Στο κέντρο του Ηρακλείου: Ολοκληρώνεται η ανάπλαση, πολλαπλασιάζονται τα οφέλη - Ειδήσεις Pancreta

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την τελική παράδοση του μεγάλου έργου ανάπλασης της 1821, της μικρής Έβανς και των παρόδων, καθώς ολοκληρώνονται και οι εργασίες που εκκρεμούν για την οριστική ολοκλήρωσή του. Γυρίζει σελίδα το Ηράκλειο, τονίζει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γ. Αναστασάκης, ο οποίος τονίζει ότι το αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα που θα προκύψει θα ικανοποιήσει απολύτως και τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της πόλης.

Ο ίδιος σημειώνει ότι σε αυτή τη φάση ολοκληρώνεται η ανάπλαση στην οδό Αμαλθείας και Αμνισού και όλες οι τεχνικές εργασίες επίστρωσης κλείνουν στο επόμενο τριήμερο. Διαδικαστικά αυτό το οποίο ακολουθεί είναι οι φυτεύσεις και ασφαλώς τα φωτιστικά που θα είναι και η τελευταία πινελιά που θα ολοκληρώσει το εμβληματικό έργο της ανάπλασης.

Όπως σημειώνει, με την τελική ολοκλήρωση των εργασιών αφήνουμε πίσω μας οριστικά την ταλαιπωρία και την αγωνία που προηγήθηκε από την όχληση του ανοικτού εργοταξίου, αφού ανοίγουμε ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο που αφορά στα πολλαπλά οφέλη που θα εισπράττει η πόλη από τη μεγάλη αυτή παρέμβαση ανάπλασης. Ο ίδιος επαναλαμβάνει για μια φορά ότι επιβεβαιώθηκε η επιλογή της δημοτικής Αρχής να μην αναβάλει τις εργασίες, κάτι που αν είχε επιλέξει, σήμερα το έργο θα περνούσε από τις συμπληγάδες των ανατιμήσεων της ακρίβειας και της εκτόξευση των οικοδομικών υλικών στα ύψη.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι στο τέλος του επόμενου μήνα όλη η ανάπλαση του κέντρου θα  έχει ολοκληρωθεί και θα έχει κυριολεκτικά γυρίσει σελίδα ένα νευραλγικής σημασίας τμήμα του ιστορικού ιστού που θα αλλάξει όψη. Έτσι, πολύ σύντομα η τοπική κοινωνία, οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της περιοχής θα μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν τα οφέλη του μεγάλου αυτού έργου.

Ωστόσο, η ολοκλήρωση των εργασιών των μεγάλων παρεμβάσεων ανάπλασης ανοίγουν παράλληλα το μεγάλο κεφάλαιο της κυκλοφοριακής μελέτης του ιστορικού κέντρου, καθώς ήδη έχει ανοίξει ο κύκλος της συζήτησης από την Επιτροπή Κυκλοφορίας του Δήμου Ηρακλείου.

Διαδικαστικά το επόμενο βήμα είναι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που θα είναι ο προπομπός για το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για την κυκλοφοριακή οργάνωση του ιστορικού κέντρου. Όπως είναι γνωστό, η Επιτροπή Κυκλοφορίας έχει εγκρίνει την πεζοδρόμηση του άξονα Δικαιοσύνης – Ίδης – Καλοκαιρινού (στο πρώτο κομμάτι μέχρι Γιαμαλάκη) από όπου δεν θα επιτρέπεται καμία κίνηση οχημάτων. Αντίστοιχα, εισηγείται στη διαδρομή Ζωγράφου – Χατζημιχάλη Γιάνναρη και στο πρώτο τμήμα της 1821 μέχρι την Οδηγητρίας  να μην επιτρέπεται η κίνηση των ΙΧ παρά μόνο των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Την ίδια στιγμή, προτείνει την πεζοδρόμηση της Ιδομενέως και το δεύτερο τμήμα της Καλοκαιρινού από Γιαμαλάκη μέχρι Χανιώπορτα να λειτουργεί ως δρόμος διπλής κυκλοφορίας. Επίσης προτείνει να καταργηθεί ο κόμβος στην πλατεία 18 Άγγλων, όπως και τα φανάρια στην Καινούρια Πόρτα και προτείνει να δημιουργηθούν νέοι κυκλικοί κόμβοι σε διάφορα σημεία της πόλης. Ακόμα θέτει σε προτεραιότητα η ανάπλαση της Μ. Οδηγητρίας και της Καζάνη για την εξασφάλιση της ήπιας κυκλοφορίας.


Πηγή: patris.gr