Ανθρώπινη «αλυσίδα» για το νοσοκομείο Ρεθύμνου - Ειδήσεις Pancreta

Συγκέντρωση, πορεία διαμαρτυρίας και συμβολικό… αγκάλιασμα του Ιδρύματος από τους διαδηλωτές

Μία μεγάλη ανθρώπινη αλυσίδα “αγκάλιασε” χθες, συμβολικά, το νοσοκομείο Ρεθύμνου, μαζί και τις ανάγκες και τις αγωνίες των υγειονομικών και της τοπικής κοινωνίας, για το μέλλον της δημόσιας περίθαλψης στον νομό.

Του Αντώνη Παντινάκη

Η χθεσινή κινητοποίηση ξεπέρασε κατά πολύ σε αριθμό το συλλαλητήριο της προηγούμενης εβδομάδας: εκατοντάδες κόσμου (υπολογίζεται πάνω από 1.000 άτομα) βγήκαν στο δρόμο, απαιτώντας από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και την κυβέρνηση “εδώ και τώρα” λύσεις για τα διαχρονικά προβλήματα του πολύπαθου νοσηλευτικού ιδρύματος. Το αίτημα που προτάχθηκε ήταν η ενίσχυση με το απαραίτητο προσωπικό υγειονομικών (γιατρών και νοσηλευτών), ώστε να μην διαταραχθεί περαιτέρω η λειτουργία νευραλγικών κλινικών και να επανέλθει η ομαλότητα στα χειρουργεία.

Οι διαδηλωτές διατράνωσαν την αποφασιστικότητα τους για τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ, κόντρα στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα, διαμηνύοντας ότι θα βρίσκονται στην “πρώτη γραμμή” του αγώνα.

Σημείο συγκέντρωσης, αφετηρία της διαμαρτυρίας, ήταν το δημαρχείο Ρεθύμνου εκεί όπου κατέληξε και η πολυπληθής πορεία, αφού νωρίτερα είχε φτάσει κι είχε “περικυκλώσει” το νοσοκομείο Ρεθύμνου.

“Διεκδικούμε ένα αξιόπιστο δημόσιο σύστημα Υγείας”

“Είναι πια κοινή αίσθηση στους πολίτες του Ρεθύμνου ότι έχει αποδιοργανωθεί σε δραματικό βαθμό η δημόσια περίθαλψη στο νομό” ανέφερε σε δηλώσεις του ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.

“Υπάρχει τεράστια ανασφάλεια και στους κατοίκους και στους επισκέπτες του τόπου μας για τη δυνατότητα των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, να αντιμετωπίζουν επείγοντα προβλήματα των πολιτών. Να μπορούν να παρακολουθούν χρόνιους ασθενείς, να μπορούν να προγραμματίζονται τακτικά χειρουργεία. Να υπάρχει μία αξιοπρεπής φροντίδα την ώρα της ανάγκης. Σήμερα οι πολίτες, ακριβώς με αυτή τη λογική, υπερασπίζονται το δημόσιο νοσοκομείο του νομού · και μαζί με τους υγειονομικούς, μαζί με τους γιατρούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους του νοσοκομείου, διεκδικούν τη γενναία στήριξη, ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επιβίωση του νοσοκομείου, αλλά και τη συνολική αναβάθμιση του ΕΣΥ”.

Ο πρώην Υπουργός Υγείας παρατήρησε ακόμα: “Καταλαβαίνουμε ότι σήμερα, το δημόσιο σύστημα Υγείας, συνολικά στη χώρα, είναι σε διακινδύνευση. Υπάρχουν μέτρα κι αποφάσεις που έχουν ληφθεί τον τελευταίο καιρό, που υπονομεύουν το δημόσιο χαρακτήρα του ·  ενισχύουν την τάση παραίτησης και φυγής γιατρών από το σύστημα Υγείας. Υπάρχει εξουθένωση επαγγελματική και εξάντληση των ψυχοσωματικών αντοχών των ανθρώπων. Κι αυτό το κλίμα πρέπει επειγόντως να αλλάξει! Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση δεν έχει τα αναγκαία αντανακλαστικά και προσπαθεί να καθησυχάσει ότι όλα βαίνουν καλώς. Σήμερα, είμαστε μαζί με τους ανθρώπους του ΕΣΥ που αγωνίζονται και διεκδικούμε όλοι μαζί ένα αξιόπιστο δημόσιο σύστημα Υγείας που να παρέχει ισότιμη, καθολική και ποιοτική φροντίδα”.

