Έρευνα για τις επιπτώσεις της Βάσης στην κοινωνία των Χανίων - Ειδήσεις Pancreta

Τις επιπτώσεις της παρουσίας της ΝΑΤΟικής Βάσης της Σούδας, στην καθημερινότητα των πολιτών της τοπικής περιοχής, μελετά η ερευνήτρια Jacqueline Andres. Μέλος μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με αντιμιλιταριστικό στόχο, βρίσκεται στα Χανιά, έχοντας επισκεφτεί όλες τις αμερικανικές βάσεις της Μεσογείου.

Η οργάνωση στην οποία μετέχει, το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Στρατικοποίηση, δημιουργήθηκε το 1996 ενώ τα τελευταία χρόνια μελετά την επίδραση των Βάσεων στις τοπικές κοινωνίες, στην ψυχολογία των πολιτών, στην οικονομία αλλά και στο περιβάλλον. 

Όπως δήλωσε η ίδια μιλώντας στην τοπική εφημερίδα Χανιώτικα Νέα, πρέπει επιτέλους να ληφθεί υπόψη «πόσο κοστίζει η μόλυνση που προκαλούν οι βολές και οι ασκήσεις, πόσο επηρεάζουν τον πληθυσμό, τι συνέπειες έχουν για την υγεία και το περιβάλλον». 

Jacqueline Andres, ερευνήτρια του Γερμανικού Κέντρου Πληροφόρησης για τη Στρατικοποίηση Jacqueline Andres, ερευνήτρια του Γερμανικού Κέντρου Πληροφόρησης για τη Στρατικοποίηση | Φωτ. Χανιώτικα Νέα
 

Αναφερόμενη ειδικά στο ζήτημα των αυξημένων ποσοστών καρκίνων στα Χανιά , η Jacqueline Andres υποστηρίζει πως «ακόμα και αν δεν οφείλονται στην παρουσία της βάσης, υπάρχει πάντα μια ψυχολογική πίεση πάνω σε αυτό το θέμα που πάντα ανησυχεί τους πολίτες».  Τέλος η ίδια επισημαίνει πως οι Βάσεις αποτελούν χώρους εντός των οποίων «δεν ξέρουμε τι υπάρχει, δεν ελέγχουν τίποτα οι τοπικές αρχές, οι πολίτες αγνοούν τι όπλα δοκιμάζονται, τι αποθηκεύεται. Δεν είναι ένας δημοκρατικός χώρος! Επομένως είναι λογικό να σκέφτονται τα πάντα και να φοβούνται για τα πάντα».

πηγή


Πηγή: pancreta