Μετά απο 29 μήνες δόθηκε το πρώτο άτοκο δάνειο σε σεισμόπληκτη οικογένεια από το Αρκαλοχώρι - Ειδήσεις Pancreta

Συνεχίζεται ο "Γολγοθάς" για τους υπόλοιπους δικαιούχους

Το πρώτο άτοκο δάνειο για την αποκατάσταση ζημιών σε σπίτι οικογένειας που είχε χαρακτηριστεί «κόκκινο» μετά τον φονικό σεισμό του Αρκαλοχωρίου είναι πραγματικότητα. Χρειάστηκε να περάσουν 29 μήνες από την ημέρα που ο Εγκέλαδος άφησε το καταστροφικό αποτύπωμά του στην περιοχή και να προηγηθούν πολύμηνες προσπάθειες και πιέσεις από τον Σύλλογο Σεισμόπληκτων Αρκαλοχωρίου «Η Ελπίδα», ώστε η οικογένεια αυτή να μπορέσει να πάρει τα περίπου 20.000 ευρώ που χρειάζεται για να ολοκληρώσει τις εργασίες και να επιστρέψει στο σπίτι της.

Και αν η ιστορία της συγκεκριμένης οικογένειας σεισμόπληκτων είχε αίσιο τέλος, δεν ισχύει το ίδιο για τις υπόλοιπες που έχουν κάνει αιτήσεις χορήγησης άτοκων δανείων, οι οποίες, όμως, έχουν απορριφθεί από τις τράπεζες.

Έχουν απορριφθεί 30 αιτήσεις

Όπως αναφέρει στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Γκαντάτσιος, άλλες περίπου 30 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έχουν απορριφθεί από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα οι σεισμόπληκτοι αυτοί να μην μπορούν να ολοκληρώσουν τις εργασίες επισκευής και ανακατασκευής που έχουν ξεκινήσει με την κρατική αρωγή και να κινδυνεύουν πλέον να κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν λάβει.

Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες

Όπως ο ίδιος αναφέρει, ο σύλλογος θα συνεχίσει τις προσπάθειες, ώστε να δοθούν μπορέσουν οι δικαιούχοι να πάρουν τα προβλεπόμενα άτοκα δάνεια και να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Μάλιστα, όπως σημειώνει, ο Σύλλογος έχει δεχθεί πολλά τηλεφωνήματα από δικαιούχους καθώς, όπως λέει, είναι το πρώτο άτοκο δάνειο που χορηγείται από ελληνική τράπεζα σε πληγέντα δικαιούχο από φυσικά αίτια από το 2017 και μετά. Αυτό, όμως, κατέστη δυνατό, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του συλλόγου «έπειτα από προσπάθειες πολλών μηνών και κατόπιν συντονισμένων πιέσεων, παρεμβάσεων και επωνύμων καταγγελιών από συμπολίτες μας αλλά και του συλλόγου μας σε διάφορους αρμόδιους φορείς όπως η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (επιστολή στις 25/04/2023), Συνήγορο Πολίτη (επιστολή στις 25/04/2023), Συνήγορο του Καταναλωτή (επιστολή και απάντηση 28/04/2023) ΔΟΘΗΚΕ το πρώτο άτοκο δάνειο για επισκευή/ανακατασκευή δικαιούχου που είχε υποστεί ζημιές από το σεισμό της 27 Σεπτεμβρίου 2021 από ΕΝΑ πιστωτικό ίδρυμα».

Εντοπίστηκαν και άλλα προβλήματα

Κατά τη διαδικασία αυτή, ωστόσο, εντοπίστηκαν και άλλα προβλήματα που αφορούν όλους τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές (σεισμοπαθείς, πλημμυροπαθείς, πυροπαθείς) και συγκεκριμένα επιπλέον χρεώσεις από τα πιστωτικά ιδρύματα για την χορήγηση άτοκου δανείου με έξοδα κατάρτισης φακέλου, προσημείωσης όταν το άτοκο δάνειο ξεπερνάει το ποσό των 10.000 ευρώ και άρσης προσημείωσης όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

«Για όλα τα παραπάνω εμπόδια τα οποία θα δυσχεράνουν, θα επιδεινώσουν την γρήγορη αποκατάσταση καθώς και θα επιφορτίσουν με επιπλέον σημαντικά ποσά τους πληγέντες (σεισμόπληκτους, πλημμυροπαθείς, πυροπαθείς) ζητήθηκε η άμεση διόρθωσή τους και απαλλαγή των πληγέντων από τις επιπρόσθετες επιβαρύνσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

3.000 φάκελοι για επισκευή

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τον κ. Γκαντάτσιο, έχουν κατατεθεί 3.000 φάκελοι για επισκευή και ανακατασκευή κτισμάτων στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου που έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό και μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί μόλις 97 άδειες, κάτι που καταδεικνύει τις δυσκολίες με τις οποίες παραμένουν αντιμέτωποι οι σεισμόπληκτοι, σχεδόν 2,5 χρόνια μετά τον σεισμό που άλλαξε τις ζωές τους.


Πηγή: ertnews.gr