Το Πανεπιστήμιο Κρήτης στα 450 καλύτερα του κόσμου - Ειδήσεις Pancreta

Τα ελληνικά Πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα λόγω της υποχρηματοδότησης και των τεράστιων ελλείψεν σε διδακτικό προσωπικό, αλλά παρόλα αυτά συνεχίζουν να στέκονται αξιοπρεπώς στον διεθνή ακαδημαϊκό ανταγωνισμό.

Ο εκδοτικός οίκος «U.S. News & World Report» των Η.Π.Α. ο οποίος, από το σύνολο των, περίπου, 18.000 Πανεπιστημίων που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως, αξιολογεί τα καλύτερα 750 Πανεπιστήμια, τόσο από τις Η.Π.Α. όσο και από 57 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, δημοσιοποίησε προσφάτως την κατάταξή του, στην οποία περιλαμβάνονται έξι ελληνικά πανεπιστήμια.  Στα πρώτα 450 πανεπιστήμια του κόσμου κατατάσσεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης, που είναι κατά σειρά το τρίτο ελληνικό πανεπιστήμιο στη λίστα αυτή, αφού προηγούνται το ΕΚΠΑ και το ΑΠΘ.

Η κατάταξη των ελληνικών ιδρυμάτων:

  • Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 292η θέση
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 432η θέση
  • Πανεπιστήμιο Κρήτης 435η θέση
  • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 526η θέση
  • Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 552η
  • Πανεπιστήμιο Πατρών 650η θέση

Μάλιστα, αξιόλογη είναι η επίδοση του ΕΚΠΑ σε επιμέρους επιστημονικά πεδία, όπως είναι η Φαρμακολογία (85η θέση), η Φυσική (176η θέση), η Ιατρική (181η θέση) και οι Κοινωνικές Επιστήμες (237η θέση). Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί, ότι στον τομέα της μηχανικής, το ΑΠΘ κατατάσσεται στην 179η θέση.

Όσον αφορά την πρώτη πεντάδα των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως, αυτή έχει ως εξής:

Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology)

Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια - Berkeley

Πανεπιστήμιο Στάνφορντ

Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, της Μεγ. Βρετανίας.

Σημειώνεται ότι το «U.S. News & World Report» αξιολογεί τα 750 καλύτερα Ιδρύματα χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών κριτηρίων, μεταξύ των οποίων οι δημοσιεύσεις, τα συνέδρια, οι διεθνείς συνεργασίες και η ερευνητική του φήμη σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.


Πηγή: neakriti