Σημειώνεται ότι χθες ο κ. Ξανθός κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα:

«Η παραίτηση της Διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής Ε. Ιωαννίδου και η έλλειψη κυβερνητικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την επιβίωση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και του ΕΣΥ».

“Οι αγώνες κερδίζονται στον δρόμο”

Ως “πολίτης του Ρεθύμνου” τοποθετήθηκε η πρώην πια Διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Ρεθύμνου, Ελένη Ιωαννίδου, η παραίτηση της οποίας αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της… υπομονής συναδέλφων της και πολιτών.

“Ο κόσμος καταλαβαίνει τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο. Καταλαβαίνει την αξία του και γι’ αυτό πρέπει να το στηρίξουμε με κάθε τρόπο. Κι εγώ πλέον ως πολίτης του Ρεθύμνου κι όχι ως νοσοκομειακός γιατρός είμαι μαζί με όλο τον κόσμο, γιατί εμείς θα χρειαστούμε το νοσοκομείο. Και πρέπει οι αρχές να το καταλάβουν και να το στηρίξουμε με προκηρύξεις θέσεων, με κίνητρα για να έρθει κόσμος” σχολίασε η κα Ιωαννίδου, εκτιμώντας πως “αν δεν φέρει αποτέλεσμα η πίεση που ασκείται από την κοινωνία, δεν θα φέρει τίποτα!”.

Ο κ. Νίκος Βαράκης, ιδιώτης παιδίατρος, εκ μέρους του Συντονιστικού Ρεθύμνου για τη Δημόσια Υγεία, συμφώνησε απόλυτα με την άποψη της κας Ιωαννίδου: “Όλα κερδίζονται στο δρόμο, με αγώνα! Τέσσερα χρόνια παλεύουμε μόνο με δηλώσεις, με ήπιες εκδηλώσεις. Πρέπει να δοκιμάσουμε κι αυτό: να βγούμε στο δρόμο. Δεν βλέπουμε κάτι άλλο να γίνεται!”.

Η “εντυπωσιακή” συμμετοχή, η “μεγαλύτερη δικλείδα ασφαλείας”

Ηχηρό μήνυμα προς την “πολιτική ηγεσία” του Υπουργείου Υγείας, ότι “δεν είμαστε  διατεθειμένοι να σταματήσουμε παρά μόνο όταν πετύχουμε το σύνολο των αιτημάτων μας”, έστειλε ο  πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, Γιάννης Σαριδάκης, ορμώμενος απ’ την δυναμικό “παρών” που δόθηκε στο χθεσινό συλλαλητήριο : “Πραγματικά, είναι εντυπωσιακή η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ και του Ιατρικού Συλλόγου, για να διασώσουμε τη δημόσια Υγεία στον τόπο μας. Αυτό σημαίνει ότι στέλνουμε ένα δυνατό μήνυμα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου πώς δεν είμαστε διατεθειμένοι να σταματήσουμε παρά μόνο όταν πετύχουμε το σύνολο των αιτημάτων μας. Είμαστε αισιόδοξοι, διότι ο κόσμος έχει πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Η κοινωνία πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις, κι αυτό είναι η μεγαλύτερη δικλείδα ασφαλείας για την υλοποίηση των στόχων μας”.

Υπενθυμίζεται ότι μία εβδομάδα νωρίτερα πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών, εκπροσώπων φορέων κι υγειονομικών.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η δημιουργία “κοινού κοινωνικού μετώπου” για την “κατεπείγουσα στήριξη του νοσοκομείου”, καθώς και για τη γενικότερη κατάσταση της περίθαλψης στο νομό.

