Σε απόγνωση οι βιοτέχνες: 280% πάνω τα δημοτικά τέλη στη ΒΙ.ΠΕ.Η. - Ειδήσεις Pancreta

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι επιχειρηματίες στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου ενόψει της επικείμενης αύξησης των δημοτικών τελών κατά 280%. Ο κλάδος κάνει λόγο για παράλογη αύξηση, η οποία θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις που ήδη υπολειτουργούν, με αρκετές μάλιστα να απειλούνται με λουκέτο, τη στιγμή που ήδη πολλές έχουν κλείσει, δημιουργώντας νέες στρατιές ανέργων.

Οι εγκατεστημένοι επιχειρηματίες, όπως λένε, πληρώνουν ήδη "πολύ ακριβά το μάρμαρο" τόσο για δημοτικά τέλη, όσο και στη ΒΙ.ΠΕ. ΕΤΒΑ, στο φορέα δηλαδή διαχείρισης της Βιομηχανικής, χωρίς όπως καταγγέλλουν να αντικρίζουν ανταποδοτικά οφέλη, παρά μόνο την αδιαφορία, την εγκατάλειψη, τους σωρούς σκουπιδιών και το σκοτάδι τις βραδινές ώρες σε αρκετά σημεία. Ζητούν λοιπόν από το Δήμο Ηρακλείου να αναδιπλώσει τη στάση του και να προχωρήσει όχι σε αυξήσεις, αλλά σε μειώσεις, καθώς το τοπίο είναι εφιαλτικό και στο χώρο της επιχειρηματικότητας, που ήδη μετρά τις πληγές της, με φόντο τους φόρους- "φωτιά" και τα κάθε είδους χαράτσια στο πλαίσιο του μνημονίου.  

Όπως εκτιμάται, σήμερα στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου λειτουργούν 275 επιχειρήσεις, όταν πριν 5 χρόνια ο αριθμός τους άγγιζε τις 325, οι οποίες καταβάλλουν το χρόνο για δημοτικά τέλη άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Πέρα από τα δημοτικά τέλη, επιχειρηματίες καταβάλλουν χρηματικά ποσά και στο Φορέα Διαχείρισης της Βιομηχανικής Περιοχής, με τους ίδιους να βρίσκονται σε απόγνωση.

Ωστόσο, αντί για στήριξη, βρίσκονται, όπως λένε οι αγανακτισμένοι επιχειρηματίες, αντιμέτωποι με δημοτικά τέλη-"φωτιά", ζήτημα που προκάλεσε την παρέμβαση και του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, το οποίο απέστειλε επιστολή προς το δήμαρχο Ηρακλείου, σύμφωνα με την οποία εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τη λειτουργία τους και με τη σημείωση ότι οι παροχές κοινόχρηστων υπηρεσιών είναι ανύπαρκτες με φόντο την εικόνα της εγκατάλειψης στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου.

«Οι αυξήσεις αυτές είναι φωτιά. Υπάρχει ξεσηκωμός και οι κινητοποιήσεις μας θα εντατικοποιηθούν, διότι όπου υπάρχει δράση, υπάρχει και αντίδραση. Πληρώνουμε ήδη ένα σημαντικό ποσό στη διαχειρίστρια ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., που και από εκεί δεν έχουμε την απαιτούμενη ανταποδοτικότητα», είπε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αντωνακάκης.

«Οι επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή κάνουν μεγάλο αγώνα για να επιβιώσουν. Όσες έχουν απομείνει προσπαθούν, όσο αυτό είναι δυνατό, να κάνουν μια περικοπή των δαπανών τους, προκειμένου να είναι σε θέση να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Είναι παράλογο να επιβαρύνουμε κάθε φορά τη λειτουργία των επιχειρήσεων και να τις οδηγούμε σε κλείσιμο για υπηρεσίες που δεν παρέχονται από το Δήμο Ηρακλείου στην περιοχή. Και αυτό διότι και τα απορρίμματά μας απομακρύνουμε μόνοι μας, ενώ όσον αφορά στο δίκτυο της ύδρευσης, δε γίνεται καμία απολύτως διαδικασία συντήρησης από το Δήμο», είπε ο διευθυντής της εταιρείας "Δετοράκης", μέλος Επιμελητηρίου Βαγγέλης Καρκανάκης.

«Όλο αυτό είναι μια έκτακτη φορολογία, που σαν να μη μας έφταναν όλα τα άλλα, έρχεται και αυτή να ισοπεδώσει τις επιχειρήσεις. Είναι πράγματα απαράδεκτα», είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης.

ΣτΕ: Εκκρεμεί δικαστική διαμάχη

Αν η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, τότε από 0,30 λεπτά το τετραγωνικό, οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν δημοτικά τέλη- "φωτιά", δηλαδή 0,85 λεπτά το τετραγωνικό μέτρο, με το πλήγμα να είναι τεράστιο για τις επιχειρήσεις που καταλαμβάνουν χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που εκκρεμεί δικαστική διαμάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων στη Βιομηχανική Περιοχή, που διεκδικούν να πληρώνουν ανταποδοτικά οφέλη σε έναν φορέα και όχι σε δύο, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

«Κάποιος έκανε εισήγηση προς τη δημοτική Αρχή, όπου εισηγήθηκε ψευδώς ότι η ΒΙ.ΠΕ.Η. πληρώνει περίπου 190.000 ευρώ το χρόνο. Αυτό είναι ψέμα και πιθανώς κινδυνεύει να παραπλανήσει τη δημοτική Αρχή. Έχουμε κάνει μια έκκληση στο δήμαρχο και πιστεύω ότι θα διαπιστώσει το λάθος», τόνισε ο επιχειρηματίας, πρώην πρόεδρος Δ.Σ. Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου Μιλτιάδης Καθέρης, επισημαίνοντας παράλληλα πως το δικαστήριο πρέπει να ξεκαθαρίσει πού είναι σωστό να πληρώνουν οι επιχειρήσεις της ΒΙΠΕΗ.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Ηρακλείου Γιώργος Καραντινός σημειώνει για το θέμα πως «αν βγει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τότε και ο Δήμος έχει τη βούληση και σε αυτό το αίτημα να εναρμονιστεί».

Το φαιδρό είναι πως ο νυν δήμαρχος Ηρακλείου στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, έναντι της αύξησης του 2% που είχε επιβάλει η προηγούμενη δημοτική Αρχή, όταν συναντήθηκε με εκπροσώπους των επιχειρηματιών είχε βεβαιώσει πως δεν επρόκειτο, αν εκλεγεί, να τη... θέσει καν σε ισχύ.

Γεωργία Μακάκη


Πηγή: neakriti