Κρήτη: Διώξεις για εγκληματική οργάνωση στους συλληφθέντες για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας - Ειδήσεις Pancreta
Συνταξιούχος αρχαιολόγος, πρώην λιμενικός και ένας επιχειρηματίας ανάμεσα στους αρχαιοκάπηλους Την Παρασκευή οι απολογίες - Αναλυτικά οι διώξεις που τους ασκήθηκαν.
 

Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και ένταξη σε αυτήν άσκησε κατά περίπτωση στους οκτώ από τους εννέα εμπλεκόμενους στην μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που εξιχνιάστηκε χθες, Τρίτη (18/4) από την ΕΛΑΣ.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας Ηρακλείου άσκησε ποινική δίωξη για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης σε βάρος των τριών βασικών κατηγορουμένων, τον πρώην λιμενικό, τον συνταξιούχο αρχαιολόγο και τον επιχειρηματία. Εναντίον των υπόλοιπων πέντε φερόμενων ως εμπλεκόμενων στην υπόθεση, με εξαίρεση τον Ιταλό επίδοξο αγοραστή, απήγγειλε κατηγορίες για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση.

Επίσης, οι τρεις βασικοί κατηγορούμενοι διώκονται για αποδοχή και διάθεση μνημείων που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, τα οποία ο υπαίτιος γνωρίζει ότι προέρχονται από αξιόποινη πράξη, τετελεσμένη από κοινού κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση. Ο Ιταλός συλληφθείς διώκεται για απόπειρα αποδοχής των μνημείων και τρεις από τους συλληφθέντες για άμεση συνέργεια στην αποδοχή και διάθεση μνημείων.

Δύο ακόμα από τους συλληφθέντες διώκονται για υπεξαίρεση μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας τελεσθείσα από κοινού, κατ΄επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση. Τέλος, δύο εκ των συλληφθέντων διώκονται για παράβαση της υποχρέωσης δήλωσης μνημείων τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Οι επτά συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον της ανακρίτριας, από την οποία αναμένεται ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι.

Οι ρόλοι και οι θησαυροί

Επτά λάρνακες και 88 αγγεία, αρχαιότητες υστερομινωϊκής και λίθινης εποχής, εξαιρετικά σπάνιες και αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ, είναι ανάμεσα στα όσα κατέσχεσε η Αστυνομία από την σπείρα των αρχαιοκαπήλων που εξαρθρώθηκε στην Κρήτη και θα αποδοθούν πίσω στην εφορία αρχαιοτήτων. Στην πλειοψηφία τους φαίνεται να είναι προϊόντα λαθρανασκαφών που άλλαζαν χέρια, μέχρι να βρεθούν οι υποψήφιοι συλλέκτες και αγοραστές.

Τον ρόλο του «εγκέφαλου» τον είχε ένας 39χρονος επιχειρηματίας και ξυλουργός αλλά τον πιο κεντρικό ρόλο τον είχε ένας 72χρονος συνταξιούχος αρχαιολόγος και πρώην εργαζόμενος στην τοπική εφορία αρχαιοτήτων που ουσιαστικά οι δικές του γνώσεις είναι αυτές που καθοδηγούσαν και τις κινήσεις της υπόλοιπης σπείρας.

Ανάμεσα στα μέλη ένας πρώην λιμενικός και ένας άντρας που έπαιζε τον ρόλο του διερμηνέα στις συνεννοήσεις με τον Ιταλό υποψήφιο αγοραστή των αρχαιοτήτων, ο οποίος συνελήφθη χθες το βράδυ.

Συνολικά έως τώρα έχουν συλληφθεί επτά άτομα και αναζητούνται ακόμη δύο, ενώ ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο 69χρονος Ιταλός που σκόπευε να αγοράσει τις σημαντικές αυτές ελληνικές αρχαιότητες.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις των νομοθεσιών περί κατοχής και εμπορίας αρχαιοτήτων και περί όπλων. Όπως προέκυψε, τρεις από τους δράστες, τουλάχιστον από το 2020, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση παράνομης κατοχής και εμπορίας αρχαιοτήτων με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένα οι δύο εξ’ αυτών είχαν το ρόλο εντοπισμού αρχαιοτήτων ή κατόχων αρχαιοτήτων, της ανεύρεσης ενδιαφερόμενου αγοραστή και της ρύθμισης των λεπτομερειών για την ολοκλήρωση της παράνομης αγοραπωλησίας, ενώ ο τρίτος είχε το ρόλο του εκτιμητή της πολιτιστικής και χρηματικής αξίας των αρχαίων αντικειμένων, λόγω εξειδικευμένων γνώσεων που κατείχε από προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, στα μέσα Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, τρεις από τους δράστες ήρθαν σε επαφή με δύο άλλους, οι οποίοι κατείχαν παρανόμως αρχαιότητες και επιθυμούσαν να διαθέσουν προς πώληση. Στη συνέχεια, ήρθαν σε επαφή με έτερο δράστη, που τους υπέδειξε ενδιαφερόμενο Ιταλό συλλέκτη για την αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, βραδινές ώρες της Κυριακής του Πάσχα 16 Απριλίου, ο αλλοδαπός έφτασε στο Ηράκλειο Κρήτης και παρελήφθη από τους τρεις πρώτους δράστες. Την επόμενη ημέρα, αφού παρέλαβαν και τους άλλους δύο δράστες μετέβησαν σε αγροικία αγροτικής τοποθεσίας του Δήμου Ηρακλείου, όπου συναντήθηκαν με τους δύο που κατείχαν τις αρχαιότητες.

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση κατά τη διάρκεια της συνάντησης, την Δευτέρα του Πάσχα, με τη συμμετοχή και του Τ.Ε.Κ.Α.Μ. Κρήτης, ενώ στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, σε επιχείρηση και σε αποθηκευτικό χώρο αυτής εντοπίστηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 7 κιβωτιόσχημες λάρνακες, εκ των οποίων δύο σώζουν αετοματικά καλύμματα, υστερομινωικής ΙΙΙΑ2-Β περιόδου (1400-1300 π.χ.), προερχόμενες από ταφικά σύνολα, κάποιες εκ των οποίων περιέχουσες οστά, 88 αγγεία ιδίας περιόδου αλλά και λίθινης εποχής, 3 κυνηγετικά όπλα, σκοπευτικό πιστόλι, 38 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και μεταλλική ράβδος και ηλεκτρονικός υπολογιστής και φορητοί δίσκοι αποθήκευσης ψηφιακών αρχείων.

Η προανάκριση και οι έρευνες για τη διακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζονται.


Πηγή: news247.gr