Εκδηλώσεις Δήμου Ηρακλείου για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών - Ειδήσεις Pancreta

Ο Δήμος Ηρακλείου με την Δημοτική Επιτροπή Ισότητας συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών – Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός: «Καμιά γυναίκα δεν πρέπει να νιώθει μόνη κι απροστάτευτη απέναντι σε κακοποιητικές συμπεριφορές»

Ο Δήμος Ηρακλείου, μέσω της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας (Δ.ΕΠ.ΙΣ), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου) συμμετέχει και φέτος στις 16ήμερες δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης  και προβληματισμού της Περιφέρειας Κρήτης (Π.ΕΠ.ΙΣ. Κρήτης)

Με κεντρικό μήνυμα«Ας Ενωθούμε για να Τερματίσουμε τη Βία κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών!» οι δράσεις, που συνδιοργανώθηκαν και υποστηρίζονται από το Δήμο Ηρακλείου είναι την: 

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Κεντρικό Κτίριο Περιφέρειας Κρήτης: Δράσεις ενημέρωσης, προβληματισμού και ευαισθητοποίησης

10:00 π.μ.-2:00 μ.μ.: Σταθμοί ενημέρωσης από τα στελέχη του Αυτοτελούς Γραφείου Ισότητας της Περιφέρειας Κρήτης, των Δομών του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών, Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών δ. Ηρακλείου), του Γραφείου Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, του Χαμόγελου του Παιδιού, του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου και άλλων γυναικείων οργανώσεων και Συλλόγων.

6:00 μ.μ.: Φωταγώγηση του κεντρικού κτιρίου της Περιφέρειας Κρήτης και του Δημαρχείου Ηρακλείου (Λότζια), για τον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών» με το συμβολικό παγκόσμιο χρώμα αλληλεγγύης  «πορτοκαλί».

6:00-6:30 μ.μ.: Χαιρετισμοί/Ομιλίες από τα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης. Σύντομη τοποθέτηση από την Πετούση Βασιλική, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθύντρια Εργαστηρίου φίλου, Μέλος Π.ΕΠ.Ι.Σ. Κρήτης.

6:30 μ.μ.: Προβολή του κοινωνικού μηνύματος της Περιφέρειας Κρήτης, με τίτλο: «Μη συνηθίζεις τη Βία. Πάρε και ΕΣΥ Θέση!».

6:45 - 7:00 μ.μ.: Παρουσίαση του διαχρονικού ποιήματος του Τούρκου ποιητή Αζίζ Νεσίν «Σώπα, μη μιλάς», από μαθήτριες και μαθητές του 14ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, υπό το συντονισμό της Διευθύντριας του Σχολείου Αγγελικής Μαράκη και της Εκπαιδευτικού Έφης Καρζή.

7:00 μ.μ.: «Τραγουδάμε ελεύθερα». Μουσικό δρώμενο από μαθήτριες και μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου. Υπεύθυνες Καθηγήτριες και καθηγητές Λίντα Αθανασοπούλου, Λένα Χατζηγεωργίου, Ράνια Τουτουντζάκη, Τρύφων Θομώπουλος καιΛίλυ Δάκα.

7:30 μ.μ.: Κλείσιμο εκδήλωσης από την Ομάδα Ποδοσφαίρου του ΟΦΗ μεανάρτηση πανό από κοινού με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου, με κοινωνικό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών.

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

11:00 π.μ. - 2:00 μ.μ.

Αίθριο «Λότζια» Δήμου Ηρακλείου

Διαδραστική-βιωματική εκδήλωση: «Μικροί και Μεγάλοι εν

Δράσει για μια Κοινωνία Ισότητας και Δικαιοσύνης», σε συνδι-

οργάνωση με το Δήμο Ηρακλείου - Δ.ΕΠ.ΙΣ. Ηρακλείου.

11:00 π.μ.: Έναρξη εκδηλώσεων από την ορχήστρα κρουστών δρόμου οι «Αντικρουστοί».

11:15 π.μ.-11:30 μ.μ.: Χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο της Π.ΕΠ.

ΙΣ. Κρήτης, Λάμπρο Ν. Βαμβακά και την Αντιδήμαρχο Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου και Πρόεδρο της Δ.ΕΠ.ΙΣ Ηρακλείου, Ρένα Παπαδάκη-Σκαλίδη.

