"Στα μέσα Δεκέμβρη" λένε τώρα για την προκαταβολή επιδότησης - Ειδήσεις Pancreta

Χωρίς να έχουν εκδοθεί τα προσωρινά δικαιώματα για να γνωρίζουν οι παραγωγοί τι χρήματα τους έχουν μείνει, μετά την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, βγαίνει ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου και ανακοινώνει - στο κρατικό κανάλι - ότι η προκαταβολή θα είναι 90% και θα δοθεί... ως τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ η εξόφληση του υπόλοιπου 10% από τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα γίνει... το Φεβρουάριο!

Στην αρχή μιλούσαν για πληρωμές το αργότερο ως τα τέλη Οκτωβρίου. Μετά το έκαναν αρχές με μέσα Νοεμβρίου. Και τώρα μιλούν για τα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά και γι' αυτό δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων...

Πια αναλυτικά, ο κ. Αποστόλου βγήκε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και ανακοίνωσε ότι πάει για Δεκέμβριο η προκαταβολή για τις αγροτικές επιδοτήσεις της ενιαίας ενίσχυσης 2015 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. «Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα καταβληθεί στους αγρότες μεγάλο μέρος των οικονομικών εκκρεμοτήτων της περιόδου 2012-2014 και ως τις 15 Δεκεμβρίου θα καλυφθούν όλες οι εκκρεμότητες και η προκαταβολή που αφορά την ενιαία ενίσχυση», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Στην καταβολή του 90% της επιδότησης στις αρχές Δεκεμβρίου και στην εξόφληση του υπόλοιπου 10% το Φεβρουάριο προσανατολίζεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Κι ενώ για την έκδοση των προσωρινών δικαιωμάτων είχαν ανακοινώσει κυβέρνηση και ΟΠΕΚΠΕ ότι το αργότερο ως τα μέσα Σεπτεμβρίου θα είχαν δοθεί στη δημοσιότητα, για να γνωρίζει ο κάθε παραγωγός τι επιδότηση θα παίρνει μέχρι και το 2019 μέσα από τη νέα ΚΑΠ, τώρα ανακοινώνουν ότι τα προσωρινά δικαιώματα θα δοθούν στη δημοσιότητα μετά τις 10 Νοεμβρίου...

Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες πληρωμών από το 2012 για την εξισωτική αποζημίωση και τη βιολογική καλλιέργεια και κτηνοτροφία, οι αρμόδιοι λένε ότι θα αποπληρωθούν εντός Νοεμβρίου.

«Πλάκα κάνουν;»

«Πλάκα κάνουν;». Αυτές οι δύο λέξεις βγαίνουν αυθόρμητα από τους συνδικαλιστές των αγροτών, που ετοιμάζονται για την απόβαση της 18ης Νοεμβρίου στην Αθήνα, αφού επιβιβαστούν στα πλοία της γραμμής από την Κρήτη το απόγευμα της 17ης Νοεμβρίου. «Προφανώς θα αστειεύεστε», μας είπε ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών Πρίαμος Ιερωνυμάκης, όταν τον ρωτήσαμε αν είναι ευχαριστημένος με την καταβολή του 90% της επιδότησης ως τα μέσα Δεκεμβρίου. «Δεν έχουν ανακοινώσει τι θα πάρει ο κάθε παραγωγός. Δεν έχουν ανακοινώσει τα προσωρινά δικαιώματα, για να έχουμε και τις τυχόν ενστάσεις. Δε μας έχουν πει ποιες θα είναι οι περικοπές, που τουλάχιστον για την Κρήτη θεωρούμε ότι θα είναι μεγάλες. Από 'κει και πέρα, τη μια λένε ότι θα τα έδιναν αρχές Νοεμβρίου. Την άλλη λένε πως θα τα έδιναν τέλος Νοεμβρίου. Την άλλη λένε πως θα τα δώσουμε ως τα μέσα Δεκεμβρίου. Και το κακό είναι ότι αυτά τα λένε τα ίδια πρόσωπα».

Επιχειρούν να "χρυσώσουν το χάπι" ενόψει συλλαλητηρίου

Ο κ. Ιερωνυμάκης εκτιμά ότι όλα αυτά λέγονται ενόψει συλλαλητηρίου για να "χρυσώσουν το χάπι" από την κυβέρνηση και να "σπάσουν" την κινητοποίηση, ενώ προσθέτει από την άλλη ότι «η επιδότηση είναι κάτι που δικαιούται ο παραγωγός και δεν είναι κάτι που το δίνει το κράτος, αφού προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής τονίζει ότι «για το θέμα αυτό βλέπουμε άλλα να διαρρέει ο υπουργός, άλλα να διαρρέει ο υφυπουργός, άλλα να λέει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Έτσι κι αλλιώς, όμως, την τελική απόφαση την έχει ο υπουργός των Οικονομικών. Γιατί οτιδήποτε χρήματα δοθούν πρέπει να υπάρχει έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».


Πηγή: neakriti