ΕΛΜΕ Ρεθύμνου: Λέμε «ΟΧΙ» στην ιδιωτικοποίηση του νερού - Ειδήσεις Pancreta

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου που "ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού", ζητά με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου. "Η ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα, συνιστούν παραβίαση του Συντάγματος, του κράτους δικαίου και των βασικών αρχών του δημοκρατικού πολιτεύματος" τονίζεται στο ίδιο σημείωμα.

Αναλυτικότερα, η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου υπογραμμίζει:

Την επόμενη μέρα της δολοφονίας 57 ανθρώπων στα Τέμπη η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή – και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου – πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας που δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και διαχείρισης απορριμμάτων. Συνολικά το νομοσχέδιο έχει 263 άρθρα, ένα από τα οποία ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Στο πλαίσιο αυτό αφαιρείται από το αρμόδιο Υπουργείο η διαχείριση της υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης, η οποία μεταφέρεται στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Η τελευταία μετονομάζεται πλέον σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), με αρμοδιότητες στις υπηρεσίες ύδατος και διαχείρισης αποβλήτων και απορριμμάτων.

Οι «Ρυθμιστικές Αρχές» αφορούν προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν εμπορευματοποιηθεί και λειτουργούν με όρους αγοράς. Η λειτουργία τους σε ενέργεια και σιδηροδρόμους δείχνει ότι κυριαρχεί η αδιαφάνεια και η αυθαιρεσία· η επέκτασή τους σε νερό και διαχείριση των αστικών αποβλήτων είναι πολύ ανησυχητική. Στην ενέργεια όχι μόνον δεν παρενέβη για τον εξορθολογισμό των στρεβλώσεων με τη ΔΕΗ κλπ., αλλά η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες τιμές ενέργειας ενώ καταστρέφει τους ορεινούς όγκους με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών για να ικανοποιήσει οικονομικά συμφέροντα.

Η ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα, συνιστούν παραβίαση του Συντάγματος, του κράτους δικαίου και των βασικών αρχών του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το ΣτΕ δικαίωσε τους αγώνες του κινήματος για το Δημόσιο Νερό με τις αποφάσεις του το 2014 για το ΤΑΙΠΕΔ, το 2021 για την ΚΥΑ τιμολόγησης νερού, το 2022 για την έξοδο ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το ΤΑΙΠΕΔ και το 2022 κατά της ιδιωτικοποίησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος. Η κυβέρνηση αντί να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή της πλειοψηφίας των μετοχών ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο, με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, ακύρωσε την Απόφαση του 2022 της Ολομέλειας του ΣτΕ, γεγονός που συνιστά ακόμα μια αντιδημοκρατική εκτροπή.

Η εμπειρία σε διεθνές επίπεδο δείχνει ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού οδηγεί σε αύξηση τιμής στο κοινωνικό αγαθό του νερού καθώς και σε σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας του νερού με σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Οι περισσότερες χώρες που είχαν ιδιωτικοποιήσει το νερό επαναφέρουν στο δημόσιο τη διαχείριση αυτού του κοινωνικού αγαθού.

Απαιτούμε:
• Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου.
• Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νερό και τη διαχείρισή του.
• Φτηνό και ποιοτικό νερό. Άμεση μείωση όλων των τιμολογίων.
• Δωρεάν νερό σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
• Καμία διακοπή νερού για χρέη σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες.


Πηγή: goodnet.gr