Στ. Κασσελάκης από Χανιά: «Πάμε να φτιάξουμε το σπίτι μας. Η μοίρα των Ελλήνων δεν είναι δεδομένη» - Ειδήσεις Pancreta

Όλα τα επίπονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία άγγιξε στην ομιλία που έκανε το βράδυ της Πέμπτης στα Χανιά ο Στέφανος Κασσελάκης, στην πρώτη προεκλογική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των ευρωεκλογών. Η ακρίβεια είναι το σημαντικότερο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με μερικές τολμηρές προτάσεις.

Μηδενικός ΦΠΑ και άλλες προτάσεις ελάφρυνσης
«Πρέπει να θεσπιστεί μηδενικός ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, όπως το ψωμί, το γάλα και αλλά προϊόντα πρώτης ανάγκης. Γνωρίζω ότι στην Κρήτη είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα, αλλά στη χώρα υπάρχουν οικογένειες που πεινούν. Υπάρχουν τεράστια υπερκέρδη στα σουπερμάρκετ. Πρέπει να πέσουν οι τιμές στα βασικά προϊόντα», είπε ο κ. Κασσελάκης.
 

Χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτο, το να πωλείται η βενζίνη που διυλίζεται στη χώρα, φθηνότερα στην Κύπρο από ό,τι στην Ελλάδα και πρότεινε μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στυν ελάχιστο συντελεστή, και μηδενικό συντελεστή για τους αγρότες.

Για τις επιχειρήσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε μείωση του φόρου επί των κερδών στο 17% για όσες από αυτές έχουν κέρδη κάτω από 220.000 ευρώ. δηλαδή για το 97% των επιχειρήσεων στη χώρα. Για τις υπόλοιπες, πρότεινε αύξηση στο 24%, ενώ χαρακτήρισε παρανοϊκό το να υπάρχει προκαταβολή φόρου για τους επαγγελματίες και είπε πως πρέπει να καταργηθεί.

«Ο βασικός μισθός που ανακοινώθηκε είναι ευπρόσδεκτος, αλλά παραμένει κάτω από τον πληθωρισμό. Σημαίνει δηλαδή φτωχοποίηση», είπε ακόμα ο κ. Κασσελακης.

Επανίδρυση αστυνομίας μετά τον φόνο σε αστυνομικό τμήμα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη φρικτή δολοφονία στους Άγιους Αναργύρους, αφιέρωσε αρκετό χρόνο σε ζητήματα ασφάλειας των πολιτών:

«Δεν ήταν η κακιά η ώρα. Δεν κατηγορώ τους αστυνομικούς γενικά. Αλλά αυτό που έγινε μπροστά σε φυλάκιο αστυνομικού τμήματος, δείχνει ότι η αστυνομία χρειάζεται επανίδρυση. Θεσμικά δεν δουλεύει. Πριν ένα χρόνο είχαμε την ιστορία με τους Κροάτες και τη δολοφονία του φιλάθλου της ΑΕΚ, σήμερα αυτό. Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Πρέπει η ηγεσία της αστυνομίας να τοποθετείται από τη Βουλή με συναίνεση, και να υπάρχει λογοδοσία. Όλοι οι αστυνομικοί πρέπει να μπαίνουν μέσω Πανελληνίων και να καταργηθούν οι ειδικοί φρουροί που έχουν εκπαίδευση δυο μηνών», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Τόνισε ακόμα ότι πρέπει να λειτουργήσει ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς. «Να επιλέγονται με βάση εντοπιότητα, να είναι η δική τους γειτονιά, αυτή που θα επιτηρούν», είπε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται και ψηφιοποίηση των αστυνομικών υπηρεσιών.

