Τύμπανα ρατσισμού στο Τυμπάκι - Ειδήσεις Pancreta

Συνολικά 12 φορείς του Τυμπακίου και άλλοι τόσοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι της περιοχής εξέδωσαν ξενοφοβική ανακοίνωση, δηλώνοντας πως η περιοχή τους είναι «υπερκορεσμένη από λαθρομετανάστες»

«Κανείς δεν ξέρει πόσους μετανάστες έχουμε. Αν τους ρωτήσεις, όλους τους λένε Μοχάμεντ…» Από φράσεις αυτού του είδους στιγματίστηκε η σύσκεψη φορέων που συγκλήθηκε στο Τυμπάκι του Δήμου Φαιστού με αφορμή το ενδεχόμενο μεταφοράς προσφύγων στο νησί.

Στην αγροτική περιοχή του νότου της Κρήτης, πάντως, μέχρι τώρα, κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει ούτε πόσοι είναι ούτε πώς τους λένε.

Αρκεί να βαστούσαν τα χέρια τους και να μάζευαν γρήγορα τις ελιές. Και να συμφωνούσαν στο ένα 20άρικο τη μέρα (μαύρα φυσικά), άντε και με κάνα κολατσιό το μεσημέρι από το αφεντικό. Κι όμως, τώρα οι «λαθρο-μετανάστες» περισσεύουν και το Τυμπάκι δεν χωράει άλλους.

Συνολικά 12 φορείς του Τυμπακίου και άλλοι τόσοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι της περιοχής εξέδωσαν ξενοφοβική ανακοίνωση, δηλώνοντας πως η περιοχή τους είναι «υπερκορεσμένη από λαθρομετανάστες».

Δηλώνουν μάλιστα «μόνιμοι -κατ’ επιλογήν- κάτοικοι της περιοχής, που δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να µας εκδιώξει απ’ αυτήν (ούτε εμάς ούτε τις οικογένειές µας), που δεν δεχόμαστε “τζαμιά” στην περιοχή µας (ήδη υπάρχουν δύο - τρία παράνομα), που δεν δεχόμαστε να αγνοούμε ποιος είναι ο διπλανός µας, που βιώνουμε καθημερινά την εγκατάλειψη του τόπου µας από κρατικούς και δημοτικούς φορείς και υπηρεσίες» κτλ.

Συμβουλές από τη Χ.Α.

Την ανακοίνωση υπογράφουν μεταξύ άλλων το Σωματείο Επισκευαστών Οχημάτων και Μηχανικών Μεσσαράς, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Τυμπακίου, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Κόκκινου Πύργου, ακόμα και «πολιτιστικοί - εξωραϊστικοί» σύλλογοι της περιοχής, μέχρι και ο σύλλογος των γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου.

Στη σύσκεψη των φορέων κλήθηκε (άγνωστο από ποιον) για να δώσει τα φώτα του ο μοναδικός αιρετός της Χρυσής Αυγής στην Κρήτη, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Σπυρόπουλος, ο οποίος μίλησε για «εθνικό πρόβλημα» και καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που φέρνει τους μετανάστες στην Ελλάδα και στην Κρήτη.

«Οταν τα λέγαμε αυτά πριν ένα χρόνο, μας έλεγαν τρελούς», είπε χαρακτηριστικά, ενώ απαίτησε από τον δήμαρχο, που ήταν επίσης παρών, να πάρει άμεσα θέση για το θέμα και να παρέμβει δραστικά.

Ο δήμαρχος Φαιστού Γιώργος Αρναουτάκης

Ο δήμαρχος Φαιστού Γιώργος Αρμουτάκης (φωτ. κάτω) όπως ανέφερε στην «Εφ.Συν.» πήγε στη συνέλευση για να ακούσει από κοντά τα αιτήματα των κατοίκων και όχι για να συνδιαλεγεί με τον εκπρόσωπο της Χ.Α. τον οποίο προφανώς είχαν καλέσει κάποιοι από τους διοργανωτές

Η άσκηση πίεσης προς τον δήμο για να αρνηθεί τους πρόσφυγες ήταν και το μεγάλο ζητούμενο της εν λόγω σύσκεψης. Ο δήμαρχος Φαιστού Γιώργος Αρμουτάκης πήγε στη συνέλευση για να ακούσει από κοντά τα αιτήματα των κατοίκων (και όχι για να συνδιαλεχθεί με τον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής), όπως λέει ο ίδιος μιλώντας στην «Εφ.Συν.»:

«Προφανώς τον είχαν καλέσει οι διοργανωτές της σύσκεψης και όχι εγώ. Βρέθηκα εκεί ως είχα υποχρέωση εφόσον με κάλεσαν οι φορείς ενός δημοτικού διαμερίσματος. Τους τόνισα, όμως, και το επαναλαμβάνω, πως ο Δήμος Φαιστού καλύπτεται πλήρως από την πρόσφατη απόφαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων της Κρήτης.

»Συνολικά η Αυτοδιοίκηση του νησιού έχει ζητήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση και στον Δήμο Φαιστού δεν πρόκειται να εκβιαστούμε σε άλλες βιαστικές κινήσεις».

Στις 19 Αυγούστου οι 24 δήμαρχοι της Κρήτης υιοθέτησαν στάση που δεν είναι αρνητική για την πιθανή μεταφορά προσφύγων στην Κρήτη, εφόσον όμως αυτή γίνει στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού και με αυστηρούς όρους, όπως ο έλεγχος του συνολικού αριθμού που θα μεταφερθεί (έως 2.000), η κοινή θρησκευτική σύνθεση των προσφύγων ώστε να αποφευχθούν μεταξύ τους συγκρούσεις, η κατεύθυνση των ανάλογων πόρων μέσω των ΟΤΑ και όχι μέσω ΜΚΟ κτλ.

Οι φορείς του Τυμπακίου πάντως απαίτησαν, υπό την καθοδήγηση του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, να διαχωρίσει τη θέση του ο Δήμος Φαιστού.

Ζητούν μάλιστα το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει απόφαση στην οποία να επισημαίνεται ότι ο Δήμος «είναι υπερκορεσμένος και δεν διαθέτει ούτε χώρους ούτε δυνατότητα φιλοξενίας άλλων μεταναστών».

Ζητούν επίσης να γίνει «καταγραφή και ταυτοποίηση των μεταναστών της περιοχής» (σ.σ. περίπου σαν να μιλάμε για άγρια αδέσποτα - ευτυχώς δεν ζητούν σήμανση και στείρωση), απαιτώντας από τον δήμο να φροντίσει για «τον υγειονομικό έλεγχο και την αστυνόμευση της περιοχής».

Το ξενοφοβικό κρεσέντο αναμένεται να έχει και συνέχεια αφού στο Τυμπάκι διοργανώνεται ανοιχτή λαϊκή συνέλευση την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, στην οποία θα κληθούν οι τοπικοί βουλευτές.


Πηγή: efsyn.gr