Σήμα κινδύνου για Κούλε και κόλπο Δερματά - Ειδήσεις Pancreta

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο πολιτιστικός μας θησαυρός από τις εκτεταμένες υποσκαφές και τις φθορές χρόνων. Οι εικόνες που καταγράφουν προβλήματα υποσκαφών και τμηματικών καταρρεύσεων, όπως και την επικινδυνότητα λόγω διάβρωσης που έχει υποστεί το παραθαλάσσιο ενετικό τείχος από τον Κούλε μέχρι και τον κόλπο του Δερματά, είναι τραγικές. Καταλήγουν στο ότι μάλλον από θαύμα στέκεται ακόμα όρθιο, με την αλμύρα και την εγκατάλειψη να το "τρώνε" σιγά-σιγά.

Την όλη κατάσταση που επικρατεί στο παραλιακό μέτωπο κατέγραψε με σύγχρονα μέσα το Εργαστήριο Παράκτιας Έρευνας του ΙΤΕ με επικεφαλής τον Νίκο Καμπάνη, στο πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας με τη Λότζια, με τα πρώτα συμπεράσματα να είναι άκρως ανησυχητικά. Και αυτό γιατί ήδη από τη γεωμορφολογική αποτύπωση προκύπτουν σημαντικές πληροφορίες σε σχέση με τις σπηλαιώσεις στον Κούλε, καθώς και για τον κόλπο του Δερματά, όπου η δημοτική Αρχή στοχεύει να αποτελέσει στο άμεσο μέλλον παραλία για τους λουόμενους, όπως συνέβαινε πριν αρκετές δεκαετίες.

Συγκεκριμένες παρεμβάσεις

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία επεξεργάζονται οι επιστήμονες, οι οποίοι θα προτείνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την προστασία τόσο του Κούλε όσο και του παραθαλάσσιου τείχους.

«Οι διαπιστώσεις μας είναι ότι πραγματικά υπάρχει διάβρωση, αλλά και κίνδυνος από την επέκταση του προβλήματος. Καλώς ελήφθη η πρωτοβουλία για την έρευνα αυτή. Και πάνω σε αυτό θα κληθούμε να δώσουμε απαντήσεις-λύσεις προστασίας του παραθαλάσσιου τείχους. Η σημαντική πληροφορία που προέκυψε είναι οι δύο σπηλαιώσεις που έχουν δημιουργηθεί. Πληροφορία η οποία μπορεί να μας δείξει και άλλα περαιτέρω.

Ο Κούλες είναι ένα σημείο το οποίο υφίσταται μεγάλη πίεση. Γίνεται η θραύση των κυμάτων πάνω στο τείχος του και αυτό δημιουργεί περαιτέρω πρόβλημα άμεσης φθοράς των υλικών αλλά και αποσταθεροποίησης», τόνισε ο διευθυντής Ερευνών του Εργαστηρίου Παράκτιας Έρευνας του ΙΤΕ, Νίκος Καμπάνης.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στην ιδέα ο κόλπος του Δερματά να αποτελέσει και πάλι στο άμεσο μέλλον παραλία στην οποία οι λουόμενοι θα μπορούν να κάνουν το μπάνιο τους, δήλωσε ότι «ο Αλμυρός έχει εποχιακά μια συνεισφορά ιζημάτων, όπως καταγράφεται δυτικά του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, όπου υπάρχει σημαντική απόθεση ιζημάτων. Πράγμα αρκετά ευνοϊκό για την περιοχή, διότι μέσα σε αυτά υπάρχει άμμος, η οποία τελικά θα εναποτεθεί στην παραλία και θα τη διαμορφώσει. Υπάρχουν οι ευνοϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες έτσι ώστε, στήνοντας ένα έργο στην περιοχή, αυτό να δουλέψει».

Αγώνας δρόμου

Σε 5 μήνες τα πρώτα αποτελέσματα

Η όλη έρευνα για την κατάσταση του παραθαλάσσιου ενετικού τείχους έγινε στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας του ΙΤΕ με τη Λότζια, με στόχο τη δημιουργία μιας ασπίδας προστασίας του παραλιακού τείχους από την ισχυρή διάβρωση που δέχεται από τη θάλασσα. Σε 5 μήνες μάλιστα η Λότζια αναμένεται να έχει στα χέρια της τα αποτελέσματα ακτομηχανικής μελέτης, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου, αυτός της εξασφάλισης κονδυλίων, προκειμένου να δρομολογηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την προστασία του μνημείου και τη θωράκιση της επίμαχης περιοχής.

«Αντιλαμβάνεστε τη σημασία που δίνουμε στο έργο προστασίας των τειχών, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο σωζόμενο οχυρωματικό έργο της Μεσογείου. Η έρευνα αυτή θα μας βοηθήσει προκειμένου να δούμε τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε για να γίνει φυσική προσάμμωση στον κόλπο Δερματά, ώστε να μπορεί ο κόσμος να κάνει το μπάνιο του εκεί, όπως έκανε στο παρελθόν», είπε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

«Τα τείχη παρουσιάζουν προβλήματα υποσκαφών και τμηματικών καταρρεύσεων σε κάποια σημεία, γι' αυτό και χρήζουν ειδικής μελέτης. Ελπίζουμε να έχουμε σύντομα όλα εκείνα τα στοιχεία από το ΙΤΕ, ώστε να προσδιοριστεί το τι είδους παρέμβαση από άποψη λιμενικού έργου απαιτείται για να προστατευτεί η ακτογραμμή και ιδιαίτερα το συγκεκριμένο τμήμα που παρουσιάζει εκτεταμένα προβλήματα διαβρώσεων», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Ηρακλείου κ. Γιάννης Αναστασάκης.

«Η νέα κυβέρνηση της Αριστεράς θα πρέπει να συνεχίσει να δείχνει το ίδιο ενδιαφέρον με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και άμεσα να προχωρήσει στην ανάθεση εκπόνησης μελέτης, προκειμένου να κατασκευαστεί ένας τεχνικός ύφαλος, ώστε να προστατεύεται το μνημείο από το έντονα καιρικά φαινόμενα», τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος του ΟΛΗ κ. Νίκος Αντωνακάκης αναφερόμενος στο σοβαρό αυτό θέμα που έχει προκύψει.


Πηγή: neakriti