβαλλοντικό» τέλος στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.
• ΚΤΕΟ και για τα αγροτικά μηχανήματα.
Εκτός από τα παραπάνω, που είναι καινούργια, καλούμαστε να πληρώσουμε και τα παλιά χαράτσια, όπως τα διογκωμένα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, το πανάκριβο αγροτικό ρεύμα, τα «μπιλιετάκια» στους ΤΟΕΒ, για τις δηλώσεις ΟΣΔΣΕ, τις αδειοδοτήσεις αρδευτικών γεωτρήσεων και σταυλικών εγκαταστάσεων, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.
Φορτωνόμαστε όλα αυτά τα βάρη, όταν το εισόδημά μας συρρικνώνεται εξαιτίας των πολύ χαμηλών τιμών στα αγροτικά προϊόντα που διαμορφώνει η «ελεύθερη» αγορά, των μεγάλων περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, αλλά και τους αποκλεισμούς απ' αυτές που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, την φετινή ακαρπία στις ελιές και τα εσπεριδοειδή που ήρθε και την αποτέλειωσε ο τελευταίος χιονιάς. Όλες αυτές τις τεράστιες ζημιές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο ο ΕΛΓΑ τον οποίο χρυσοπληρώνουμε δεν τις αποζημιώνει ή στην καλύτερη περίπτωση μας δίνει ψίχουλα.
Αν νομίζουν ότι θα εφαρμόσουν χωρίς αντιστάσεις την αντιλαϊκή πολιτική τους είναι γελασμένοι!
Έχουμε εμπειρία από τον πανελλαδικό συντονισμό μας μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αλλά και από τις πρόσφατες παγκρήτιες συσκέψεις όπου συμμετείχαν 22 Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι από όλη την Κρήτη.
Μαζί με τα αδέρφια μας τους εργάτες, τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους και την νεολαία μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια! 

«Εμφανίζονται ορισμένες ομάδες να οργανώνουν κινητοποιήσεις». 
Ο υπουργός προσπαθεί μάταια να απαξιώσει την οργανωμένη έκφραση χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που συγκροτήθηκε μέσα στο καμίνι του αγώνα από 68 μπλόκα και στη συνέχεια ενισχύθηκε με τη συμμετοχή εκατοντάδων Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, καθώς και Επιτροπών Αγώνα από την Κρήτη μέχρι και τον Έβρο.
«Δεν έχουμε συγκεκριμένα αιτήματα από την πλευρά των αγροτών». 
Τα αιτήματα είναι τα ίδια μ' αυτά που προβάλαμε στα μπλόκα του περασμένου χειμώνα (με την προσθήκη δυο - τριών ακόμα), τα οποία γνωστοποιήθηκαν και στον πρωθυπουργό στη συνάντηση που είχε μαζί του η Επιτροπή των Μπλόκων, αλλά απορρίφθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους. Τότε οι ζητούσαμε να μην παρθούν τα εξοντωτικά μέτρα, τώρα ζούμε στην πλάτη μας τις συνέπειες από την εφαρμογή τους και γι' αυτό κλιμακώνουμε την πάλη μας.
«Η γεωργία είναι η μόνη επιχειρηματική δραστηριότητα που έχει αφορολόγητο, το οποίο καλύπτει το 95% των αγροτών που δεν θα πληρώσουν φόρο». 
Η κυβέρνηση δεν είχε σκοπό να καθιερώσει το αφορολόγητο, αλλά αναγκάστηκε να το κάνει κάτω από την αγωνιστική πίεση των μπλόκων. Βεβαίως, πρόκειται για αφορολόγητο κουτσουρεμένο, το οποίο, επί της ουσίας, καταργείται με τη φορολόγηση μέσω των τεκμηρίων που «πιάνουν» το σύνολο των αγροτών, ανεξαρτήτως αν έχουν εισόδημα ή όχι.
«Με την "Κάρτα του Αγρότη" θα μειωθεί από 10% έως και 70% το κόστος παραγωγής». 
Η «Κάρτα του Αγρότη» θα είναι συνδεδεμένη με τη Βασική Ενίσχυση, από την οποία οι αγρότες θα μπορούμε ν' αντλούμε ένα ποσοστό για την αγορά αγροεφοδίων, αλλά και για να πληρώνουμε διάφορα χαράτσια (ΕΝΦΙΑ, ασφάλιστρα ΟΓΑ - ΕΛΓΑ, δηλώσεις ΟΣΔΕ κ.ά.). Κερδισμένοι θα είναι οι τραπεζίτες που θα τσεπώνουν προκαταβολικά τα υψηλά επιτόκια, οι εμποροβιομήχανοι που θα πληρώνονται «ντούκου» για τα αγροεφόδια και το κράτος που θα εισπράττει έγκαιρα τα χαράτσια.
«Να αντιληφθούν οι αγρότες ότι, αφού βρισκόμαστε στην ΕΕ, όλες οι κινήσεις μας θα διέπονται από τους κοινοτικούς κανονισμούς». Αυτοί, ακριβώς, οι κοινοτικοί κανονισμοί και, γενικότερα, η ΚΑΠ της ΕΕ - μαζί με τα μνημόνια και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα - είναι που επιταχύνουν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, βυθίζοντας χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά της υπαίθρου στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Επομένως, να μην προσδοκά ο υπουργός ότι οι αγρότες θα αποδεχτούμε τη μοίρα μας, λέγοντας «σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω» και θα σταματήσουμε τον αγώνα.

