Ηράκλειο: Διήμερη μαθητική κατάληψη στο Μουσικό Σχολείο και πορεία αύριο στο κέντρο του Ηρακλείου - Ειδήσεις Pancreta

Κατάληψη από σήμερα το πρωί πραγματοποιούν στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου οι μαθητές που διαμαρτύρονται για τις ακατάλληλες κτιριακές υποδομές και μια σειρά ακόμη θεσμικά και οικονομικά θέματα, μεταξύ των οποίων είναι και η ακύρωση της ίδρυσης τμήματος Μουσικών Σπουδών στην Κρήτη.

Οι μαθητική διαμαρτυρία, όπως είπε στην ΕΡΤ η γραμματέας του Δεκαπενταμελούς Συμβουλίου Χάρις Ορφανού, θα συνεχιστεί και θα κορυφωθεί αύριο Πέμπτη, με κατάληψη για δεύτερη ημέρα στο σχολείο και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Ηρακλείου, όπου, όπως είναι γνωστό θα γίνει και το παγκρήτιο συλλαλητήριο για την υγεία.

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου ζητούν την δημιουργία κατάλληλων κτιριακών υποδομών, θέρμανση, κάλυψη των κενών θέσεων καθηγητών σε βασικά όργανα, δωρεάν σχολικά εγχειρίδια, μοριοδότηση για εισαγωγή στις μουσικές σχολές κ.α.

Στο πλευρό των μαθητών, που συμμετέχουν στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις στα μουσικά σχολεία, τάσσονται και οι γονείς.

Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου “Μίκης Θεοδωράκης”: «Δυστυχώς η φιλότιμη προσπάθεια διοίκησης, εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων και κηδεμόνων για μόρφωση και προκοπή, παρεμποδίζεται από τις δυσχέρειες που προκαλούν τα ακατάλληλα κτήρια στα οποία στεγάζεται το Σχολείο μας». Πρόκειται για στρατιωτικά κτήρια τα οποία φτιάχτηκαν πριν πολλές δεκαετίες. Παράλληλα, όπως τονίζεται, οι συνθήκες στις αίθουσες διδασκαλίας μουσικών οργάνων είναι ανυπόφορες, λόγω έλλειψης θέρμανσης και κλιματισμού, ενώ υπάρχει έλλειψη και σε μεγάλες αίθουσες για τη σίτιση των μαθητών, συναυλίες και πρόβες των μεγάλων μουσικών συνόλων κ.α., αλλά και σε μικρές αίθουσες για εξατομικευμένα μαθήματα. «Στα παραπάνω, να προστεθεί και η απογοήτευση για την πρόσφατη απόφαση ακύρωσης της ίδρυσης τμήματος Μουσικών Σπουδών στην Κρήτη. Ένα τέτοιο τμήμα θα επέκτεινε την ακαδημαϊκή αριστεία των ΑΕΙ της Κρήτης και στην Μουσική, αλλά και θα ελάφρυνε τον οικογενειακό προϋπολογισμό από το κόστος μετοίκησης των παιδιών μας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Άρτα ή Κέρκυρα», υπογραμμίζει ο Σύλλογος Γονέων.

Από την πλευρά του, το δεκαπενταμελές συμβούλιο του Μουσικού Σχολείο Ηρακλείου ζητά αναλυτικά:

Για το σχολείο:

Να καταστούν όλοι οι χώροι του σχολείου προσβάσιμοι για όλα τα άτομα. Για παράδειγμα το κτίριο των μουσικών οργάνων διαθέτει μόνο μία – και αυτή στενή – σκάλα, αποκλείοντας ανάπηρα άτομα (που χρησιμοποιούν αμαξίδιο, πατερίτσες κ.λπ.).

Δημιουργία κατάλληλων κτιριακών υποδομών, οι οποίες θα πληρούν τις προϋποθέσεις για τη στέγαση ενός μουσικού σχολείου, καθώς το παρόν κτήριο είναι εντελώς ακατάλληλο. Υπάρχει απόλυτη ανάγκη στη δημιουργία κατάλληλης αίθουσας συναυλιών (μιας και τόσα χρόνια δεν υπάρχει τίποτα αντίστοιχο), αλλά και αιθουσών διδασκαλίας με ηχομόνωση.

Κάλυψη των ελλείψεων των καθηγητών στο υποχρεωτικό όργανο του ταμπουρά, αλλά και σε πολύ βασικά όργανα όπως το τσέλο, το κλαρινέτο και τα ευρωπαϊκά κρουστά.

Ανακατασκευή του γειτονικού εγκαταλελειμμένου κτηρίου «Νο 302» και επανάχρησή του με σκοπό να καλύψει βασικές ανάγκες του σχολείου μας όπως αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσες οργάνων, αίθουσα εστίασης. Σύμφωνα με μελέτη που έχει εκπονηθεί, με ένα σχετικά χαμηλό κόστος και σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες που ξεκίνησαν στο παρελθόν και σταμάτησαν για άγνωστο λόγο.

Εδώ και 2,5 χρόνια πλέον, έχει πραγματοποιηθεί αυτοψία από μηχανικό του Δήμου για εγκατάσταση κλιματιστικών μονάδων στις αίθουσες μουσικών οργάνων όπου δεν υπάρχει κεντρική θέρμανση. Τα κλιματιστικά είναι απαραίτητα για την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων καθώς τον χειμώνα η θερμοκρασία πέφτει σε απαγορευτικά επίπεδα. Η δυσμενής αυτή κατάσταση είναι χρόνια, ώστε καθηγητές και καθηγήτριες έχουν φέρει από τα σπίτια τους δικά τους θερμαντικά σώματα!

Σε πανελλαδικό επίπεδο:

Συγγραφή σχολικών εγχειριδίων και δωρεάν παραχώρηση τους από το κράτος, καθώς και δημιουργία καθορισμένης ύλης στα μουσικά μαθήματα, η οποία θα είναι κοινή για όλα τα μουσικά σχολεία πανελλαδικά.

Μοριοδότηση και ποσόστωση στις πανελλαδικές εξετάσεις στα παιδιά που ενδιαφέρονται για τις μουσικές σχολές.

Πιστοποίηση των θεωρητικών σπουδών (π.χ. θεωρία, αρμονία) και των μουσικών οργάνων σε κάθε απόφοιτο μουσικού σχολείου.

Δημιουργία ενός πεδίου προσανατολισμού οπού θα επιλέγεται από τους ενδιαφερομένους μαθητές αποκλειστικά για τα τρία τμήματα μουσικών σπουδών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κανένα από τα υπάρχοντα πεδία δεν μας καλύπτουν επαρκώς με αποτέλεσμα τη γενικευμένη δυσφορία των μαθητών.

Επιχορήγηση ενός ποσού (voucher) για την αγορά των υποχρεωτικών μουσικών οργάνων στους μαθητές της Α’ Γυμνασίου των μουσικών σχολείων της χώρας.

Ίδρυση τμήματος μουσικών σπουδών, που απουσιάζει πλήρως από την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο, με αποτέλεσμα τα ενδιαφερόμενα άτομα από τις προαναφερθείσες περιοχές να καταφεύγουν σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας μακριά από τον τόπο τους, και να επιβαρύνονται με σημαντικά έξοδα.


Πηγή: ertnews.gr