Η παράταξη "Ηράκλειο Για Σένα" για τα δημοτικά τέλη - Ειδήσεις Pancreta

Η Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ, Μαρία Καναβάκη, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Ηρακλείου συμμετείχε και τοποθετήθηκε εκτενώς στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 15/11/2023 με θέμα τα Δημοτικά Τέλη 2024.

Επισημαίνουμε με κάθε σεβασμό ότι η συγκεκριμένη σύσκεψη θα έπρεπε να είχε προηγηθεί της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου στις 13/11/2023, καθώς χωρίς διαβούλευση είχαν εισαχθεί στο ΔΣ για λήψη απόφασης οι εισηγήσεις και μάλιστα μεγάλης αύξησης των δημοτικών-ανταποδοτικών τελών και των τελών κοινοχρήστων χώρων του έτους 2024.

Έτσι, θα μπορούσε να είχε προκύψει και ένα κοινής αποδοχής πλαίσιο τόσο για το διαδικαστικό ζήτημα, δηλαδή ποιο ΔΣ θα λάβει τις αποφάσεις, όσο και για το ουσιαστικό, ο καθορισμός δηλαδή των νέων τελών (αύξηση, μείωση ή πάγωμα).

Σε κάθε περίπτωση εστιάζοντας στην πολιτική διάσταση του θέματος θεωρούμε ότι το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ακόμα και αν τυπικά έχει το δικαίωμα ψήφισης των τελών του επόμενου έτους, δεν νομιμοποιείται ηθικά και πολιτικά στη λήξη του, να λαμβάνει τέτοιες σοβαρότατες αποφάσεις, που επηρεάζουν το σύνολο των δημοτών (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) και οι οποίες είναι καθοριστικές για την νέα δημοτική θητεία.

Οι αποφάσεις για τα επίμαχα και σημαντικά αυτά θέματα να ληφθούν από το νέο Δημοτικό Συμβούλιο άμεσα από 1/1/2024.

Εάν αυτό συμβεί από το παρόν ΔΣ, πρέπει να ξεκινήσει ένας κύκλος ενημέρωσης και διαλόγου, οι αρμόδιες Υπηρεσίες να παρουσιάσουν πλήρως τα δεδομένα, να προσκομιστούν τα απαραίτητα στοιχεία (προσχέδιο Προϋπολογισμού, Τεχνικού Προγράμματος 2024 κλπ.) στις παρατάξεις του παρόντος και του επόμενου ΔΣ, ώστε να μπορέσουν να τοποθετηθούν όλοι και κυρίως η εκλεγμένη νέα Δημοτική Αρχή να διατυπώσει συγκεκριμένα το ύψος και τις τιμές των τελών που κρίνει ότι πρέπει να καθοριστούν.

Με δεδομένο ότι η σύσκεψη στις 15/11/2023 είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, αναμένουμε την εξέλιξη του θέματος και δηλώνουμε την ειλικρινή διάθεσή μας να συμβάλλουμε εποικοδομητικά όπου χρειαστεί.


Πηγή: pancreta.gr