Πλαίσιο πάλης Αγροτικών Συλλόγων του νομού που συντάσσονται με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων

• Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.  
• Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000€ προσαυξημένο με 3.000€ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση λογιστικών βιβλίων σε αγρότες με τζίρο ως 40.000€.  
• Κατάργηση των χαρατσιών, ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών, κ.ά., του ΦΠΑ σε αγροεφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες. Να μην ισχύσει το «περιβαλλοντικό» τέλος άρδευσης/ύδρευσης, το χαράτσι ΚΤΕΟ για αγροτικά μηχανήματα.  
• Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.  
• Να μείνει στα χαρτιά ο αντιασφαλιστικός νόμος-έκτρωμα. Καμιά αύξηση ασφαλιστικών εισφορών. Μείωση ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες, στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία-Πρόνοια, κατάργηση ασφαλιστικής εισφοράς 6,95% για την υγεία. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μην εφαρμοστεί η περικοπή συντάξεων κατά 60% σε όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να καλλιεργούν, να διατηρούν τα δικαιώματα. 
• Άμεση και γρήγορη αποζημίωση από φυσικές καταστροφές, ειδικά τον πρόσφατο χιονιά, μέτρα για αποκατάσταση αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει στο 100% από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις. Άμεση καταγραφή ζημιών κηπευτικών προϊόντων μικρομεσαίων καλλιεργητών λόγω μη έγκαιρης μεταφοράς στην ηπειρωτική χώρα, στην πρόσφατη απεργία της ΠΝΟ. Αποζημίωση στο 100% για οσοδήποτε ποσοστό ζημιάς, χωρίς καθυστέρηση, όρους και προϋποθέσεις –η κυβέρνηση έχει ακέραια την ευθύνη για τη μη έγκαιρη αποκατάσταση των θαλάσσιων συγκοινωνιών, μη ικανοποιώντας τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών.  
• Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από «κόκκινα» δάνεια αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000€. Διαγραφή τόκων, κούρεμα κεφαλαίου κατά 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000€ φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. Ακατάσχετο σε τραπεζικούς λογαριασμούς 12.000€, προσαυξημένο με 3.000€ για κάθε παιδί.  
• Ενίσχυση της κτηνοτροφίας, εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.  
• Κατώτατες εγγυημένες τιμές για αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων-βιομήχανων.  
• Άμεση εξόφληση χρωστούμενων σε νέους αγρότες, δικαιούχους (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στην Ρωσία). Καμία επιστροφή αποζημιώσεων ενισχύσεων που δόθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις. Κρατική εγγύηση άμεσης πληρωμής χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους-βιομήχανους, παροχή άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες.  
• Να γίνουν απαραίτητα έργα εξασφάλισης επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.  
• Κατάργηση του φόρου στο κρασί, όχι στο φόρο στη ρακή.

Κάλεσμα για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις απηύθυναν και οι πρόεδροι αγροτικών συλλόγων από τους Δήμο Πλατανιά και Αποκορώνου ενώ ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής να βγουν με τα τρακτέρ σε μπλόκο, στον κόμβο των Πραιτωρίων.

Στο πλευρό των μικρομεσαίων αγροτών, ενόψει της κινητοποίησης της Δευτέρας, συντάσσεται και ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων, καλώντας τις γυναίκες της υπαίθρου να πάρουν θέση στα μπλόκα του αγώνα που θα στηθούν.

 Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:

Ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών, που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, ετοιμάζονται να βγουν ξανά στους δρόμους, στήνοντας μπλόκα σε όλη τη χώρα, για να αντιπαλέψουν τις πολιτικές που τους ξεκληρίζουν.

Στο στόχαστρο της πάλης τους βρίσκονται η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, τα μέτρα που εφαρμόζουν στo πλαίσιo της νέας ΚΑΠ και των μνημονίων διαρκείας, επιταχύνοντας τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, με συνέπεια το παραπέρα ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Αντίπαλοι της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς είναι οι εμποροβιομήχανοι και τα μονοπώλια που εκμεταλλεύονται το μόχθο της, κερδοσκοπούν σε βάρος της αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Οι τράπεζες που με τα υψηλά επιτόκια και πανωτόκια της «πίνουν το αίμα».

Tα δίκαια και ζωτικά αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών αφορούν και τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα των πόλεων.

Ιδιαίτερο κάλεσμα απευθύνουμε στις γυναίκες της υπαίθρου, που η πλειοψηφία τους είναι άνεργες, συμβοηθούντα μέλη, εργάτριες γης ή εποχιακά εργαζόμενες. Είναι τα μεγαλύτερα θύματα της αντιαγροτικής-αντιασφαλιστικής πολιτικής που έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών ομίλων.

Γυναίκα της υπαίθρου,

Απέναντι στον «σκληρό» κοινωνικό αποκλεισμό, το κλείσιμο και την υπολειτουργία σχολείων στα χωριά, τις τεράστιες ελλείψεις σε δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, την ανύπαρκτη κοινωνική μέριμνα, που φορτώνει αποκλειστικά στις δικές σου πλάτες τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑΜΕΑ…

ΠΑΡΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΘΕΣΗ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ,

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ!

Η απειλή του αφανισμού σου δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ευχολόγια και παυσίπονα, με διάφορα ψευτοπακέτα αποζημιώσεων ή προγράμματα επιχειρηματικότητας, αλλά ούτε και με προτάσεις για διαχειριστικές αλλαγές στη νέα ΚΑΠ.

Με την οργάνωση στους αγροτικούς συλλόγους, στους συλλόγους γυναικών της ΟΓΕ, μπορούμε να στείλουμε ένα βροντερό μήνυμα στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας, την ΕΕ, την κυβέρνηση και τους υπερασπιστές τους.

πηγή


Πηγή: pancreta