Φωνές από Κνωσό και Σπιναλόγκα για την αύξηση των εισιτηρίων - Ειδήσεις Pancreta

Αντιδράσεις φέρνει στην Κρήτη η ραγδαία αύξηση της τιμής του εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους.

Η Κνωσός και η Σπιναλόγκα έχουν ακριβύνει κατά 150% και 300% αντίστοιχα, με τους τοπικούς φορείς να εκφράζουν προβληματισμό για τις επιπτώσεις στο τουριστικό προϊόν του νησιού, αλλά και για τον αποκλεισμό των ασθενέστερων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας από τους χώρους του πολιτισμού.  

Στη Σπιναλόγκα το εισιτήριο αυξήθηκε από τα 2 στα 8 ευρώ, με τον δήμαρχο του Αγίου Νικολάου να μιλά ήδη για τις πρώτες ακυρώσεις εκδρομών στον χώρο, ενώ διαμάχη έχει ξεσπάσει με το υπουργείο Πολιτισμού ως προς την απόδοση μέρους των πόρων για τις αναγκαίες εργασίες συντήρησης του ιστορικού χώρου.  

«Δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ για τις υποδομές που είναι απαραίτητες για τους επισκέπτες», ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αντώνης Ζερβός και ζητά από το υπουργείο να επανεξετάσει τη στάση του. 

Για παράπονα που ήδη διατυπώνονται από Έλληνες επισκέπτες κάνει λόγο ο αρχιφύλακας της Κνωσού, Νίκος Παπαδάκης.

«Ήδη υπήρχαν διαμαρτυρίες για τα 6 ευρώ που κόστιζε η είσοδος μέχρι σήμερα, πόσο μάλλον τώρα που η τιμή εκτοξεύεται στα 15 ευρώ. Θα έπρεπε να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους Έλληνες οι οποίοι επισκέπτονται το μνημείο» λέει στην «Εφ.Συν.».

 Ο Νίκος Παπαδάκης, αρχιφύλακας αρχαιολογικού χώρου Κνωσού | ΕΦΣΥΝ / Μάριος Διονέλλης

Ο κ. Παπαδάκης αναφέρει πως οι υπάλληλοι έχουν ήδη γίνει δέκτες παραπόνων από φορείς του τουρισμού, από τους διοργανωτές εκδρομών, ακόμα και από οδηγούς ταξί που εξυπηρετούν τον αρχαιολογικό χώρο, για τις πιθανές επιπτώσεις στη μείωση της τουριστικής κίνησης.  

«Προσωπικά πάντως πιστεύω πως οι επισκέψεις των τουριστών δεν θα επηρεαστούν. Και στις χώρες τους πληρώνουν πανάκριβα εισιτήρια 20 και 25 ευρώ για μουσεία και μνημεία μικρότερου ενδιαφέροντος. Το μόνο πρόβλημα είναι με τους Έλληνες, για τους οποίους έπρεπε να βρεθεί μια άλλη λύση ειδικά εν μέσω κρίσης» αναφέρει ο ίδιος. 

Πάντως, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Πολιτισμού, καθιερώνεται και ενιαίο εισιτήριο για επίσκεψη σε Κνωσό και Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου με τιμή 16 ευρώ ενώ, όπως ισχύει σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, οι τιμές θα πέσουν στο μισό μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου, δηλαδή από 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2017. 


Πηγή: efsyn.gr