Στο δημοτικό Συμβούλιο με αντιδράσεις η λαϊκή αγορά του Μασταμπά - Ειδήσεις Pancreta

Για μία ακόμα φορά έρχεται προς συζήτηση σήμερα, Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο η μετακίνηση της λαϊκής αγοράς στο Μασταμπά, με την προοπτική να μεταφερθεί από την Παρασκευοπούλου, όπου παραμένει αμετακίνητη εδώ και επτά χρόνια.

Ωστόσο ενώ δρομολογείται ο σχεδιασμός με την θετική έγκριση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και της  Επιτροπής Λαϊκών Αγορών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, έχουν ήδη εκδηλωθεί αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής στην οποία πρόκειται να μετακινηθεί η λαϊκή αγορά οι οποίοι καταγγέλλουν ότι σήκωναν το βάρος της λειτουργία της για επτά ολόκληρα χρόνια.

Παράλληλα επιρρίπτουν ευθύνες στη δημοτική Αρχή, διότι οι εναλλακτικές επιλογές για τη μεταφορά της λαϊκής περιορίζεται σε μόνο δύο περιοχές και αυτό όπως τονίζουν αποτυπώνει τη συνεχή περιφρόνηση των κατοίκων.

Στο πλαίσιο αυτό θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς θα τοποθετηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο και τι αποφάσεις θα δρομολογήσει σε ένα δύσκολο θέμα το οποίο διχάζει την τοπική κοινωνία.

Η πλευρά της δημοτικής Αρχής πάντως εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς από την Παρασκευοπούλου ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια παραμονής της στο ίδιο σημείο, διότι με τον τρόπο αυτό διαιωνίζεται μια κατάσταση ευθέως προβληματική για τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της περιοχής που εύλογα ζητούν τη μετακίνηση της.

Παράλληλα τα στελέχη της Λότζια διαβεβαιώνουν ότι η μετακίνηση της λαϊκής σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι θα εγκαταλειφθεί κατά τον ίδιο τρόπο στο νέο σημείο μετακίνησης της. Θα εφαρμοστεί με αυστηρότητα το καθεστώς της κυκλικής εναλλαγής των θέσεων που θα καταλαμβάνονται με χρονοδιάγραμμα ενός έτους, όπως έχει γίνει επιτυχώς και σε άλλες περιοχές της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να δρομολογήσει εξελίξεις, έχοντας στα χέρια του την απόφαση της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών υπερψήφισε  τη  διαδοχική μεταφορά της λαϊκής της Τετάρτης στην περιοχή Μασταμπά Ηρακλείου, στις παρακάτω οδούς:

  1. Οδός Καστρινάκη, οδό Πατριάρχου Φωτίου και οδό Πατελάρου.

– Καστρινάκη: από αρ. 51 έως 81  & από αρ. 60 έως αρ. 82.

– Πατριάρχου Φωτίου: από αρ. 24 έως αρ. 30 & από αρ. 29 έως αρ. 39.

– Πατελάρου: από αρ. 21 έως αρ. 35 & από αρ. 12 έως αρ. 26,  εκτός στον αρ. 31 όπου βρίσκεται θέση για ΑΜΕΑ.

  1. Οδός Παρασκευοπούλου.

– Παρασκευοπούλου: από αρ. 7 έως αρ.75 & από αρ. 8 έως αρ. 74.

  1. Οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου.

– Μεγάλου Αλεξάνδρου από αρ. 110 έως άρ. 162 & από αρ. 111 έως άρ. 161.

  1. Οδός Παρασκευοπούλου και οδός Ραυτοπούλου.

– Παρασκευοπούλου από αρ.121 εως αρ. 77 & από αρ. 120 έως άρ. 76

– Ραυτοπούλου από αρ. 67 εως αρ. 37  & από αρ. 54 έως άρ. 36

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών, για τα επόμενα τέσσερα έτη η λαϊκή θα μετακινείται σε ένα από τα παραπάνω τέσσερα σημεία οδών με την σειρά τους.

Η κυκλική εναλλαγή περιορίζεται σε δύο μόνο περιοχές

Στο μεταξύ στο Δήμο Ηρακλείου έχουν ήδη καταφθάσει οι διαμαρτυρίες από την περιοχή όπου πρόκειται να υποδεχτεί τη λαϊκή αγορά του Μασταμπά όπου κάτοικοι και επαγγελματίες ζητούν να μη γίνει αυτή η μετακίνηση επικαλούμενοι προβλήματα και όχληση που θα προκαλέσει μια τέτοια λειτουργία.

Όπως υποστηρίζουν σε σχετική επιστολή τους,  η λαϊκή του Μασταμπά φεύγει μετά από 6 χρόνια από την Παρασκευοπούλου, αλλά επανακάμπτει πάλι σε αμέσως εφαπτόμενη γειτονική περιοχή (Καστρινάκη – Π. Φωτίου – Πατελάρου) η οποία έχει ήδη φιλοξενήσει επανειλημμένα και για 7 χρόνια. Η «κυκλική εναλλαγή» περιορίζεται σε μόνο δύο περιοχές «Παρασκευοπούλου / Καστρινάκη / Πατελάρου / Πατριάρχου Φωτίου» και «Μεγάλου Αλεξάνδρου» και πρόκειται για εναλλασσόμενη συνεχή περιφρόνηση των κατοίκων των δύο αυτών περιοχών αφού για τα 6 τελευταία χρόνια για ουδεμία άλλη περιοχή του Μασταμπά υπήρξε πρόταση συμπερίληψης ή διαβούλευσης για την κυκλική εναλλαγή.

Για μία πολύ εκτεταμένη περιοχή με εκατοντάδες οδούς καμία περιοχή δεν προτάθηκε για την «κυκλική εναλλαγή»! «Εμείς ενδεικτικά προτείναμε τουλάχιστον 10 χωροταξικά και λειτουργικά κατάλληλες διαφορετικές περιοχές). Για 6 χρόνια κάποιοι «επιμένουν» και «εκλέγουν»

μόνο αυτές τις 2 περιοχές!  Γιατί; Υπάρχει κάποια απάντηση; Όλο αυτό δεν αποτελεί χρηστή διοίκηση, είναι υπηρεσιακή αβελτηρία και πλημμελής δημόσια λειτουργία καθώς και μεροληπτική και κυνική Δημοτική πολιτική» λέγεται χαρακτηριστικά.


Πηγή: patris.gr