Κ. Λαγουβάρδος: “Προβολή στο κλίμα του μέλλοντος για την Κρήτη ο φετινός χειμώνας” - Ειδήσεις Pancreta

«Καμπανάκι» για ένα νέο κλίμα, με υψηλότερες θερμοκρασίες, περισσότερες ημέρες ξηρασίας και έντονα καιρικά φαινόμενα, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, αποτελούν οι αναλύσεις των μετεωρολόγων αναφορικά με τα καιρικά δεδομένα των τελευταίων ετών.

Ο φετινός χειμώνας, που, με εξαίρεση λίγες ημέρες, μόνο χειμώνα δεν θύμιζε, θα μπορούσε να είναι προβολή στο μέλλον για το κλίμα της Κρήτης και όχι μόνο, αναφέρει με δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπίου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

Κ. Λαγουβάρδος: “Προβολή στο κλίμα του μέλλοντος  για την Κρήτη ο φετινός χειμώνας”

«Οι θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της Κρήτης, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, ήταν το τρίμηνο του χειμώνα, δηλαδή Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου  – Φεβρουαρίου, τις περισσότερες ημέρες, πάνω από τις κανονικές τιμές. Δηλαδή 65 με 70 από τις 90 ημέρες του χειμώνα σημειώθηκαν θερμοκρασίες που δεν θύμιζαν χειμώνα, με εξαίρεση το πρώτο 15ήμερο του Φεβρουαρίου, όταν είχαμε αρκετά χιόνια και κρύο», επισημαίνει ο κ. Λαγουβάρδος.

Συνεχίζοντας επισημαίνει: «Όσον αφορά τις βροχές, θα ολοκληρώσουμε την ανάλυση και για τις υπόλοιπες περιοχές της Κρήτης, αλλά ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Ρέθυμνο, σε τέσσερις βασικούς σταθμούς που λειτουργούμε εδώ και χρόνια στο νομό, είχαμε τις λιγότερες των τελευταίων ετών, συγκρίσιμες με το 2017 – 2018. Αλλά, επειδή έχουν μεσολαβήσει τέσσερις πολύ βροχερές χρονιές, αυτή η διαφορά φαίνεται μεγαλύτερη. Μετά από αυτές τις τέσσερις καλές χρονιές είχαμε τον φετινό χειμώνα και φθινόπωρο, με βροχές αρκετά περιορισμένες. Θα δούμε πώς θα πάει ο Απρίλιος – έχουμε κάποιες βροχές – και θα επανέλθουμε με νέες αναλύσεις. Και σε ό,τι αφορά τα χιόνια, οι εικόνες των χιονισμένων βουνών θυμίζουν περισσότερο Μάιο παρά τέλος Μαρτίου – αρχές Απριλίου».

Κ. Λαγουβάρδος: “Προβολή στο κλίμα του μέλλοντος  για την Κρήτη ο φετινός χειμώνας”

Από τις αναλύσεις των μετεωρολόγων, όπως φαίνεται και στο σχετικό γράφημα, προκύπτει ότι ο χειμώνας που πέρασε ήταν από τους λιγότερο βροχερούς και τους πιο ζεστούς των τελευταίων ετών. Ωστόσο, με βάση τα δεδομένα, μπορούμε να μιλάμε βάσιμα για κλιματική κρίση και αλλαγή; «Αν κοιτάξουμε τα τελευταία τριάντα χρόνια – ικανή περίοδος για να δούμε – έχουμε μια σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας που κυμαίνεται σε αρκετές περιοχές από 1 έως 1,5 βαθμό όσον αφορά τις μέγιστες τιμές. Δηλαδή από το 1991 μέχρι το 2020 αυτή η θερμοκρασία έχει ανέβει κατά 1 – 1,5 βαθμούς στην Κρήτη. Η Κρήτη είναι λίγο πιο ευνοημένη σε σχέση με άλλες περιοχές επειδή περιβάλλεται από θάλασσα. Όμως, 1,5 βαθμός είναι μια μεταβολή που δεν την βλέπουμε φυσιολογικά σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, επομένως σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή», εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος.

Αναφερόμενος στις βροχοπτώσεις, προσθέτει: «Αυτό που βλέπουμε – και αυτό είναι ένα μοτίβο πρότυπο που περιλαμβάνεται σε όλες τις περιοχές της χώρας μας – είναι το εξής: Ως συνολικό ύψος βροχής σε επίπεδο χρονιάς είμαστε σε καλά επίπεδα, σταθεροποιημένοι. Αυτό, όμως, που βλέπουμε είναι ότι βρέχει λιγότερες μέρες και όταν βρέχει, βρέχει περισσότερο, κάτι που έχει δύο συνέπειες: προκαλεί πιο εύκολα ζημιές και καταστροφές και το νερό συγκρατείται πιο δύσκολα για τον εμπλουτισμό του υδατικού δυναμικού».

Και αυτό το μοτίβο μοιάζει να είναι το σκηνικό του μέλλοντος. Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος: «να πάμε δηλαδή σε ένα κλίμα που θα έχει βροχές, αλλά συγκεντρωμένες σε λιγότερες ημέρες, με περισσότερες ημέρες ξηρασίας στο ενδιάμεσο, πιο έντονα καιρικά φαινόμενα και πιο δύσκολη διαχείριση του νερού. Και πρέπει να δούμε, στην Κρήτη και αλλού, αυτή τη διαχείριση. Να κρατήσουμε όσο μπορούμε το νερό που έχουμε, τα χιόνια που λιώνουν, γιατί ήμασταν τυχεροί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με καλές βροχές, αλλά φέτος δεν ήταν καλά τα πράγματα. Μια δεύτερη κακή χρονιά θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα».


Πηγή: ertnews.gr