Οι Νορμανδοί ανακαλύπτουν την Κρήτη (φωτο) - Ειδήσεις Pancreta

Οι δεσμοί φιλίας που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στην Κρήτη και την Γαλλία με επίκεντρο την μεγάλη περιφέρεια της Νορμανδίας, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την επίσκεψη  αντιπροσωπείας κρητικών στην εν λόγω περιοχή από τις 26 Οκτωβρίου μέχρι τις 2 Νοεμβρίου 2016.

Η τιμητική πρόσκληση στην Κρήτη αποφασίστηκε από τους τοπικούς παράγοντες της περιφέρειας της Νορμανδίας με βασικό στόχο να δημιουργήσει την αναγκαία ανθρώπινη ζεστή και ειλικρινή επαφή που στη συνέχεια θα ξεδιπλώσει σιγά-σιγά ανάμεσα στους δύο λαούς τον πολιτισμό και τις παραδόσεις τους σε τομείς όπως ο χορός, η μουσική, το τραγούδι, η γαστρονομία, τα προϊόντα διατροφής κλπ.

Σε μια σειρά εκδηλώσεων που ξεκίνησαν από τις αρχές Οκτωβρίου 2016 παρουσιάστηκε το νησί της Κρήτης, σε χώρους του Flers Agglo και στο salle de la Varenne στο Messei στην περιοχή της Νορμανδίας,

Οι παρουσιάσεις αφορούσαν τη γλώσσα, την καλλιτεχνική έκφραση, τη ζωή και το έργο του Ν. Καζαντζάκη, τους κρητικούς χορούς και τραγούδια αλλά και τα κρητικά παραδοσιακά εδέσματα.

Ψυχή και συνδημιουργός των προϋποθέσεων για αυτή την πολύπλευρη πολιτιστική προσέγγιση και επικοινωνία με τους Γάλλους φίλους μας είναι η Ηρακλειώτισα Μαρία Θαλασσινάκη-Radoux, η οποία διαμένει περιοχή του Messei στην Νορμανδία από το 2003.

Από τον Σεπτέμβριο του 2016 μαζί με τοπικούς παράγοντες του Flers και του Messei δημιούργησαν το σύλλογο“Από την Νορμανδία στην Κρήτη-De la Normandie a la Crete”.

Σκοπός του συλλόγου είναι να φέρει σε επαφή τους ανθρώπους που επιθυμούν να προωθήσουν  πολιτιστικές και γαστρονομικές ανταλλαγές ανάμεσα στις δύο περιφέρειες.

Στην κρητική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο κ. Γιάννης Ντουλάκης-Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Μαλεβιζίου(εκπροσώπησε τον Δήμαρχο κ. Κ. Μαμουλάκη), ο κ. Αντώνης Βασιλάκης-πρόεδρος της κοινότητας Καλεσσών του Δήμου Μαλεβιζίου, ο Λαογραφικός Όμιλος “Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης”, με χορευτές και χορεύτριες του Ομίλου με επικεφαλής τον κ. Μανόλη Χνάρη, και το μουσικό συγκρότημα του Γρηγόρη Σαμόλη.

Για τις γαστρονομικές δημιουργίες με τοπικά προϊόντα της Κρήτης προσκλήθηκαν  οι Σεφ, Μιχάλης Κουτάντος, Στέλιος Φανουράκης, Βασίλης Λεωνίδου και Γεώργιος Γαβαλάς.

Το καλωσόρισμα  πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα των Τιμών στο Δημαρχείο του Flers και στη συνέχεια για τις επόμενες ημέρες, ακολουθήθηκε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα με πολύ τραγούδι, πολλή μουσική, πολύ χορό αλλά και πολύ... φαγητό!           

Επίσης με ανταλλαγή δώρων και από τις δύο πλευρές.