“Το ένα και μοναδικό νοσοκομείο του νομού μας είναι απαραίτητο να συνεχίσει τη λειτουργία του και να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας στους πολίτες, καθώς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας στους γιατρούς που υπηρετούν σε αυτό. Ενωμένοι μπορούμε! Σας θέλουμε όλους μαζί μας! Είναι η πρώτη δράση μας, θα ακολουθήσουν πολλές άλλες!” υποσχέθηκε από μικροφώνου η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Αναστασία Καπελέρη.

Συνολική αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας ζήτησε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Κώστας Βαρδιάμπασης.

“Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που εκδηλώνεται υπέρ της αναβάθμισης της δημόσιας Υγείας κι ειδικά εδώ στο νοσοκομείο Ρεθύμνου. Η αναβάθμιση της δημόσιας Υγείας είναι βασική συνιστώσα της Δημοκρατίας” τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Θωμάς Λεχωβίτης.

Στο “πλευρό των γιατρών” τάχθηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρεθύμνου, Χαράλαμπος Σφακιανάκης: “Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την αγανάκτησή μας γιατί τόσα χρόνια το νοσοκομείο μας πάσχει από προσωπικό, πάσχει από γιατρούς. Πρέπει η κυβέρνηση, επιτέλους, να σκύψει πάνω στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να το θωρακίσει, ώστε να εξυπηρετείται ο λαός απρόσκοπτα και έγκαιρα”.

Ευρύ μέτωπο

Με ανακοινώσεις τους ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου, ο Ιατρικός Σύλλογος, το Εργατικό Κέντρο, συνταξιούχοι, εκπαιδευτικοί, φορείς, σύλλογοι και σωματεία εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα των γιατρών.

Να στηρίξει το ΕΣΥ “με γενναία χρηματοδότηση”, βάζοντας ...φρένο στην “υποβάθμισή του”, κάλεσε την κυβέρνηση ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Ρεθύμνου.

“Όλοι φορείς του Νομού μας από κοινού θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε, προκειμένου να σταματήσει η υποβάθμιση του Γ.Ν.Ρ. και να στελεχωθεί με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό” επισήμανε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου.

“Αλληλέγγυος” προς τον αγώνα “υπεράσπισης” της δημόσιας και δωρεάν υγείας, είναι και ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου.

“Αξίζει για όλους μας να έχουμε δωρεάν και ποιοτική δημόσια ιατρική φροντίδα” συμπληρώνει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

“Το δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης μας να συρρικνώνεται!” είναι η διαπίστωση του Σωματείου Προσωπικού Καθαριότητας Δημόσιων και Ιδιωτικών Κτιρίων Νομού Ρεθύμνης.

 «Να σταματήσουμε τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας» προσκάλεσαν οι Σύλλογοι Γονέων Ρεθύμνου, υπενθυμίζοντας πως “οι πιο σημαντικοί κρίκοι στην κοινωνική “αλυσίδα” είναι η παιδεία και η υγεία”.

Την ανάγκη για δωρεάν και δημόσιο σύστημα Υγείας υπογράμμισαν από τον Σύλλογο Γενικών Οικογενειακών Ιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Ρεθύμνου.

Τη “ συμπαράσταση της στον αγώνα της Ένωσης γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου για τη βελτίωση της κατάστασης στο μοναδικό Νοσοκομείο του Νομού μας” εξέφρασε η Ν.Ε Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορά από βουλευτές του ΚΚΕ

 Αξίζει να σημειωθεί πως οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου κατέθεσαν αναφορά το κείμενο της Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ρεθύμνου και του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ρεθύμνου, στο οποίο ζητούν, μεταξύ άλλων, να στελεχωθεί άμεσα και πλήρως το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας Ρεθύμνου και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι.


Πηγή: goodnet.gr