Ενεργοί Πολίτες: Τεχνικό Πρόγραμμα Δήμου Ηρακλείου - Ειδήσεις Pancreta

Πέρασε και ο Ιανουάριος του 2023 και το θέμα του τεχνικού προγράμματος ( και κατά συνέπεια και του προϋπολογισμού )  δεν έχει συζητηθεί ακόμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Φανερώνεται μία ιδιαίτερη δυσκολία που έχει η Δημοτική Αρχή στην κατάρτιση του. Από το καλοκαίρι του προηγούμενου χρόνου ο αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού προγραμματισμού – Ψηφιακού μετασχηματισμού –Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου & Τουρισμού κ. Σισαμάκης μας ενημέρωσε με επιστολή του για τη βούληση της δημοτικής αρχής να δεχτεί προτάσεις από τις άλλες παρατάξεις.

Στο πλαίσιο αυτό απευθυνθήκαμε άμεσα με επιστολή μας στον Αντιδήμαρχο και ζητήσαμε να μας προσκομίσει στοιχεία, ώστε να μπορέσουμε να ενημερωθούμε για το ύψος των διαθέσιμων πόρων για νέα έργα, αλλά και για το ποια έργα είναι ήδη ενταγμένα στο προσχέδιο του προγράμματος για το 2023, για τα οποία υπάρχουν δεσμεύσεις υλοποίησης. Χωρίς αυτά τα στοιχεία δεν είναι εφικτό να μπορέσει κάποιος να κάνει ρεαλιστικές προτάσεις. Η μοναδική μέχρι χθες απάντηση του Αντιδημάρχου αφορούσε την ενημέρωση του, ότι αναμένονται οι απαντήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και μόλις συγκεντρωνόταν οι δράσεις, θα μας αποστελλόταν τα στοιχεία.

Και ενώ μέχρι και τις 30-01-2023 η απάντηση αυτή δεν υπήρξε ποτέ, χθες (31-01-2023) μας στέλνει νέα επιστολή για την κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων μέχρι τις 02-02-2023, στέλνοντας το πρόγραμμα που έχουν ήδη καταρτίσει. Ο αντιδήμαρχος ζητάει από την αντιπολίτευση για γνώμη εντός δύο ημερών, όταν του έχουν ζητηθεί τα αναλυτικά στοιχεία εδώ και 6 μήνες. Προσχηματικός διάλογος για μία ακόμα χρονιά από τη Δημοτική Αρχή. Έτσι, φαντάζονται την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης…δρόμος μόνο για έναν.

Η πραγματικότητα όμως για άλλη μία φορά ήρθε να επιβεβαιώσει όλα αυτά που από το 2020 τους λέγαμε. Βλέπαμε το άμεσο μέλλον και αυτοί δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν. Στην πρώτη χρονιά του κορωνοϊού, σε ένα εντελώς αβέβαιο περιβάλλον, η «βασική» επιλογή ήταν η προκήρυξη διαγωνισμών ασφαλτόστρωσης και τσιμεντρόστρωσης με πολύ υψηλούς προϋπολογισμούς σε σχέση με το οικονομικό περιθώριο υλοποίησης, που είχε το τεχνικό πρόγραμμα κάθε έτους. Μόλις ολοκληρώθηκαν οι εν λόγω διαγωνισμοί και υπογράφηκαν οι συμβάσεις το πρόβλημα που δεν «υπήρχε» έκανε την εμφάνιση του. Οι πόροι δεσμεύτηκαν εξ ολοκλήρου και ο διαθέσιμος χώρος για νέα έργα χάθηκε. Μόνο συγχρηματοδοτούμενα έργα θα μπορούμε πλέον να διεκδικήσουμε για τα επόμενα δύο χρόνια εκτός κι αν αποφασιστεί τραπεζικός δανεισμός.

Αυτοί είναι οι λόγοι που έφτασε ο Φεβρουάριος του 2023 και ακόμα δεν έχει έρθει προς συζήτηση το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του Δήμου. Κατά τα άλλα υπάρχει προγραμματισμός και όραμα. Όσο δε για τις υπόλοιπες αντιδημαρχίες περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε τι μπόρεσαν να προγραμματίσουν πέρα από τα εγκεκριμένα προγράμματα του ταμείου ανάκαμψης και του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης.

Κι αν δεν εγκριθεί από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβούλιο ποιος θα φταίει; Μα αυτός ο «κακός» νόμος που έγιναν οι εκλογές και επικύρωσε και με τη βούλα το συμβούλιο της επικρατείας ακυρώνοντας τις «αλλαγές» της Νέας Δημοκρατίας.


Πηγή: pancreta.gr