Ζημιές σε ελιές, αμπέλια και εσπεριδοειδή από τον παγετό - Ειδήσεις Pancreta

Ακόμα δεν πέρασε το νέο κύμα κακοκαιρίας και ήδη οι αγρότες και οι παραγωγοί στην Κρήτη, ανησυχούν για τις καλλιέργειές τους.

Το βάρος του χιονιού σε πολλές αγροτικές περιοχές ήταν  τέτοιο, που τα δέντρα δεν άντεξαν. Τα ελαιόδεντρα με σπασμένα κλαδιά δεν μπόρεσαν να αντισταθούν, με τις καταστροφές που ακόμη δεν μπορούν στο σύνολό τους να αποτιμηθούν, να φαίνονται ήδη τραγικές καθώς η κακοκαιρία βρήκε τους παραγωγούς των ελαιών, εν μέσω συγκομιδής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες αγγίζουν το 90% με τη μεγαλύτερη καταστροφή να έχουν υποστεί τα ελαιόδεντρα και τα εσπεριδοειδή. Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί και οι αμπελώνες σε διάφορες περιοχές του νησιού. 

Οι παραγωγοί κάνουν λόγο για πρωτοφανή κακοκαιρία που δεν άφησε τίποτα στο πέρασμά της και αγωνιούν για το τι θα βρουν στα χωράφια τους, τα οποία προς το παρόν είναι απλησίαστα.

Με την ύφεση του φαινομένου, θα προχωρήσει ο ΕΛΓΑ σε δειγματοληπτικούς ελέγχους και αποτίμηση των ζημιών.

Με ερώτηση του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά να πληροφορηθεί αν το υπουργείο έχει δώσει κατεύθυνση για άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση αγροτών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τις έντονες χιονοπτώσεις και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Οι σφοδρές χιονοπτώσεις που καταγράφηκαν τα τελευταία 24ωρα και στην Κρήτη και συγκεκριμένα και στους τέσσερεις νομούς του νησιού έχουν σαν αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλων ζημιών στην ύπαιθρο και στην ενδοχώρα των νομών.

Ειδικότερα, όπως τονίζουν και οι αρμόδιοι φορείς (Γεωτεχνικό επιμελητήριο Ηρακλείου, Ενώσεις και αγροτικοί φορείς κλπ.)  έχουν προκύψει  ανυπέρβλητα προβλήματα στη φυτική και ζωική παραγωγή η εικόνα των οποίων θα αρχίσει να γίνεται πιο εμφανής από αργά το βράδυ, οπότε αναμένεται και μικρή υποχώρηση των καιρικών φαινομένων.

Οι αγρότες παραγωγοί και οι λοιποί παραγωγοί υπαίθριων και θερμοκηπιακών καλλιεργειών δεν μπορούν ακόμη να μετρήσουν τις πληγές τους, αφού η προσβασιμότητα στις περιουσίες τους ήταν δύσκολη έως αδύνατη ενώ οι κτηνοτρόφοι τονίζουν πως είναι δεδομένο ότι πως το κρύο θα οδηγήσει σε μείωση της γαλακτοπαραγωγής, ενώ οι απώλειες στα ζώα τα οποία γεννάνε θα είναι τεράστιες.

Επιπλέον, σε ότι αφορά τις καλλιέργειες, όπως ελαιόδεντρα στα οποία δεν είχε ολοκληρωθεί η συγκομιδή,  έχουν τεράστιο πρόβλημα αφού η ηρτημένη παραγωγή  καταστράφηκε ολοσχερώς ενώ χιλιάδες στρέμματα κηπευτικών κτυπήθηκαν από τον παγετό.

Επειδή όλος ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση, βλέποντας τη χιονόπτωση να αποτελειώνει τις καλλιέργειες τους,

Ερωτάσθε κ. κ Υπουργέ,

Έχετε δώσει κατεύθυνση για άμεση καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από τις έντονες χιονοπτώσεις και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες;

πηγή


Πηγή: pancreta