Ιεράπετρα: Τεράστιες οι καταστροφές από τη φωτιά - Ειδήσεις Pancreta

Μία δύσκολη νύχτα πέρασαν Πυροσβεστικές Δυνάμεις οι οποίες κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, καθώς και κάτοικοι στην περιοχή της Ανατολής Ιεράπετρας, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα, η οποία ξέσπασε στην περιοχή το μεσημέρι της Πέμπτης. Ωστόσο ενώ αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, υπάρχουν, όμως, ενεργές μικροεστίες και υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης.

Εικοσιπέντε οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 52 άνδρες, παραμένουν στην περιοχή, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Μύρτου, περιοχή που έχει πάθει και τις μεγαλύτερες καταστροφές, ένα ελικόπτερο βρίσκεται εκεί ρίχνοντας νερό στις μικροεστίες.

Ανυπολόγιστες ζημιές, ζητούν αποζημιώσεις

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που αφήνει πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά, η οποία έκανε στάχτη αγροικίες, θερμοκήπια, λιόφυτα, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, κάτω από τον οικισμό Ανατολή Ιεράπετρας μέχρι τους οικισμούς Κοπάνες, Αμμουδάρες και Γαβρίλη φτάνοντας κοντά στο Νέο Μύρτος, και καταλήγοντας στις ακτές του Λιβυκού Πελάγους.

Μεγάλη είναι και η δυσαρέσκεια των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι ζητούν βοήθεια από την κρατική μηχανή, αισθάνονται απροστάτευτοι και απογοητευμένοι και ζητούν να αποζημιωθούν όσοι έχουν υποστεί ζημιές από τη μεγάλη πυρκαγιά.

Το χρονικό

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 21 Απριλίου, πιθανολογείται από αναζωπύρωση, κάτω από τον παραδοσιακό οικισμό Ανατολή εκεί όπου την περασμένη Δευτέρα είχαν καεί γύρω στα 50 στρέμματα θαμνώδους δασικής έκτασης. Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί βόρειοι άνεμοι εντάσεως 7-8 Μποφώρ, με αποτέλεσμα η φωτιά να εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Σύμφωνα με την εικόνα που μας είχε μεταφέρει γύρω στη 1.30 μ.μ. ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Προϊστάκης, η φωτιά μέσα σε λίγη ώρα από την έναρξη της πυρκαγιάς είχε απλωθεί σε ένα τεράστιο μέτωπο γύρω στα 5 χιλιόμετρα.

Η πυρκαγιά διέτρεχε πολύ μεγάλες αποστάσεις, από τις σπίθες που μετέφερε προς πάσα κατεύθυνση ο άνεμος, και ήταν από την αρχή βέβαιο ότι, μόνο από αέρος θα μπορούσε να την περιορίσει κάποιο πυροσβεστικό μέσο, είτε αεροπλάνο είτε ελικόπτερο, αν υπήρχε και αν θα μπορούσε να πετάξει.

Από εδάφους οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν μπορούσαν σε μια τέτοια πυρκαγιά να προσφέρουν ουσιαστικά, και η τελική της κατάληξη εκτιμούσαν από την αρχή οι ηλικιωμένοι ανατολιώτες που έχουν ξαναζήσει τέτοιες καταστάσεις θα ήταν η θάλασσα του Λιβυκού πελάγους και η περιοχή Αμμουδάρες.

Πάντως, σύμφωνα με το Συντονιστικό της πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο σημείο στις 5.00 μ.μ. είχαν σταλεί 20 πυροσβεστικά οχήματα από όλη την Κρήτη με 40 άνδρες, τρεις υδροφόρες από Ιεράπετρα και Βιάννο και ομάδες με εθελοντές από την ευρύτερη περιοχή.

Στις 4 το απόγευμα, ενώ οι φλόγες είχαν μπει στον οικισμό Αμμουδάρες και έκαιγαν σπίτια και θερμοκήπια πάρα πολύς κόσμος βρισκόταν έξω από τις περιουσίες του και κατέβρεχε τα ξερόχορτα προκειμένου να αποτρέψει την μετάδοση της, κατά μήκος της επαρχιακής οδού Ιεράπετρας-Βιάννου.

Από τις 6 το απόγευμα ενισχύθηκαν αρκετά οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας. Τριάντα οχήματα με 60 άνδρες της Πυροσβεστικής καθώς και δεκάδες εθελοντές δασοπυροσβέστες ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης σε μια συντονισμένη και μαζική προσπάθεια.

Σε μια πρώτη και πρόχειρη αποτίμηση, η φωτιά έκαψε 100 στρέμματα συνολικά. Από αυτά 5-6 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, πάρα πολλούς ελαιώνες και μελίσσια, θερμοκήπια και αρδευτικά δίκτυα.

Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Κρήτης, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται οποιαδήποτε καύση  στα δάση ,σε δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές  εκτάσεις.

Η απαγόρευση αυτή ισχύει από 1/5 έως και 31/10/16.

Αγροτικές εργασίες που απαιτούν την καύση χόρτων, καλαμιών ή άλλων γεωργικών υπολειμμάτων, μπορούν να γίνουν αποκλειστικά και μόνο με την άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίες.


Πηγή: cna.gr