Κρήτη: Αρχίζει στον Άγιο Νικόλαο το 13ο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο - Ειδήσεις Pancreta

Αρχίζουν σήμερα Τετάρτη στον Άγιο Νικόλαο οι εργασίες του 13ου Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου, που στη μακρά διαδρομή του έχει καταφέρει να αποτελεί επιστημονικό γεγονός με βαρύνουσα σημασία. Το συνέδριο θα διαρκέσει πέντε μέρες, έως τις 9 Οκτωβρίου και την οργανωτική ευθύνη έχουν η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών και ο δήμος Αγίου Νικολάου.

Στην εναρκτήρια συνεδρία, στις 11 το πρωί, θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός. Την έναρξη του Συνεδρίου θα κηρύξει ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Στη συνέχεια θα μιλήσουν η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Όλγα Γκράτζιου και και ο πρόεδρος της ΕΚΙΜ και γενικός γραμματέας του Συνεδρίου, καθηγητής Αλέξης Καλοκαιρινός.

Είναι το έβδομο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο που διοργανώνει η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών η οποία ίδρυσε και καθιέρωσε τον θεσμό των Κρητολογικών Συνεδρίων το 1961, πραγματοποιώντας το Α’ Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου που είχε μόλις αναστηλωθεί με πρωτοβουλία και μέριμνα της ΕΚΙΜ και έκτοτε δόθηκε σε δημόσια χρήση. Το προηγούμενο Συνέδριο έγινε τον Σεπτέμβριο του 2016 στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου, επίσης οργανωμένο από την ΕΚΙΜ.

Το Κρητολογικό Συνέδριο παραμένει ένα μεγάλο διεπιστημονικό forum, ένα ευρύ πεδίο συνάντησης ερευνητών όλων των περιόδων της Κρητικής προϊστορίας και ιστορίας. Τεκμήριο της παραγωγικότητας της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας στο Συνέδριο συνιστούν οι 3.615 πρωτότυπες εργασίες που έχουν παρουσιαστεί από Έλληνες και ξένους ερευνητές στο διάστημα 1961-2016, μελέτες προσιτές στο ευρύ κοινό μέσω των έντυπων ή ηλεκτρονικών εκδόσεων «Πεπραγμένων», που έπονται των Συνεδρίων.

Οι εργασίες του ΙΓ΄ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου έχουν κατανεμηθεί, ως είθισται, σε τρία τμήματα που αντιστοιχούν στις ισάριθμες μεγάλες χρονικές περιόδους της Κρητικής Ιστορίας:
(α) Προϊστορία και Αρχαιότητα,
(β) Βυζάντιο και Βενετοκρατία, και
(γ) Νεότερη και Σύγχρονη εποχή.

Ως άξονας του Συνεδρίου, για όλα τα Τμήματά του, είχε αρχικά ορισθεί, ενόψει της πραγματοποίησής του το 2021, το θέμα «Ανατροπές, ρήξεις, ασυνέχειες, επαναστάσεις». Μετά την αναβολή του Συνεδρίου για ένα έτος λόγω των συνθηκών της πανδημίας, προστέθηκε ένας δεύτερος θεματικός άξονας: «Υγεία και ασθένεια στις ανθρώπινες κοινότητες».

Στις πέντε ημέρες του Συνεδρίου συμμετέχουν 484 μελετητές, καταξιωμένοι επιστήμονες και ερευνητές, αλλά και πολλοί νέοι στα πρώτα φερέλπιδα επιστημονικά τους βήματα, από την Ελλάδα και 20 άλλες χώρες. Στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν συνολικά 347 πρωτότυπες επιστημονικές ανακοινώσεις, αποτέλεσμα των πιο πρόσφατων ερευνών της αρχαιολογίας, της ιστορίας, της εθνογραφίας, της τέχνης και των γραμμάτων της Κρήτης. Οι παρουσιάσεις έχουν οργανωθεί σε θεματικές ενότητες ανά συνεδρία.

Το Συνέδριο θα εξελίσσεται ταυτόχρονα σε ως και έξι διαφορετικές αίθουσες στον φυσικό χώρο και σε ισάριθμες εικονικές αίθουσες στο διαδίκτυο. Στο πλαίσιο των εργασιών του έχουν ενταχθεί έξι εργαστήρια καθώς και η παρουσίαση 24 ατομικών αναρτημένων ανακοινώσεων. Οι προφορικές ανακοινώσεις ανέρχονται σε 315. Όλες οι ανακοινώσεις που παρουσιάζονται στο Συνέδριο έγιναν δεκτές μετά από διπλή ανώνυμη επιστημονική κρίση των προτάσεων που υποβλήθηκαν.

Στις Ολομέλειες του Συνεδρίου θα μιλήσουν προσκεκλημένοι οι:
Alexandre Farnoux, Επίτιμος Διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών και πρώην καθηγητής Ελληνικής Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και Χρήστος Λούκος, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (5/10),
Jan Driessen, Καθηγητής Αρχαιολογίας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβαίν, πρώην διευθυντής της Βελγικής Σχολής Αθηνών και Enrico Zanini, Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σιένα (6/10),
Μαρία Κωνσταντουδάκη-Κιτρομηλίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Αλέξης Πολίτης, Ομότιμος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστήμιο Κρήτης (7/10).
Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης.

Το ΙΓ΄ Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο είναι «υβριδικό», καθώς οι σύνεδροι έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής είτε με φυσική παρουσία, είτε εξ αποστάσεως μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Τη φυσική παρουσία επέλεξε πάνω από το 85% των συνέδρων. Καινοτομία του ΙΓ΄ΔΚΣ αποτελεί η απευθείας μετάδοση του συνόλου των εργασιών του με livestreaming μέσω της ιστοσελίδας του Συνεδρίου (www.13-iccs.gr), που θα επιτρέψει την ελεύθερη παρακολούθησή τους από κάθε ενδιαφερόμενο σε κάθε γωνιά της γης.

Το συνέδριο πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Crete Mirabello Bay, με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων ισχύουν.


Πηγή: ertnews.gr