Ημέρα μνήμης σήμερα για τα Χανιά - Ειδήσεις Pancreta
Τιμώνται τα θύματα του ναυαγίου “Ηράκλειον” και της μοιραίας πτήσης του 1969
 

Ημέρα μνήμης η σημερινή για τα Χανιά καθώς τιμώνται τα θύματα του ναυαγίου με το πλοίο “ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ” και του αεροπορικού δυστυχήματος στην Κερατέα Αττικής που συνέβησαν 8 Δε- κεμβρίου το 1966 και το 1969 αντίστοιχα, ημέρα εορτής του Αγίου Παταπίου. Μοναδικό σε όλη την Κρήτη το μικρό εκκλησάκι στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου, προσέλκυσε χθες για ακόμη μια χρονιά αρκετούς προσκυνητές με τους περισσότερους να είναι συγγενείς και απόγονοι των θυμάτων.

Για τα δυστυχήματα, μάς μίλησε η πρόεδρος του Συλλόγου συγγενών των θυμάτων κα Χρυσή Ταμπακάκη, τονίζοντας ότι «εγώ ήμουν 9 ετών και ο αδερφός μου 14 όταν ναυάγησε το πλοίο στη “Φαλκονέρα” και χάσαμε τον πατέρα μας. Δύο χρόνια αργότερα, την ίδια ημερομηνία θρηνήσαμε πάλι αρκετά θύματα στο αεροπορικό δυστύχημα. Ας είναι η μνήμη τους αιωνία. Φέτος έχουμε σε μακέτα το πλοίο “ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ” που φιλοτέχνησε ο επιπλοποιός Στυλιανός Λεβάκης στη μνήμη όλων των νεκρών. Το εκκλησάκι κτίστηκε λίγα χρόνια μετά από τα δυστυχήματα, αφού προηγήθηκε η μεταφορά οστών του Αγίου στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας Χαλέπας για προσκύνημα».

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων κ. Γεώργιος Κουκλάκης σημείωσε: « Μαθητής στο Γυμνάσιο ήμουν όταν συνέβη το τραγικό γεγονός του ναυαγίου που έντυσε στα μαύρα τα Χανιά και τον Νομό μας γενικότερα με τόσα πολλά θύματα. Ηταν η αποφράδα ημέρα για τον τόπο μας. Από τότε μέχρι σήμερα συμπληρώθηκαν 50 χρόνια».

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΗΜΕΡΑ

Επετειακό μνημόσυνο θα τελέσει σήμερα στο Γηροκομείο ο Σύλλογος Θυμάτων του οχηματαγωγού “Ηράκλειον” . Στη μνήμη των θυμάτων του, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στην αίθουσα του Γηροκομείου, θα γίνει παρουσίαση του πλοίου “Ηράκλειον” σε μινιατούρα, έργο του Στέλιου Λεβάκη. Στη συνέχεια θα τελεστεί τρισάγιο και θα κατατεθεί στέφανο στο μνημείο που βρίσκεται στην πλατεία Τάλω στις 11.30 π.μ.

πηγή


Πηγή: pancreta