«Όχι» σε στρατιωτικές περιπέτειες στο εξωτερικό

Ο κ. Κασσελάκης τόνισε ότι δεν επιθυμεί η χώρα να σύρεται σε συρράξεις στις οποίες εμπλέκονται οι ΗΠΑ ανά την υφήλιο:

«Το κόμμα μας είναι φιλοευρωπαϊκό, περισσότερο από διατλαντικό. Δεν θέλουμε να μπλεκόμαστε σε όσα κάνει η Αμερική ανά τον κόσμο. Και μπορώ να το λέω ελεύθερα, διότι έχω φορολογηθεί πλήρως στην Αμερική και δεν τους χρωστάω τίποτα»

«Είμαστε με τον παλαιστινιακό λαό, ξεκάθαρα», υπογράμμισε ο κ. Κασσελακης για το ζήτημα του πολέμου στη λωρίδα της Γάζας.

Δημογραφικό και χτίσιμο κατοικιών

Η σύγχρονη Αριστερά πρέπει να εξασφαλίσει στέγη στους ανθρώπους, αν θέλει να συμβάλει στη λύση του δημογραφικού προβλήματος, επισήμανε ακόμα ο Στέφανος Κασσελάκης:

«Το 2050,αν δεν αλλάξει κάτι, θα είμαστε 6.5 εκατομμύρια Έλληνες. Έχουμε τεράστιο πρόβλημα δημογραφικό. Μέρος αυτού είναι ότι οι άνθρωποι έχουν πρόβλημα στέγης. Η σύγχρονη αριστερά δεν αρκείται να βλέπει το Αirbnb, αλλά θα χτίσει κατοικίες για τους ανθρώπους, και για να γυρίσουν Έλληνες του εξωτερικού στη χώρα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ευρωεκλογές και κουβέντα με τον κόσμο

«Επιλέξαμε καινοτόμο διαδικασία για τις ευρωεκλογές. Επιλέγετε εσείς τους υποψήφιους, όχι ο πρόεδρος ή μια κλίκα», είπε αναφερόμενος στις προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κασσελακης, δίνοντας στη συνέχεια τον λόγο σε υποψηφίους στις προκριματικές, ο καθένας εκ των οποίων απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό.

Έπειτα από αυτό, ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό. Αναφέρθηκαν διάφορα ζητήματα, από τα Τέμπη μέχρι τους πυλώνες υψηλής τάσης στην Κρήτη, με τον κ. Κασσελάκη να μην αφήνει την ευκαιρία να σχολιάσει δηκτικά την αμνήστευση, όπως τη χαρακτήρισε, του Κώστα Καραμανλή:

«Αυτοί που ευαγγελίζονται νόμο και τάξη, πάνε να αμνηστεύσουν τον υπουργό Καραμανλή. Ένα τζάκι αμνηστεύει ένα άλλο τζάκι και το λένε νομιμότητα», είπε ο κ. Κασσελακης. «Θα κινήσουμε τη συνταγματική διαδικασία να αλλάξουμε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αλλά δεν φτάνει η αξιωματική αντιπολίτευση σε αυτό το θέμα, χρειάζεται κοινωνική αντιπολίτευση», προσέθεσε.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει αναφορά στην καταγωγή του και την οικογένειά του, η οποία, όπως είπε, ήταν πάντα δημοκρατική. Και όταν κάποιος από το ακροατήριο ανέφερε κάτι για τον Παύλο Πολάκη, ο κ. Κασσελάκης ήταν ξεκάθαρος:

«Εννοείται ότι ο Παύλος είναι δίπλα μου και είμαι δίπλα του», είπε για τον Παύλο Πολάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Όταν ακούμε κατηγορίες ότι έχουμε ψυχή Πολάκη, εγώ λέω μπράβο, γιατί ο Παύλος είναι τίμιος άνθρωπος»

Την ομιλία παρακολούθησαν εκατοντάδες άνθρωποι, ενώ στο ακροατήριο βρίσκονταν οι βουλευτές Παύλος Πολάκης, Βαγγέλης Αποστολάκης και Θεοδώρα Τζάκρη.


Πηγή: zarpanews.gr