Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου στη διημερίδα για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά - Ειδήσεις Pancreta

Τα σχέδια για αιολικό πάρκο παραδοσιακών ανεμόμυλων

Τη σημασία που αποδίδει ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου στην ανάδειξη και διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του κατέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο η συμμετοχή του στην άκρως ενδιαφέρουσα διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο με θέμα «Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Εκφάνσεις, Δράσεις Διαφύλαξης και Προοπτικές».

Στη διημερίδα, που οργάνωσαν το Υπουργείο Πολιτισμού-Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την Εκπαιδευτική-Αναπτυξιακή «Πλοηγός», ο Δήμος Οροπεδίου ήταν ο μοναδικός Δήμος της Κρήτης που συμμετείχε διαθέτοντας  δικό του περίπτερο και εποπτικό υλικό για να γνωρίσουν από κοντά οι συμμετέχοντες την τεχνογνωσία των αντλητικών ανεμόμυλων που αποτελούν σήμα κατατεθέν του Οροπεδίου Λασιθίου.

Από το 2020, να θυμίσουμε πως ο Δήμος Οροπεδίου πέτυχε την ένταξη των ανεμόμυλων στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τίτλο: «Πρακτικές Διαχείρισης του Νερού στο Οροπέδιο Λασιθίου Κρήτης. Η τεχνογνωσία των αντλητικών ανεμόμυλων».

Η πρόσφατη διημερίδα επικαιροποίησε και κατέδειξε το ενδιαφέρον του Δήμου για διάσωση της συγκεκριμένης τεχνογνωσίας κάνοντας κι ένα βήμα παραπέρα.

Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Υποδομών-Τεχνικών Έργων, Πολιτισμού, Τουρισμού, Αθλητισμού, Ανάπτυξης και Σχεδιασμού, Μάνος Περισυνάκης, στόχος της νέας Δημοτικής Αρχής Οροπεδίου Λασιθίου είναι να χωροθετηθεί και να λειτουργήσει στα διοικητικά όρια του Δήμου ένα μεγάλο αιολικό πάρκο με τους παλιούς αντλητικούς ανεμόμυλους.

Το πάρκο αυτό θα διασώζει τόσο την τεχνογνωσία κατασκευής τους όσο και τους ίδιους τους ανεμόμυλους, αποτελώντας πόλο έλξης επισκεπτών, παράλληλα με τα υπόλοιπα μνημεία και φυσικές ομορφιές που διαθέτει η περιοχή του Οροπεδίου.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Οροπεδίου Γιώργο Αθανασάκη: «Δεν αρκεί το ότι η τεχνογνωσία κατασκευής των αντλητικών ανεμόμυλων εντάχθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, πρέπει να υποστηρίξουμε περαιτέρω το σπουδαίο και σημαντικό που αντιπροσωπεύουν για τον τόπο μας οι ανεμόμυλοι. Κι  αυτό θα συμβεί με το  ξεχωριστό αιολικό πάρκο που σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε».


Πηγή: pancreta.gr