Μπουλντόζες στον Παλίγκρεμνο! - Ειδήσεις Pancreta

Ένας από τους σημαντικότερους γεώτοπους της Κρήτης, μια περιοχή με ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον και μεγάλη ιστορική και πολιτιστική αξία, ένας τόπος που δυστυχώς δεν έχει κηρυχθεί προστατευόμενο τοπίο - μνημείο της φύσης, είναι ο Παλίγκρεμνος στην περιοχή του Πλακιά.

Η σχεδιαζόμενη ξενοδοχειακή επένδυση στην περιοχή, όταν έγινε ευρύτερα γνωστή το 2019, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και από το δήμο Αγίου Βασιλείου που είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες κάτοικοι της περιοχής βλέπουν μπουλντόζες να σκάβουν στο βράχο, “ισιώνοντας” το έδαφος, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες. Το γεγονός προκάλεσε αντιδράσεις και εύλογες απορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει και αν υπάρχει άδεια για τις εργασίες αυτές.

Επικοινωνήσαμε με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου ο οποίος επιβεβαίωσε πως πράγματι γίνονται εργασίες στο σημείο, αφού εκδόθηκε οικοδομική άδεια για την επένδυση του ιδιώτη, τονίζοντας όμως πως ο δήμος δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.

Υπενθυμίζουμε ότι ο δήμος Αγίου Βασιλείου, το 2020 είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί η από 20-5-2020 γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, και κάθε άλλη συναφής με την παραπάνω Πράξη, με την οποία εγκρίθηκε αρχιτεκτονική μελέτη κατασκευής υπόσκαφων κτηρίων στην θέση «Παλίγκρεμνος» του Πλακιά.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Αρχικά το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Ρεθύμνου είχε λάβει ομόφωνη αρνητική έγκριση (υπ’ αριθμ. 282/2019) με την αιτιολογία ότι η αρχιτεκτονική μελέτη της επένδυσης δεν εντάσσεται αρμονικά στο τοπίο το οποίο αποτελεί προστατευόμενο εμβληματικό μνημείο της φύσης και θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη σε αυτό.

Στην συνέχεια ο ιδιώτης επενδυτής προσέφυγε κατά της ομόφωνης αρνητικής απόφασης του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Ρεθύμνου και κέρδισε. Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου ενήργησε άμεσα και προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας με σειρά επιχειρημάτων για τους λόγους ακύρωσης της συγκεκριμένης πράξης ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης ώστε να μην προχωρήσει στο επόμενο στάδιο προέγκρισης της οικοδομικής άδειας.

Το ΣτΕ όμως απεφάνθη πως κάθε τέτοια πράξη μπορεί να προσβληθεί αφού εκδοθεί η οικοδομική άδεια, όπως τόνισε στο goodnet ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης.

Τότε και μόνο μπορεί να γίνει προσφυγή, εντός 60 ημερών από την έκδοση της άδειας, και αυτό πρόκειται να πράξει τώρα ο δήμος. Ο κ. Ταταράκης σημείωσε πως τη Δευτέρα θα ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές- πολεοδομία, αστυνομία, δασαρχείο – και θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να σταματήσουν οι εργασίες, διότι κατά τη γνώμη του δήμου υπάρχουν ζητήματα που δεν είναι σύννομα.

Ο ίδιος επεσήμανε πως το 2020 είχε στείλει επιστολή στον τότε υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, επισημαίνοντας τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να εκδοθεί οικοδομική άδεια για την συγκεκριμένη επένδυση, ζητώντας από το υπουργείο Περιβάλλοντος να ανακηρύξει την περιοχή «προστατευόμενο τοπίο-μνημείο της φύσης». Ένα αίτημα που παραμένει στον “αέρα”...

Σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον (έχει συμπεριληφθεί στον Ατλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου) και κάθε χρόνο δέχεται επισκέψεις από φοιτητές γεωλογικών σχολών της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει,δε, ιστορική και πολιτισμική αξία, καθώς συνδέεται με μεταλλευτικές δραστηριότητες και ιστορικά γεγονότα της ευρύτερης περιοχής, ενώ διαθέτει και αξιόλογα οικολογικά χαρακτηριστικά, καθώς οι βράχοι καταλήγουν σε παράκτιες αμμοθίνες.

To Μουσείο επίσης εχει εκφρασει  την αντίθεσή του και για τον λόγο ότι, όπως υποστηρίζει, υπάρχει άμεσος κίνδυνος καταπτώσεων βράχων και επομένως οποιαδήποτε κατασκευή θα προκαλέσει επιπλέον βλάβη στο τοπίο.

Αξίζει να σημειωθεί πως μελέτες ήδη από τη δεκαετία του ‘80 έχουν προτείνει να κηρυχθεί ο Παλίγκρεμνος προστατευόμενο τοπίο- μνημείο εξαιτίας της σημασίας του. Αυτό, όπως βλέπουμε, μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί και όσο η πολιτεία αδιαφορεί ο Παλίγκρεμνος θα κινδυνεύει...

ΧΑΡΑ ΒΗΛΑΡΑ


Πηγή: goodnet.gr