Κορυφαίες στιγμές υπήρξαν οι δύο κρητικές βραδιές με γαστρονομικές απολαύσεις από τοπικά προϊόντα της  Κρήτης που άρεσαν πολύ στους Νορμανδούς φίλους μας αλλά και με πολύ μουσική, τραγούδι και χορό.

Παρά το προχωρημένο της ώρας κανένας από τους Νορμανδούς φίλους μας δεν αποφάσιζε να αποχωρήσει από τις εκδηλώσεις...και φυσικά η μουσική, το τραγούδι και ο χορός δεν σταματούσε...

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν επίσης η παρουσίαση των κρητικών προϊόντων, που είχαν καταλάβει και το μεγαλύτερο περίπτερο, αλλά και της κρητικής μουσικής, του χορού και του τραγουδιού στην 28η Foire à l’Andouille de Vire(28η Έκθεση του Αντουϊλ στην πόλη Βιρ) από τις 29η  Οκτωβρίου μέχρι την 1η  Νοεμβρίου 2016.

Στην έκθεση αυτή στην πόλη Vire και στην οποία οι Γάλλοι παρουσιάζουν το δικό τους γνωστό λουκάνικο του Andouille αλλά και πολλά άλλα δικά τους τοπικά προϊόντα κάθε χρόνο υπάρχει και μια τιμώμενη περιοχή από άλλη Χώρα.

Για το 2016 τιμώμενη περιοχή επιλέχθηκε να είναι η Κρήτη(το 2015 είχε προσκληθεί η Ρουμανία και παλαιότερα το Κεμπέκ, η Γερμανία, η Ιρλανδία κ.α.).

Στο κρητικό περίπτερο είδαμε λάδι, ελιές, τυριά, ρακή, μέλι, ζυμαρικά αλλά και πολλά άλλα προϊόντα που παράγει ο τόπος μας.

Συναισθηματικά φορτισμένες ήταν οι στιγμές του κεράσματος με ρακή και “ντάκο με ντομάτα,φέτα και ελαιόλαδο” σε όλους τους Γάλλους εκθέτες κάτω από τους ήχους της κρητικής λύρας και των λαγούτων, ενώ οι κρητικοί και οι κρητικοπούλες του Λαογραφικού Ομίλου “Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης” χόρευαν Μαλεβιζιώτη και Πεντοζάλι…

Οι Νορμανδοί φίλοι, μας έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσουμε σημαντικές πλευρές της πολιτιστικής τους κληρονομιάς(Musée du château de Flers, βιβλιοθήκη και Δημαρχείο στο Flers)

,τα δικά τους ιδιαίτερα εδέσματα και ποτά αλλά και να ξεναγηθούμε στη γύρω περιοχή σε παραμυθένια θέρετρα, όπως το Bagnoles-de-l'Orne, με δάση, λίμνες και...πύργους!

Ιδιαίτερα ευχάριστη ήταν η επίσκεψη και ξενάγηση  στο εργοστάσιο που παράγει τα καλύτερα μπισκότα της Γαλλίας στο Lonlay lAbbaye(2.000.000 μπισκότα/24ωρο σε 250 σχέδια).

Συγκλονιστική ήταν και η επίσκεψη στο νησάκι Mont Saint-Michel. Στην κορυφή είδαμε το περίφημο αββαείο με το επίχρυσο άγαλμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην κορυφή του καμπαναριού, που χαρακτηρίζεται ως αριστούργημα του δυτικού πολιτισμού. Από το 1979 έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η υποδοχή από τους Νορμανδούς φίλους μας ήταν, σε κάθε περίπτωση, άψογη. Οι άνθρωποι αυτοί άνοιξαν την αγκαλιά τους αλλά και τα σπίτια τους προσφέροντας σε όλους εμάς μια εξαίρετη φιλοξενία.

Αποχωρήσαμε με αμοιβαίες υποσχέσεις για μια νέα συνάντηση, σε σύντομο χρόνο, στην Κρήτη αυτή τη φορά...

Au revoir mes amies!


Πηγή: pancreta