Ανοιχτά τα καταστήματα… εν μέσω εκπτώσεων και απεργιακής κινητοποίησης - Ειδήσεις Pancreta

Κανονικά θα μπορούν να λειτουργήσουν, όσοι ιδιοκτήτες το επιθυμούν, τα καταστήματα τους σήμερα Κυριακή, καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία προβλέπεται η προαιρετική λειτουργία τους την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων.

Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας για τα εμπορικά καταστήματα που θα επιλέξουν να λειτουργήσουν είναι από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ενώ τα μεγάλα εμπορικά θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Οι έμποροι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην εκπτωτική περίοδο, μια και το προηγούμενο διάστημα η αγοραστική κίνηση ήταν ιδιαίτερα υποτονική.

Για το λόγο αυτό άλλωστε τα ποσοστά των εκπτώσεων από τις πρώτες κιόλας ημέρες είναι ιδιαίτερα υψηλά σε μια προσπάθεια να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα στην αγορά του νησιού.

Την ίδια ώρα η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση, που έχει κηρυχθεί σήμερα.

Σε ανακοίνωση της τονίζει:

“Ακόμα μία Κυριακή που μας αναγκάζουν να δουλεύουμε, να μένουμε μακριά από τα παιδιά μας, την οικογένειά μας, τους φίλους μας!

Η εργασία την Κυριακή έρχεται να προστεθεί στα ωράρια – λάστιχο, την απληρωσιά, την εντατικοποίηση της εργασίας, την κατάργηση των δικαιωμάτων μας που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες, ακόμα και με αίμα.

Είναι άλλο ένα μέτρο που ενισχύει τα μονοπώλια του κλάδου και μόνο!!! Άλλο ένα μέτρο στην υπηρεσία της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Άλλο ένα μέτρο που φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα συμφέροντα του κεφαλαίου είναι αντίθετα με αυτά της πλειοψηφίας των εργαζομένων!

Η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή καταργεί στην πράξη μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος : την κατοχύρωση της Κυριακής ως μέρα ανάπαυσης, ελεύθερου χρόνου, οικογενειακής, κοινωνικής δραστηριότητας για όλους τους εργαζόμενους.

Η Κυριακή είναι η μέρα που ανήκει στους εργαζόμενους και όχι στους εργοδότες, οι οποίοι στερούνται το δικαίωμα να απαιτήσουν την εργασία των εργαζομένων, παρά μόνο με πολλαπλάσια αμοιβή και επιπλέον μέρα ξεκούρασης.

Η εργασία την Κυριακή σε συνδυασμό με τις γενικότερες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις οδηγούν τους εμποροϋπάλληλους να εργάζονται με ολοένα και χειρότερους όρους, χωρίς συμβάσεις και ωράρια, με μισθούς των 200 και 400 ευρώ, με δουλειά χωρίς ανάσα και κάτω από την τρομοκρατία και το φόβο του εργοδότη.

Οι εκπτώσεις άρχισαν στις 11 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου.

cretapost.gr


Πηγή: pancreta