11:30 π.μ.-11:45 π.μ.  : Προβολή και παρουσίαση των κοινωνικών μηνυμάτων του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Ρεθύμνου, «Πως θα ένιωθες αν ήσουν εσύ;» και «Μην ντροπιάζεις το φύλο σου…», από την κ. Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα, Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Δ. Ρεθύμνου και  Πρόεδρο  της Δ.ΕΠ.ΙΣ. Ρεθύμνου

11:45 π.μ.-12:00 π.μ.: Παρουσίαση από τα μέλη της Εικαστικής Ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμινίων και το δάσκαλο/ ζωγράφο κ. Βαγγέλη Παπαγγελή, με τίτλο «Μεγάλες Κυρίες», βασισμένη στα έργα τέχνης  των μαθητριών του και παράλληλη εικαστική έκθεση των έργων.

Κλείσιμο εκδήλωσης από αντιπροσωπεία της Γυναικείας

Ομάδας Ποδοσφαίρου του Εργοτέλη, γνωριμία και παιχνίδι με

το κοινό.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου,

6:00-9:00 μ.μ.,

Πολύκεντρο Δήμου Ηρακλείου

(Οδός Ανδρόγεω 4, Ηράκλειο)

Εσπερίδα με θέμα: «Μονογονέας, αλλά όχι μόνος»,

Διοργάνωση: Σύλλογος Μονογονεϊκών Οικογενειών Ηρακλείου.

Αναλυτικό Πρόγραμμα Εσπερίδας:

  •  Χαιρετισμοί
  • «Διαστάσεις της μονογονεϊκότητας σήμερα», Μαρία Καδιανάκη, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Συλλόγου Μονογονεϊκών Οικογενειών Ηρακλείου
  • « Σύγχρονα ζητήματα οικογενειακού δικαίου με επίκεντρο την μονογονεϊκή οικογένεια», Επιτροπή Συνταγματικών Ελευθεριών & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου
  • «Ενδοοικογενειακή βία», Επιτροπή Συνταγματικών Ελευθεριών & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου
  • «Στήριξη της οικογένειας σε κρίση»,  Σταυρούλα Μήλιου, Κοινωνική Λειτουργός, Πρόεδρος του Συλλόγου Κοινωνικών Λειτουργών Κρήτης, μέλος του Συλλόγου Μονογονεϊκών Οικογενειών Ηρακλείου.
  • Συζήτηση – Ερωτήματα.

Τετάρτη 7 Δεκέμβριου, 8:00 μ.μ.

Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, Πειραματική Σκηνή

(Οδός Νικολάου Πλαστήρα 49)

«Γέρμα - el cuerpo muerto». Θεατρική παράσταση για μια ηθοποιό και έναν μουσικό, βασισμένη στη Γέρμα του Φ. Γκ. Λόρκα. Ταυτότητα παράστασης Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη Σκηνοθεσία: Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου Δραματουργική επεξεργασία - Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Αντώνης Περαντωνάκης Ερμηνεία: Ιφιγένεια Καραμήτρου Σύνθεση /Μουσικός επί σκηνής: Λίνα Ζάχαρη Διάρκεια Θεατρικής Παράστασης: 60 λεπτά. Είσοδος Ελεύθερη

Δήλωση Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών:

Η «Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών», αποτελεί αιτία να επισημανθεί και πάλι το αποτρόπαιο αυτό γεγονός, που στιγματίζει την ανθρώπινη πορεία και τον πολιτισμό μας, ακόμη και στον 21ο αιώνα.

Η σωματική ή ψυχολογική βία κατά των γυναικών, δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο – συναντάται σε κάθε χώρα, σε οποιοδήποτε τομέα τής καθημερινότητας, σε κάθε περιβάλλον: οικογενειακό, φιλικό, ή εργασιακό.

Δεν μένουμε σιωπηλοί. Δεν συγκαλύπτουμε τις βίαιες συμπεριφορές. Ενθαρρύνουμε και συμπαραστεκόμαστε.  Όλοι: φίλοι, συγγενείς, γείτονες που είναι μάρτυρες κακοποιητικών συμπεριφορών, οφείλουν να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στον Δήμο Ηρακλείου, είμαστε πάντα δίπλα στις κακοποιημένες γυναίκες. Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών, προσφέρει, μαζί με την παραμονή σε έναν ασφαλή χώρο, ψυχολογική και συμβουλευτική βοήθεια στις γυναίκες και στα ανήλικα παιδιά τους, που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία. Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (Δ.ΕΠ.ΙΣ),  με στοχευμένες δράσεις, αποσκοπεί στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, στην εξάλειψη των στερεοτύπων και των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων.

Κάθε γυναίκα, έχει δικαίωμα να ζει, να εργάζεται, να κυκλοφορεί, με απόλυτη ασφάλεια, πάντα και παντού. Υποχρέωση και καθήκον μας να μην επιτρέπουμε περιστατικά βίας. Καμιά γυναίκα δεν πρέπει να νιώθει μόνη, απροστάτευτη, ανήμπορη, απέναντι σε κακοποιητικές συμπεριφορές.


Πηγή: pancreta.gr