Με λύρα και χορό αποχαιρέτησαν τον Γεράσιμο Σταματογιαννάκη - Ειδήσεις Pancreta
Μπορεί η κρητική μουσική να αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα της αλλοτρίωσης των πάντων με τους νέους σημαντικούς δημιουργούς που της δίνουν συνέχεια, όμως το άκουσμα των ονομάτων των βετεράνων, ξυπνά άλλες συγκινήσεις. Γιατί αυτοί υπηρέτησαν την παραδοσιακή μουσική σε ατέλειωτες βραδιές που γλεντούσαν σόγια, χωριά ολόκληρα.... Κι ήταν το κέφι γεμάτο από τον παλμό μιας στερημένης ζωής που έκλεβε μια του χάρου μόνο σε τέτοιες στιγμές χαράς.
 
Ο Γεράσιμος έφυγε για να συναντήσει τους άλλους βετεράνους της Κρητικής μουσικής που στολίζουν τον Άδη. Εκτός από το πλούσιο έργο του άφησε και τις παρακαταθήκες του για τους νέους
 
«Έχω κιόλας συμπληρώσει μισό αιώνα γόνιμης, πιστεύω, καλλιτεχνικής προσφοράς στην κρητική μουσική παράδοση. Μισό αιώνα γλέντησα και διασκέδασα την Κρήτη, με χιλιάδες ώρες γνήσιου πανηγυριού και αυθόρμητου γλεντιού όπου πρωταγωνιστούσε όχι η δική μου παρουσία, αλλά η παρουσία της λύρας. Έζησα και βίωσα ομορφιά και μαγεία με ατέλειωτα νυχτοξημερώματα σε χωριά και γειτονιές της Κρήτης, κάτι που είναι όχι μόνο δύσκολο και σπάνιο, αλλά εντελώς απίθανο να το ζήσει κανείς σήμερα. Ήταν εντελώς διαφορετικές εποχές τότε, εντελώς! Γι' αυτό κιόλας δεν κατηγορώ τα σημερινά παιδιά, τους σημερινούς καλλιτέχνες, σχετικά με όλα όσα ακούγονται. Ο καθένας δίνει ό,τι ακριβώς ταιριάζει στον δικό του προσωπικό χρόνο. Τα παιδιά δίνουν πίσω την ξερή, σημερινή εποχή που ζούμε. Αν και είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν παιδιά που ασχολούνται με τη λύρα κι έχουν γνήσια καλλιτεχνική στόφα και θα δείτε ότι κάποια μέρα θα πάνε μπροστά. Είμαι σίγουρος».
(rethnea.gr)
Ο αποχαιρετισμός
Kηδεύτηκε στις 5-4-2016 στο αγαπημένο του χωριό τά Ακούμια Ρεθύμνης. Πριν την ταφή του και κατά την επιθυμίαν του οδηγήθηκε κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο του χωριού του.
Eκεί ο δεξιοτέχνης αστερουσιανός λυράρης Κωστής Kακουδάκης καί συνοδευόμενος από το Μανώλη Bερδινάκη και Γιώργο Νηστικάκη στά λαούτα, απέδωσαν δικούς του σκοπούς, ενω συγχρόνως ο όμιλος βρακοφόρων Κρήτης, αποδίδοντας τιμές καί μέσα σε συγκίνηση, χόρεψαν γύρω από τό φέρετρο του καί ολα αυτά κάτω από το τελευταίο χειροκρότημα φίλων και χωριανών !!!
 

Πηγή: youtube