Προσφυγή στη δικαιοσύνη για τον Παλίγκρεμνο από τον δήμο Αγίου Βασιλείου - Ειδήσεις Pancreta

Όλες τις νόμιμες διαδικασίες έχει κινήσει ο δήμος Αγίου Βασιλείου προκειμένου να αποσοβήσει το περιβαλλοντικό «έγκλημα» που έχει ξεκινήσει να συντελείται στον Παλίγκρεμνο στον Πλακιά, μια περιοχή φυσικού κάλλους με ιδιαίτερο γεωλογικό και ιστορικό χαρακτήρα.

Ο δήμος μετά από αυτοψία που πραγματοποίησαν μηχανικοί στην περιοχή, εντόπισε παραβάσεις, έτσι χθες, ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης ενημέρωσε την εισαγγελέα για το γεγονός ότι ο ιδιώτης έχει ξεκινήσει εργασίες για την κατασκευή της ξενοδοχειακής μονάδας στο σημείο, χωρίς να έχει λάβει άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την διαπλάτυνση του δρόμου στην οποία έχει προχωρήσει για να περνούν τα οχήματα. Σήμερα, ο δήμος θα καταθέσει μήνυση στην αστυνομία και ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου να  γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη διακοπή των εργασιών, επομένως αναμένονται άμεσα εξελίξεις.

Παράλληλα, ο δήμος θα προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας την οριστική ακύρωση της οικοδομικής άδειας του ιδιώτη. 

Στο μεταξύ χθες συναντήθηκαν με τον δήμαρχο εκπρόσωποι επαγγελματιών, ξενοδόχων, τοπικών συμβουλίων και κατοίκων της περιοχής, και φορέων όπως ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα και να τους ενημερώσει ο κ. Ταταράκης για τις ενέργειες που προγραμματίζει.

 Το κλίμα είναι ενωτικό, στην κατεύθυνση ότι δεν πρέπει να επιτραπεί να υλοποιηθεί η ανέγερση του τουριστικού καταλύματος που είναι ασύμβατο με το φυσικό τοπίο, την ιστορική και πολιτιστική αξία του τόπου. Πρόκειται για ένα "τοπόσημο" που  αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής, γνωστό παγκοσμίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής θα τεθεί προς συζήτηση για να ληφθεί απόφαση ανάθεσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης(Μουσείο Φυσικής Ιστορίας) μελέτης φυσικού κάλλους για να κατατεθεί στη συνέχεια στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Άλλη μια μελέτη που θα ζητά το αυτονόητο βέβαια, να κηρυχθεί ο Παλίγκρεμνος μνημείο της φύσης, να αναγνωριστεί η αξία του και να παρθούν αποφάσεις τέτοιες που δεν θα αφήνουν περιθώρια για  "ξενοδοχοποίηση" της περιοχής από επίδοξους επενδυτές.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες - πιθανότατα την  Κυριακή- θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση διαμαρτυρίας από διάφορες  συλλογικότητες και φορείς ώστε να αναδειχθεί το θέμα και να ενημερωθούν οι πολίτες.

Χαρά Βηλαρά


Πηγή: goodnet.gr